vineri, 18 mai 2012

Noaptea Muzeelor, pentru bucureşteni

    
În București vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an. Printre acestea amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, Muzeul Național al Pompierilor, Universitatea Spiru Haret, Școala Centrală și Biblioteca Naţională a României (World Press Photo România, în colaborare cu Fundaţia Culturală EIDOS), care sărbătoresc pentru prima dată evenimentul, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, căruia vizitatorii pasionați de domeniul tehnic i-au simțit lipsa la ediția de anul trecut, Arhivele Naționale ale României, Fundația Lowendal sau Centrul Cultural Art Society, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, care au participat pentru prima dată anul trecut și s-au bucurat de un real succes. 

Muzeele care s-au alăturat evenimentului încă de la primele sale ediții își așteaptă și în acest an publicul: Muzeul Național al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar, Muzeul Municipiului București (atât cu sediul central, cât și cu Observatorul Astronomic și Curtea Veche), Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (sediul central și Anexa MNAC), Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (cu programul “Dimineața Muzeului”).
 
Continuând colaborarea de anul trecut, şi de această dată Noaptea Muzeelor conduce MINI. O flotă de automobile ale mărcii va fi disponibilă din nou în principalele locaţii pentru serviciu de taxi gratuit între muzee. Este continuarea unui serviciu deosebit de popular, în 2011 zeci de bucureşteni alegând să călătorească în stilul MINI.

Noaptea Muzeelor 2012 încurajează utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai ușor distanțele între muzeele din București: vizitatorii vor avea la dispoziție 100 de biciclete din cel mai important program național de bike-sharing, I’Velo, puse la dispoziție de Green Revolution și Raiffeisen Bank. Vizitatorii care doresc să folosească bicicletele I'Velo pentru deplasarea între muzeele deschise sunt rugați să trimită un email la adresa mihai.scarlat@greenrevolution.ro (cu nume&prenume, CNP și număr de telefon) până vineri 18 mai, ora 18.00. Bicicletele se vor prelua si preda la centrul I'Velo din parcul Tineretului, în intervalul orar: 22.00 - 00.00 - preluarea, 02.00 - 04.00 - primirea bicicletei. Este obligatorie prezentarea actului de identitate la preluare.

În plus, ca și la alte ediții, autobuze Noaptea Muzeelor oferite de RATB și Primăria Municipiului București vor parcurge circuitul între muzee.

Și pentru că este o noapte specială, vizitatorii sunt invitați în șase locații Samsung înscrise la Noaptea Muzeelor București pentru a câștiga unul dintre cele cinci telefoane Samsung Galaxy Note. Locațiile selectate sunt: Biblioteca Naţională a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român și Observatorul Astronomic. Este nevoie doar de un check-in folosind aplicația de smartphone a evenimentului la minim 3 locații înscrise în program, din care să facă parte și Biblioteca Națională. Vizitează și Samsung te premiază!

Deoarece hărțile cu organizațiile participante au fost apreciate de public, RNMR invită bucureștenii să folosească hărțile tipărite cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, care vor fi distribuite gratuit la sediul muzeelor participante în noaptea evenimentului.  

Totodată, participanţii la eveniment au posibilitatea să câştige una din cele trei biciclete MINI Folding Bike oferite prin tragere la sorţi. Pentru participare trebuie completat cuponul ataşat hărţii evenimentului şi depus în urnele MINI de la: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României și Muzeul Naţional de Artă Contemporană sau la voluntarii Nopții Muzeelor. ( extras din comunicat RNMR )


 La Noaptea Muzeelor participă anul acesta circa 130 de muzee din România - mai multe decât în edițiile anterioare. 

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, organizatorul şi coordonatorul acestuia în România.

N.A. Anul acesta, printre Partenerii Media Online ai evenimentului se află şi Salt & Pepper Magazine