miercuri, 30 octombrie 2024

Gabriel RUSU, România: "Albert Einstein"


Gabriel RUSU, România, "Albert Einstein", culori de apă, 29,7x42 cm, Honorary Distinction, Concursul International de Desen Satiric "ALBERT EINSTEIN", Varșovia, Polonia, 2023

 


duminică, 20 octombrie 2024

Irina IOSIP, România: " "Social media attack"

 

Irina IOSIP, România, "Social media attack", pastel, 21x29,4cm


 

marți, 15 octombrie 2024

joi, 10 octombrie 2024

Ana-Irina IORGA: Privirea îngerului


 

 

PRIVIREA ÎNGERULUI


Cine este pictor de biserici? Este cel care răspunde unei vocații, unei chemări, iar răspunsul, care poate dura uneori toată viața, trasează un destin artistic și duhovnicesc în egală măsură. Mariana Saraiman este pictor de biserici și ”zugrav de subțire”, cum era numit altă dată iconarul. Lumea căreia îi dă viață este celestă și terestră, bivalentă și totodată unitară. Uneori pare a fi la răscrucea dintre cele două registre, acolo unde se inserează spațiul angelic.

Conform erminiei ortodoxe, sfinții din lucrările Marianei Saraiman ne privesc grav și profund din locul lor supramundan, pe noi cei care îi privim la rândul nostru. Suntem ochi în ochi. Ceea ce caracterizează chipurile acestea este suflul lor delicat, aproape imperceptibil, care confirmă regula canonică și tocmai prin aceasta trece dincolo de ea.

Adâncimea sfințeniei iese la iveală prin liniile prestabilite, prin cromatica de tip transcendent și prin aurul din jur care anulează spațiul fizic și anunță un alt fel de spațiu, care pare a fi cel al iubirii. Găsim aceste lucrări în altarul bisericii Sf. Columba din Dublin (Maica Domnului cu Pruncul, Iisus Hristos Pantocrator, Sf. Cuv. Parascheva de la Iași, Sf. Ier. Nectarie de la Eghina), în catapeteasma bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Balciu, la biserica Sf. Nicolae din Slobozia Nouă sau la mânăstirea Radu Negru din Călărași.

Artista creează și tablouri cu tematică religioasă, în note plastice a căror subțirime produce vibrații chiar în recepția noastră laică. Personajele sunt aici îngeri. Din interregnul lor, printre aripi și zboruri ce conectează ființa umană cu cea divină, îngerii ne privesc cu ochii lor care nu sunt ochi și ne vorbesc cu gura lor care nu este gură. Mariana Saraiman redă, cu sensibilitatea pe care o conferă doar rugăciunea, prin forme universal acceptate și culori gradat calde, această realitate imponderabilă a făpturilor care nu se văd și nu se aud, dar a căror prezență este pentru ea certă. În fața tabloului, privitorul însuși, în tumultul cotidianului desacralizat aproape, se surprinde pe sine ca fiind atent, mai atent, tot mai atent pentru că, din pânză, din carton sau de dincolo de toate acestea, îngerul îl privește.

Întreaga artă a Marianei Saraiman, în dimensiunea ei robustă sau în cea delicată, în registrul profund sau în cel ludic, se află la intersectarea drumurilor existențiale, acolo unde stau veghetorii, adică sub privirea îngerilor.

  Prof. dr. Ana-Irina Iorga

miercuri, 9 octombrie 2024

sâmbătă, 5 octombrie 2024

GENERALUL UMAN ÎN ARTA LUI JOHNSON TSANG

 

GENERALUL UMAN ÎN ARTA LUI JOHNSON TSANG

Pe artistul vocațional, sculptorul ceramist Johnson Tsang (n. 1960), care trăiește și lucrează în Hong Kong, îl găsești adesea pe site-urile galeriilor cu vânzare directă sau prin licitație, care se întrec în a prezenta lucrările sale, îndeosebi pe cele din ceramică sau porțelan.

