duminică, 24 mai 2015

Semne de civilizație. Pe când și la noi?


O informație interesantă circulă în media despre greva de câteva ore a lucrătorilor de la Turnul Effel monument ce este vizitat anual de cca. 7 milioane de turiști din toată lumea, multe dintre vizite fiind rezervate din timp. Pe data de 22 mai, timp de câteva ore, nu s-a putut vizita Turnul Effel, din cauza grevei lucrătorilor din celebrul monument. Motivul acestei greve fiind protestul față de mărirea numărului de hoți de buzunare care-și fac veacul în jurul monumentului și care, organizați în bande de câte 4 până la 30 de persoane, amenință și atacă turiștii, uneori chiar cu violență. Luptele dintre bande sunt o realitate.
A fost semnalat faptul că unii greviști au fost chiar amenințați  de către hoți, pentru a relua lucrul.
Muncitorii au solicitat garanții oficiale din partea conducerii privind luarea unor măsuri eficiente și pe termen lung, respectiv alocarea pentru pază și prevenție a unui număr suficient de mare de personal, astfel încât să fie stârpit acest flagel.

Un protest asemănător a avut loc în 2013 la Muzeul Luvru, când au fost semnalate atacuri în chiar sălile muzeului. Atunci personalul s-a plâns și de faptul că a fost insultat, scuipat și chiar lovit de către hoții de buzunare.
Ca urmare, forțe suplimentare de poliție au fost trimise să patruleze în muzeul care atrage peste 10 milioane de vizitatori anual. Alte forțe suplimentare de polițiști și agenți municipali au patrulat pe străzile Parisului, rezultatul acestui efort fiind o reducere cu 10% a furturilor cu violență.
Pentru acest an se preconizează ca un efectiv de aproximativ 26.000 polițiști și agenți municipali să patruleze pe străzile orașului.

Și, cum fiecare poveste (a se citi în această situație, tristă realitate) are învățătura ei, este cazul să revedem și noi ceea ce este sub nasul nostru: numeroșii ghizi din parcările fără plată - insistenți și răzbunători, numeroșii cerșetori de pe lângă bisericile și mănăstirile monumente istorice cu renume în spiritualitatea românească, care te trag de poalele hainei, iar dacă nu le dai ceva poți pleca încărcat cu afurisenii să-ți ajungă generații întregi - în concordanță cu importanța instituției pe care o păzesc cu atâta strășnicie, numeroșii cerșetori care după un an de muncă grea chefuiesc pe Valea Prahovei în haine de gală, numeroșii oameni ai străzii ce parchează pe scaunele mijloacelor de transport preț de câteva tururi complete de traseu, inseminând zona cu mici făpturi săltărețe etc.
Dar să ne înțelegem, nu este vina acestora că fac aceste lucruri, că sunt ceea ce sunt - unii chiar nu au sau nu știu altă cale să-ți rezolve problemele, ci a comunității care nu găsește soluții viabile pentru binele acestora și al sau în același timp și iată, este chiar vina salariaților obiectivelor, instituțiilor vizate care nu iau atitudine. 

Așadar, pe când o grevă a salariaților de la metrou împotriva cerșetorilor sau a salariaților companiilor de salubritate împotriva posesorilor de animale de companie care nu strâng în urma acestora sau a celor care confundă noaptea străzi precum Lipscaniul și străzile Bucureștiului istoric cu latrine publice sau chiar a preoților împotriva cerșetorilor abuzivi?