marți, 20 octombrie 2020

Descoperirea unor detalii uimitoare ale picturii lui Giotto

 

 Pictura lui Giotto, din Capela Peruzzi a bisericii Santa Croce din Florenţa, și-a revelat acevărata splendoare și au putut fi văzute detalii originale ascunse ochiului liber de secole, atunci când, utilizând raze ultraviolete, restauratorii au demarat proiectul de restaurare a lucrării.

Mai mult de doisprezece restauratori şi cercetători au demarat un proiect ambiţios de diagnosticare neinvazivă a stării celor 170mp pictaţi aici de Giotto, în jurul anului 1320. Scopul demersului fiind restaurarea pe viitor a capelei. Dar, utilizând lumina violetă, au făcut o descoperire uluitoare:  detalii uimitoare, invizibile cu ochiul liber de secole întregi.

Sub această lumină, scenele redevin tridimensionale și se pot vedea efecte de clar-obscur și se pot observa corpurile de sub veşminte.

Se crede că tocmai această pictură din capela Peruzzi a avut o influenţă decisivă asupra lui Michelangello, care, născut cu 140 de ani mai târziu a pictat Capela Sixtină.

Un șir de evenimente nefericite au distrus parțial pictura originală. Capela a fost restaurată în anii 1700 de familia de nobili Peruzzi, care a comandat acoperirea pereţilor cu alb, peste pictura existentă, cu scopul redecorării. În plus, restaurarea din 1840, prin utilizarea tehnicilor timpului (solvenţi duri şi materiale abrazive), a produs tocirea suprafeţei pictate şi omogenizarea picturilor. În secolul 19, au fost repictate zonele distruse şi a fost adăugată culoare pentru a pune în evidenţă ceea ce nu mai era vizibil din fond. În 1958, restaurarea a înlăturat ceea ce s-a adăugat în secolul precedent, păstrând numai părţile originale ale picturii lui Giotto și este ceea ce vede vizitatorul de azi cu ochiul liber.

Parte datorită timpului dar şi restaurărilor succesive, pictura a fost compromisă şi nu-şi mai poate arăta frumuseţea originală și detaliile luxuriante. Imaginea a rămas fără viaţă, palidă şi plată, pentru todeauana.

Lumina ultravioletă poate pune în evidenţă detaliile uimitoare, dar, din păcate, pictura se poate distruge şi mai mult la o expunere îndelungată.

Singura soluţie pentru publicul larg, ar fi maparea sub lumină ultravioletă a întregii capele şi, cu ajutorul softurilor, asamblarea într-o imagine virtuală accesibilă publicului.

 
Irina IOSIP
 

vineri, 16 octombrie 2020

CLIPa DE POEZIE

 

Comunicat de presă, 16 octombrie 2020

Asociația culturală Energizart a demarat Campania CLIPa DE POEZIE la începutul lunii octombrie 2020. CLIPa DE POEZIE este un proiect cultural de promovare a poeziei românești contemporane ce-și propune explorarea sufletului uman printr-un limbaj cinematografic ușor accesibil publicului, cu scopul declarat de a provoca EMOȚIE! Momentele poetice au la bază poezii atent alese și sunt realizate de o echipă de artiști profesioniști din domeniul artelor vizuale, cinematografice și multimedia.

Campania CLIPa DE POEZIE își propune să aducă o CLIPĂ DE LINIȘTE, un strop de EMOȚIE și de CONTEMPLARE a vieții, a sufletului și a spiritului uman. Vremurile complicate pe care le traversăm la nivel mondial ne-au forțat să ne întrebăm din ce în ce mai profund: Cine suntem? Ce ne definește cu adevărat și cum ne raportăm la cei dragi? O reîntoarcere la noi înșine atât de necesară!

Cea mai mare provocare a campaniei este popularizarea în rândul publicului iubitor de frumos creații ale unor poeți contemporani deja consacrați în lumea literară, dar și texte scrise de tineri aflați la început de drum și care astfel își vor face debutul pe scena poeziei românești.

