![]() |
Liviu STĂNILĂ, România, "Piggy Bank USB", tuș și culori de apă |
Magazine for Visual Arts and Artists ■ Founded in 2010 . Revistă pentru Arte Vizuale și Artiști ■ Fondată în 2010 ■ ISSN 2559-4958 ISSN-L 2559-4958
Prof. dr. Ana-Irina Iorga
Geanina HAVÂRNEANU
Arta în dictatura comunistă românească
În România anilor ’80, portretistica personalităților conducătoare era una dintre practicile uzuale care se încadra perfect în viziunea momentului de omagiere a ceaușeștilor, fapt ce reprezenta adesea un mod de mimare a „recunoașterii legitimității cultului personalității”. Manifestările artistice vizuale disidente s-au desfășurat într-un climat politic represiv, în care regimul comunist ceaușist controla strict expresia culturală și artistică. Cu toate acestea, au existat artiști care au găsit modalități de a contesta regimul prin mesaje exprimate în diverse forme de artă vizuală, în medii restrânse, prin organizarea de expoziții în ateliere private sau în afara circuitului oficial, prin lucrul cu materiale neconvenționale, prin utilizarea unor suporturi și tehnici alternative pentru a evita asocierile cu realismul socialist, respectiv cenzură, prin utilizarea unor forme ambigue pentru a evita interdicțiile directe sau chiar prin fuga din țară.
Subtilitatea și codificarea vizuală a fost folosită adesea, utilizând simboluri ascunse pentru a transmite mesaje anti-regim. Performance-ul și body art-ul constituiau modalități de exprimare artistică în care corpul devenea un instrument de contestare a autorității (ex: Ion Grigorescu[1]). Fotografia și filmul experimental au reprezentat cele mai importante forme de documentare disidentă asupra realității într-un mod care o demasca (ex: Ion Grigorescu[2], Ștefan Bertalan[3]), Expozițiile clandestine era adesea organizate în ateliere personale sau spații neoficiale pentru a evita cenzura. Emigrarea a fost și ea o formă de disidență, prin care unii artiști au plecat din România pentru a se exprima liber în Occident (ex: Paul Neagu[4]).
Disidența nu s-a manifestat numai la nivel personal, ci au existat și unele colective disidente organizate de artiști. Grupul 111 a fost creat în 1966, în cadrul Liceului de Artă din Timișoara. În timp scurt, grupul a probat că fundamental pentru evoluția din domeniul artei vizuale este dialogul interdisciplinar.
După plecarea lui Roman Cotoșman[5] în S.U.A., grupul 111 a devenit Grupul Sigma[6] (Timișoara), activ încă din anii ’70, care explora sinteza dintre artă, știință și tehnologie, având o viziune experimentală și conceptuală. Grupul Prolog[7] era constituit dintr-un grup de artiști care promovau o atitudine spiritualizată și contemplativă în pictură, în opoziție cu ideologia dialectic materialistă oficială. Grupul Atelier 35[8] reunea tineri artiști care experimentau forme neconvenționale de artă, uneori incluzând elemente critice la adresa regimului.
Perioada artistică disidentă a anilor optzeci s-a manifestat în principal prin expoziții alternative, în spații neconvenționale. Mulți artiști expuneau lucrări în atelierele private, în propriile case sau în cercuri restrânse de prieteni, evitând astfel cenzura oficială. Existau și expoziții semi-oficiale, în săli de expoziție periferice, cu lucrări ce includeau simboluri critice sau ambigue. Rarele intervenții în spațiul urban erau riscante, cu toate acestea unii artiști utilizau graffiti sau instalații temporare pentru a transmite mesaje critice.Top of Form
Există o impresionantă galerie de artiști români disidenți.
Ion Grigorescu[9] (n. 1945), unul dintre cei mai importanți artiști ai artei conceptuale și experimentale din România, a folosit fotografia, colajul și filmul pentru a critica regimul comunist.
Paul Neagu[10] (1938-2004), sculptor, pictor și artist conceptual care a emigrat în Marea Britanie în 1970, refuzând conformismul impus de regimul comunist și a dezvoltat un limbaj artistic experimental.
