marți, 18 mai 2010

Graficianul satiric Constantin PAVEL câştigătorul premiului întâi la Vianden


Vianden este un mic oraş turistic luxemburghez, cu puţin peste 1500 locuitori, aşezat pe valea Our-ului, lângă graniţa cu Germania.

Aici s-a stabilit românul Florin BALABAN, grafician satiric de renume, acum colaborator permanent la doua ziare din Vianden, cu portret satiric şi caricatură politică.
În afară de marea realizare de a deţine în Vianden, un Muzeu de Caricatură cu spaţiu de expunere desfăşurat pe trei nivele, Florin Balaban organizează de câţiva ani Concursul Internaţional de Caricatură Vianden, care sporeşte an de an în amploare şi renume.
În acest an s-au primit în concurs peste o mie de lucrări.

 Au fost prezenţi la vernisajul din 8 mai, a.c.: preşedintele FECO Peter Niewendjik, vicepresedintele FECO Marlene Pohle, premianţi, precum şi câţiva caricaturişti din Franţa. 


De la vernisajul expoziţiei aferente concursului, din 8 mai a.c., graficianul Constantin PAVEL, un aprig combatant în „războiul” de idei de pe simezele concursurilor de caricatură, oriunde în lume s-ar afla ele, şi bravul câştigător al premiului întâi de anul acesta, ne-a transmis pe scurt, impresiile sale:
„ Orasul Vianden este un oraş cu multe restaurante, hoteluri şi pensiuni. Un fel de Lepsa de-a mea, doar că are o ofertă turistică mai bună şi a trebuit să recunosc, şi o natura mai spectaculoasa.
În topul locurilor unde se expun lucrările, Vianden ocupă în mod sigur locul întâi. Aceasta pentru că desenele sunt expuse într-un Castel de o rară frumuseţe (n.a.: construit în secolele 11 – 14, însă recent restaurat după cedarea acestuia de către proprietarul particular către statul luxemburghez). Ca percepţie, acesta pare cu atât mai monumental cu cât la dimensiunile lui se adaugă şi cele ale muntelui pe care se află.
Vernisajul a fost foarte relaxat, ca într-o familie, oamenii foarte prietenoşi şi amabili.
Grupul invitaţilor a avut în program şi vizitarea oraşului Luxemburg, oraş de o mare încărcatură istorică, cu o arhitectură veche, cam nemţească, dar într-o perfectă armonie cu arhitectura modernă. S-a vizitat Muzeul de Artă Modernă. ”

(imagini transmise de Ctin Pavel)