Performer în tehnica milenară a poporului chinez - plămădirea pământurilor sub forma finită a ceramicii și a porțelanului, Tsang a realizat și instalație și sculptură în oțel inoxidabil precum și alte lucrări pentru domeniul public.

Dacă în unele lucrări celebrează viața - „Cross My Mind” (2020, porțelan, iarbă artificială și crengi de copaci), în altele descrie distrugerea ființei umane - „Lucid Dream II, Collapsed”, sau, precum în „Healing in Progress” (2019) pare a prevesti evenimente viitoare din destinul propriu, în sensul regenerării după moarte. El chiar s-a trezit la o nouă viață, ca pasărea phoenix, după accidentul cerebral din ianuarie 2022. După o intervenție chirurgicală pe creier, o coma timp de zece zile și o recuperare extinsă pentru a-și recăpăta mobilitatea și vorbirea, cu un oarecare umor, artistul s-a destăinuit astfel: „Mă concentrez pe crearea unei noi lucrări, care este corpul meu și viața mea.[...] Asta înseamnă că sunt sculptor și devin lutul pe care îl sculptez... Tocmai am început o călătorie diferită, iar pornirea în această aventură este de fapt, captivantă și plină de așteptări pentru că știu că această experiență vine doar o dată și trebuie să o prețuiesc. Eu cred în viată. Viața se bazează pe dragoste, concepută cu înțelepciune și ne permite să creștem prin experiență, așa că există întotdeauna un sens mai profund în spatele tuturor și întotdeauna cu dragoste și bunătate - chiar dacă nu pare, ca (cu) un accident vascular cerebral.”1 Ultimele vești anunță că artistul luptă în continuare pentru recuperare.

Viziunea filozofică în conceptul lui Johnson Tsang, care vizează general umanul, transferată în materie fragilă fiind, face ca opera sa să rămână de referință în ilustrarea fragilității ființei umane, în indiferent ce condiții sociale, istorice sau psihologice s-ar afla. Poate moștenirea culturală milenară chineză sau caracterul său calm și echilibrat, face ca lucrările sale să inspire o liniște vizuală în același timp cu o neliniște spirituală și reflexivă.

Universalitatea trăirilor, sentimentelor, aspirațiilor și gândurilor omenești configurate în lucrări adesea de mici dimensiuni, fac ca lucrările sale să fie recunoscute, apreciate și căutate pe tot mapamondul. Angoasă, moarte, teamă, deznădejde, anxietate și, în general, ceea ce reprezintă urâtul din caracterul sau viața unui om, sunt tot atâtea declinări ale frumosului în ceramica artistului.

Artistul se dovedește a fi un arhivar și un prețuitor al expresiilor, sentimentelor, gesticii și al gândurilor umane. Obiectele din ceramică, mai ales, emană căldură și firesc, nu numai datorită materialului folosit (pământuri) ci, mai ales, datorită înțelegerii adânci a psihicului uman și a condiției umane. Cu o înțelepciune nativă și un plus de înțelegere a necesității frumosului în viața de zi cu zi, adesea, artistul oferă și o utilitate casnică a obiectelor create, împreună cu o lecție de morală, de estetică și de cultură, în același timp.

Lucrările sale sunt tot atâtea metafore privind ființa umană, în care figurile cu trăsături clasice și expresii impersonale sensibilizează privitorul în sensul generalizării și conceptualizării ideii tematice. Adesea, pentru a nu închista lucrările într-o unică înțelegere, artistul nu dorește să le explice sau să le denumească, lăsând privitorul să se regăsească în acestea și să se apropie, astfel, de sinele-interior. Astfel, acesta este invitat să-și aleagă obiectul strict după afinitățile sale și nu după un anume concept, creându-se o interacțiune biunivoc avantajoasă, om – obiect. Dealtfel, aparținând unei tematici cu caracter universal, lucrările artistului sunt obiecte de sine stătătoare: nu depind de atmosfera sau conceptul sub care sunt expuse, putându-se încadra, cu ușurință, atât în interioarele orientale cât și în cele occidentale.