Geta Brătescu[11] (1926-2018) a fost o artistă care a practicat arta experimentală, folosind desenul, colajul, instalațiile și performance-ul, pentru a exprima idei despre identitate, corp și libertate, evitând direct confruntarea cu regimul, dar subminând subtil normele impuse.
Ana Lupaș[12] (n. 1940) a practicat land art-ul și instalațiile experimentale, refuzând realismul socialist, explorând mai degrabă memoria colectivă și efemeritatea artei.
Ștefan Bertalan[13] (1930-2014), co-fondator al grupului Sigma, a promovat arta experimentală și conceptuală, a fost persecutat de regimul comunist pentru ideile sale nonconformiste, iar în 1981, a emigrat în Germania, continuându-și activitatea artistică și pedagogică. Deși nu a fost un disident politic în sensul tradițional, opera sa și abordarea sa educațională au fost percepute ca o formă de rezistență culturală împotriva conformismului și cenzurii impuse de regimul comunist.
Roman Cotoșman[14] (1935-2006), membru al grupului Sigma, a emigrat în SUA în anii ’70, a creat artă geometrică și conceptuală, fiind considerat un inovator al artei abstracte românești.
Andrei Cădere[15] (1934-1978) a emigrat în Franța, unde a devenit cunoscut pentru barele sale de lemn, obiecte artistice pe care le purta cu el în acțiuni performative, subminând astfel instituțiile oficiale ale artei, fiind un critic activ al regimului comunist și al oricărui sistem opresiv.
Octav Grigorescu[16](1933-1987) a fost grafician și pictor cu o viziune onirică și simbolistă, folosind în lucrările sale un limbaj alegoric pentru a reflecta realitățile dure ale regimului. Evita realismul socialist și prefera teme inspirate din mitologie și istorie, ceea ce îl făcea suspect în ochii autorităților.
Horia Bernea[17] (1938-2000), a fost pictor și teoretician al artei, a fost director al Muzeului Țăranului Român după 1989. A promovat un stil expresionist și abstract, contrar dogmelor realismului socialist, care a pus în valoare identitatea culturală autentică, în contrast cu ideologia comunistă.
Decebal Scriba[18] (n. 1944) a fost artist conceptual, cunoscut pentru lucrările sale experimentale din anii ’70 și ’80. A fost parte a scenei alternative din România, fiind asociat cu artiști care contestau sistemul. A emigrat în Franța în 1989.
Florin Mitroi[19] (1938-2002), pictor și profesor la Universitatea Națională de Arte din București, a realizat lucrări marcate de o atmosferă sumbră, care reflectă opresiunea și frica din perioada comunistă. A fost un mentor pentru mulți artiști din generația post-decembristă.
Marcel Chirnoagă[20] (1930-2008) a fost grafician, cunoscut pentru lucrările sale expresioniste, care reflectau suferința umană și absurditatea existenței. A folosit teme mitologice și alegorice pentru a sugera violența și controlul regimului.
Wanda Mihuleac[21] (n. 1946) a fost o artistă experimentală, activă în performance, fotografie și instalații. A realizat lucrări care sfidau limitele impuse de cenzură. După revoluție a emigrat în Franța, unde și-a continuat cariera artistică.
Geanina HAVÂRNEANU
----------------------------------------
[1] Alina Șerban (ed. coord.), „The Man with a Single Camera”, London, Sternberg Press, 2014.
[2] Alina Șerban (ed. coord.),„Ion Grigorescu”, Bucuresti, Asociatia PEPLUSPATRU, 2020.
[3] Victor Neumann, „Bertalan: europenitatea artei româneşti. O expoziţie retrospectivă la Muzeul de Artă Timişoara”, București, Observator Cultural, 2016. https://www.observatorcultural.ro/articol/bertalan-europenitatea-artei-romanesti/
[4] Daniela Duca, „Arhitectura tactilă a antropocosmosului, Paul Neagu, (r)evoluția formei”. București, Igloo Magazin, 2023. https://www.igloo.ro/arhitectura-tactila-a-antropocosmosului-paul-neagu-revolutia-formei/
[5] Sorina Jecza-Iacovici, Georg Lecca, „Roman Coroșman”, Timișoara, Editura Fundația Interart TRIADE, 2003.