Primul clip al campaniei lansat pe pagina de facebook Clipa de Poezie este Poem de iubire” de Liliana Kaltakis în interpretarea actriței Teodora Daiana Păcurar. La începutul lunii noiembrie, va fi lansat al doilea clip al campaniei: „Poem” de Doina Ioanid în interpretarea actriței Gabriela Hamzescu.

Echipa artistică și de producție este formată din: Daniel Iordan (concept și regie), Eugenia Cârciova (make-up artist; graphic designer), Andrei Budău si Teona Irina Giugariu (imagine), Mihai Marin (montaj și sunet). Cu mulțumiri Teatrului de Magie – Andrei Teașcă pentru sprijinul acordat în organizarea filmărilor. Manager de proiect: Gabriela Hamzescu

CLIPa DE POEZIE este un proiect independent care nu a beneficiat de nicio finanțare publică sau privată. Întreaga echipă și-a pus în slujba artei întregul talent și s-a implicat cu maxim profesionalism în realizarea clipurilor. Ne dorim să aducem în lumina reflectoarelor creații deosebite ale poeților români contemporani și să-i provocăm pe tinerii adolescenți să se apropie cât mai mult de această zonă specială a artei, să simtă și să înțeleagă mai bine emoția din spatele versului și chiar să le inspire propriile creații.

Vă invităm să ne urmariți pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/clipapoezie și pe canalul de youtube. unde vom posta ulterior si variantele cu subtitrare in engleza: https://www.youtube.com/channel/UChyCiXwFIQtrLOJLFB6nSKg/


joi, 1 octombrie 2020

ARTE si SOCIETATE, o nouă revistă culturală independentă

 

COMUNICAT DE PRESĂ



    ARTE și SOCIETATE, o nouă revistă culturală independentă, apare ca manifest cultural în vremuri atinse de pandemii politice, economice, sociale și psihologice ce provoacă rupturi profunde în cadrul societății, spargerea unității identitare, sociale și a nucleului familiei.
 
    Ca urmare a efortului îndelungat aplecat spre reflecție și analiză al unui colectiv redacțional restrâns la care se adaugă un număr în creștere de colaboratori entuziaști, revista apare semestrial, în format digital și cuprinde studii, eseuri, foto-jurnale, opinii critice asupra artelor contemporane românești și internaționale, interviuri, portofolii de artiști, note despre evenimente culturale cu impact în societate precum și opinii vizând domeniul de interes sau creații artistice individuale.

    Revista se dorește a fi echilibrată, oferind posibilitatea autorilor și intervievaților să-și exprime liber opiniile și ideile dar și generatoare și unificatoare de energii creatoare, firele nevăzute din țesătura imaterială necesară într-o societate sănătoasă.

    Redacția crede în puterea legăturilor tradiționale culturale și spirituale în cadrul societății și în unitatea de cuget și simțire a membrilor acesteia, în contradicție cu spațiul uniform "igienizat" la nivel global, în care se modifică inclusiv istoria, cultura și arta, constituite în timp de popoare sau comunități.

    Considerând că lumea nu se îndreaptă, astăzi, neapărat spre bine, etic sau moral, membrii redacției speră în puterea binelui general și a artelor ca factor de progres care nu implică neapărat confort ci eliberarea energiilor creatoare spre reevaluare, confruntare, și, în fine, spre recalibrarea societății la valorile umane și sociale superioare echilibrate prin etică și moralitate.

    ARTE și SOCIETATE provoacă, așadar, la un schimb de opinii și idei, având permanent în obiectiv decența, respectul și atitudinea culturală în tratarea tuturor subiectelor din paginile sale.


Irina IOSIP
redactor-șef
ARTE și SOCIETATE
adresa redacției: artesisocietate@gmail.com
https://artesisocietate.weebly.com/