sâmbătă, 6 octombrie 2012

Oraşul luminilor, Paris în anul 2012, octombrie



În acest an, în cadrul Nopţii Albe, eveniment ajuns la a 11-a ediţie, Laurent Le Bon, directorului artistic, aduce, printr-un progam foarte variat, multidisciplinar, un omagiu cosmopolitismului parizian, Sena devenind, pentru o noapte, personajul central ce ghidează spre şirul de locaţii de desfăşurare a evenimentelor începând de la colinele Chaillot şi sfârşind cu Ivry-sur-Seine

Panorama nocturnă a proximităţii Senei va putea fi admirată din 11 puncte de belvedere, centre de interes ale arhitecturii contemporane fiind puternic luminate cu această ocazie. Punctul cel mai înalt de observaţie fiind la etajul al 24-lea al Universităţii Marie Curie, situat la 70 metri înălţime.

Anul acesta, dintre obiectivele patrimoniului naţional pot fi vizitate: Palatul d’IÉNA, Sediul Adunării Naţionale cu colecţia de artă contemporană şi, în trecere, Palatul Bourbon.

În timpul plimbării pe malurile Senei, devenite pietonale pentru o noapte, pot fi întâlnite grupuri de poliţişti ai oraşului, dansând după o coregrafie specială - Julie Desprairies, în timp ce o instalaţie pirotehnică navighează pe fluviu asigurând dinamism vizual şi sonor peisajului nocturn.

În apropierea Point-Neuf, pietonii pot vedea strălucind de la o înalţime de 25 metri, cuvintele „Un soare în noapte”, parte a unei instalaţii cu neon concepută de artistul plastic Laurent Grasso.

Noutatea anului o reprezintă conferinţele şi programele de performance grupate sub denumirea „Noaptea Cunoaşterii", pe teme precum: caracteristicile filmelor lui Woody Allen (la Galeria de Paleontologie a Muzeului National de Istorie Naturală), sociologia artei contemporane şi de performanţă (la Fundaţia Ricard) sau anul 1979, ca reper de cercetare artistică (la Universitatea Paris Diderot şi Betonsalon, Centrul de Artă şi Cercetare).

Palatul Tokio prezintă un program performance. Ateliere de fabricat marionete sunt deschise în centrul muzeului, unde vizitatorii se pot întâni cu cele mai cunoscute marionete din Franţa.

"Ceasul" lui Christian Marclay va fi unul dintre momentele cele mai importante ale nopţii. Acest ceas cinematografic va indica ora în timp real, prin intermediul a zeci de clipuri extrase din filme şi serii celebre (ceasuri cu alarmă, ceasuri de mână, orlogii, fragmente de text  ilustrative etc.).

În cadrul evenimentului se vor delura şi proiecte de lumină şi muzică asociate evenimentului, susţinute de amatori sau artişti străini stabiliţi aici, ce se vor extinde şi în alte cartiere ale oraşului.

Creată la Paris, „Noaptea Albă” s-a extins şi în alte oraşe ale Franţei, din Europa sau din lume. De exemplu, în acest an, în cadrul Nopţii Albe Europene, artistul german Markus Hansen prezintă o instalaţie ilustrând în mod inedit trecerea de la lumină la întuneric (zi-noapte), iar ansamblul Amiens va susţine concerte în oraşele naţionale participante.

Noaptea Albă a devenit un eveniment internaţional, grupând o duzină de oraşe din întreaga lume, precum: Montréal, Oran, Riga ou Kyoto, la care s-au adăugat în 2012, alte două oraşe: Belo Horizonte şi Ottawa.