[6] https://mnart.museum/111-sigma/.
[7] Dosofteea Lainici, „Prolog, cel mai longeviv grup de artiști din sud-estul Europei”, București, Evenimentul Zilei, 2018. https://evz.ro/prolog-cel-mai-longeviv-grup-de-artisti-din-sud-estul-europei.html.
[8] *** „Revizitând istoria. Atelier 35 București: Construiește o situație comună fără viitor”, București, Zeppelin, 2024.
[9] Smaranda Găbudeanu, „Identitatea complexă a lui Ion Grigorescu”, București, Academia DocuArt, 2024. https://docuart.ro/prima-pagina/normal/identitatea-complexa-a-lui-ion-grigorescu
[10] Diana Ursan et. al., „Paul Neagu. The Monograph”, edited by Magda Radu and Georg Schölhammer, JRP Editions, 2023, pp. 372-87.
[11] Adrian Guță, „Călător printre imagini și cuvinte. Portret de artist: Geta Brătescu”, București, Observator Cultural, 2022.
[12] Adrian Guță, „Călător printre imagini și cuvinte. Portret de artist: Ana Lupaş”. București, Observator Cultural, 2022.
[13] Ami Barak, Diana Marincu, „Ștefan Bartalan”. Timișoara, Expoziţii Art Encounters, 2017.
[14] Ami Barak, Diana Marincu, „Roman Cotoșman”. Timișoara, Expoziţii Art Encounters, 2017.
[15] *** „Andrei Cădere, în marea restrospectivă a artei abstracte de la Whitechapel Gallery”, Institut Culturel Romain, Paris, 2015.
[16] Maria-Magdalena Crișan, „Arte vizuale. Remember Octav Grigorescu (1933-1987)”, București, Observator Cultural, 2006.
[17] Miruna Cărăușu, „Estetica vizualului în opera lui Horia Bernea”, Galați, Analele Universității „Dunărea de Jos”, 2023. https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/cercetarte/article/view/6362
[18] Ionuț Cioană, „Un artist istoric iese din norul memoriei”, București, Scena9, 2018.
[19] Adrian Guță, „Călător printre imagini și cuvinte. Portret de artist: Florin Mitroi”, București, Observator Cultural, 2022. https://www.scena9.ro/magazin/revista-6
[20] Virgil Guruianu, „Oameni de seamă. Marcel Chirnoagă, maestru al graficii și gravuri”, Galați, Viața Liberă, 2023. https://www.viata-libera.ro/magazin/208972-oameni-de-seama-marcel-chirnoaga-maestru-al-graficii-si-
gravurii#google_vignette
[21] Gabriela Robeci, „Romanian-French visual artist, publisher and curator”, Women Artists. Research and Exhibitions, 2021. https://awarewomenartists.com/en/artiste/wanda-mihuleac/
Există un tip de pictură care nu se oferă privirii ca imagine, ci ca experiență de gândire. O pictură care nu își propune doar să placă, să convingă sau să seducă, ci să incite un tip de atenție lentă, o implicare profundă, o formă de așezare în fața unei instabilități fundamentale. Astfel poate fi înțeleasă expoziția "Borders of Soul" semnată de Dănuț Adrian Chidon-Frunză – nu ca o expoziție de „lucrări”, în sensul tradițional al termenului, ci ca o construcție vizuală meditată, articulată în jurul unei problematici esențiale: delimitarea ființei interioare.
Titlul – Borders of Soul – poate fi citit nu numai ca o metaforă lirică, ci ca o interogație filosofică. În ce fel poate fi reprezentată, fără a fi trădată, o realitate care, prin natura ei, refuză conturul clar, definirea, fixarea? Ce sunt „granițele sufletului” dacă nu limite simbolice ale interiorității – zone de trecere, de tensiune, de opacitate? Deopotrivă ziduri și ferestre, aceste granițe sunt marcate în pictura lui Chidon-Frunză nu prin contururi, ci prin vibrații, prin densități, prin dislocări.
Istoric de artă, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – Iași