marți, 9 martie 2010

The discovery of amazing details of Giotto's painting . Descoperirea unor detalii uimitoare ale picturii lui Giotto

 
De curând, în Capela Peruzzi din biserica Santa Croce din Florenţa, utilizând raze ultraviolete, restauratorii au descoperit multe detalii ale picturii originale ale lui Giotto, ascunse de secole ochiului liber.

Anul trecut mai mult de doisprezece restauratori şi cercetători au demarat un proiect ambiţios de diagnosticare neinvazivă a stării celor 170mp pictaţi aici de Giotto, în jurul anului 1320. Scopul demersului fiind restaurarea pe viitor a capelei. Dar, utilizând lumina violetă, au făcut o descoperire uluitoare. Detalii uimitoare, invizibile cu ochiul liber de secole întregi, au putut fi admirate.

Se crede că tocmai această pictură din capela Peruzzi a avut o influenţă decisivă asupra lui Michelangello, care, născut cu 140 de ani mai târziu a pictat Capela Sixtină.
Deabia acum au putut înţelege restauratorii ce a admirat Michelangello la Giotto, care este considerat unul dintre precursorii renaşterii italiene
Sub această lumină scenele redevin tridimensionale. Se pot vedea efecte de clar-obscur, se pot observa corpurile de sub veşminte.

Capela a fost restaurată în 1700 de familia de nobili Peruzzi, care a comandat acoperirea pereţilor cu alb, cu scopul redecorării.
Restaurarea din 1840, prin utilizarea tehnicilor timpului (solvenţi duri şi materiale abrazive) a produs tocirea suprafeţei pictate şi omogenizarea picturilor.
În secolul 19, au fost repictate zonele distruse şi a fost adăugată culoare pentru a pune în evidenţă ceea ce nu mai era vizibil din fond.
În 1958, restaurarea a înlăturat ceea ce s-a adăugat în secolul precedent, păstrând numai părţile originale ale picturii lui Giotto. Este ceea ce vede vizitatorul de azi cu ochiul liber.

Parte datorită timpului dar şi restaurărilor succesive, pictura a fost compromisă şi nu-şi mai poate arăta frumuseţea originală, detaliile luxuriante. Imaginea a rămas fără viaţă, palidă şi plată, pentru todeauana.. Din păcate, lumina ultravioletă poate pune în evidenţă detaliile uimitoare, dar pictura se poate distruge şi mai mult la o expunere îndelungată.

Singura soluţie pentru publicul larg, ar fi maparea sub lumină ultravioletă a întregii capele şi a cu ajutorul softurilor, asamblarea într-o imagine virtuală accesibilă publicului.

Dealtfel, aceasta este dorinţa şi scopul restauratorilor la ora actuală.