miercuri, 17 iunie 2015

Eveniment: desenul "Culegătoarea de morcovi" de Vincent Van Gogh, reexpus la Muzeul Colecţiilor de Artă



Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să admiraţi din nou lucrarea Culegătoarea de morcovi de Vincent Van Gogh, care va fi expusă la Muzeul Colecţiilor de Artă începând cu data de 13 iunie 2015.

Desenul a fost retras temporar în depozitele muzeului în anul 2014, conform normelor internaţionale de conservare, fiind extrem de sensibil la efectele luminii. Lucrarea face parte din Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu.

Desenul în cărbune Culegătoarea de morcovi a fost realizat în anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853 - 1890) și achiziţionat, din câte se pare, de Alexandru Slătineanu din magazinul celebrului negustor de artă Ambroise Vollard. Incontestabil cea mai valoroasă piesă de artă occidentală din colecţie şi singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din România, lucrarea se va regăsi în expunerea muzeului timp de 6 luni.

***

În Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu se află peste 400 de obiecte create în spaţiul românesc, occidental şi oriental. Intenţia donatorilor de a sublinia specificitatea creaţiei artistice româneşti în context universal se traduce prin sintagma „colecţie de artă comparată”, care precede numele colecţiei.

Doctorul Alexandru Slătineanu (1873-1939) a pus bazele acestei colecţii, alături de soţia sa, Irina, pictoriţă amatoare, şi de doctorul Ioan Cantacuzino. Fiul său, Barbu Slătineanu (1895-1959), a fost un cunoscător avizat al ceramicii populare româneşti şi a publicat mai multe studii în reviste de specialitate.

Interesul acestuia pentru artă a fost întreţinut de soţia sa, Alexandra Slătineanu (1895-1979), fiica diplomatului Alexandru Lahovari.

Unic în peisajul cultural românesc, Muzeul Colecţiilor de Artă reuneşte în spaţiile unei clădiri de patrimoniu (Palatul Romanit) o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti. Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor

- comunicat -