Atistul este impresionat și de evenimentele naturale devastatoare (cutremurul din Wenchuan), de evenimentele social-politice ale contemporaneității („Making tea”, „Not war” - războiul din Irak) sau de mai recenta carantină „Quarantine”.

Recunoscând natura vieții ca fiind imperfectă și nepermanentă („Live’s Clock” și “Healing in Progress”), Tsang privește lucrurile dinspre profunzimea lor, abordând un limbaj metaforic ludic-aluziv. Chiar și în opera sa critică, Tsang păstrează tonul cumpătat al observatorului obiectiv al istoriei și vieții: în seria „A piece of China”, lucrări în porțelan lucios, superfinisat, regăsim chinezul, îmbrăcat regulamentar, care mătură sau șterge obedient, de pe platoul pe care este așezat, motivele tradiționale milenare chinezești, executând în același timp salutul prea bine cunoscut sau chinezul cel mititel, care încă din pruncie, înlocuiește moștenirea strămoșească cu șotronul, jocul copilăriei.

Adesea, în afara fragilităților umane exprimate prin lucrările sale, pentru fiecare dintre acestea pot fi găsite explicații și similitudini în viața cetății. Semnificativă, în sens aspirațional, este sculptura „Around the Rim”2: Tsang sparge și mobilizează dintr-un tot (un bloc ceramic de forma unui castron circular), părți identice independente, fiecare având o configurație umană esențializată, pe care le plasează într-o poziție și atitudine ce sugerează mișcarea în interiorul întregului din care au fost desprise, sugerând ideea îngrădirii libertății de mișcare și expresie a indivizilor.

Artistul își organizează lucrările ceramice pe câteva mari categorii tematice3, titlurile purtând indicații aluzive, precum: „Open mind”, „Lucid dreams” sau „Babies”. În majoritatea, chipul uman este redus la anonimat datorită trăsăturilor clasice, fără particularități, fiind însă deformat sugestiv de triada gând-idee-gest. Se remarcă suplețea și consistența ideatică și a expresiei artistice care atinge cote suprarealiste.

În seria „Open mind”, lucrările nu sunt individualizate de denumiri speciale dar, în esența lor, formulează idei ușor de identificat: capul uman este forțat să se deschidă cât mai larg sau capul suferă o mini-explozie sau capul din care ies mâini ca o rugă de mulțumire sau de dorință sau capul extins de mâinile care forțează deschiderea pentru a permite umplerea golului interior.

În seria seria „Lucid dreams II” (dimensiuni maxime în jurul a 60x40cm): „Here and There”- capul reprezentat ca o construcție în ruină, în interiorul căreia, în fiecare încăpere, se pot vedea resturi ale activității umane; „Lawful Custody” - capul ca o colivie frumos ornată, în spatele gratiilor aflându-se un alt chip; „Work in Progress” - capul strivit în palme sau cel stors de în mâini ca pe o rufă - „Love in Progress”; capul ca o piele în care se scufundă adânc restul corpului; capul din care izbucnesc eliberator două mâini - „Extrication”; „Sanctuary” - Christul crucificat pe figura umană; „Sub piele” - capul care este deformat de mișcarea mâinilor din interior; icon-ul emoticonului „smily” în „Happy Ever After” sau „Dreamland” - capul pe care stă în echilibru, ca o pălărie uriașă, o adevărată grădină verde.

Din seria „Lucid dreams” - unele dintre cele mai noi lucrări (2017) sugerează, ludic, o judecată critică: „Windows” - ochii acoperiți de mâini; „The Confort” - corpul care se apleacă și acoperă ochii capului; „The past” capul strivit în mână; „A tach of love” - zâmbetul forțat prin tracțiunea cu mâinile; „Soul Shopping” - un cap dus într-o pungă de plastic.

În seria „Babies”, ochiul exersat în peste 15 ani de lucru în cadrul poliției, când Tsang a văzut omul trecând prin toate trăirile și evenimentele posibile: moarte, spaimă, disperare, ură, speranță etc., precum și darul înțelegerii psihologiei și comportamentului uman fac ca acesta să deceleze foarte multe expresii faciale până și la copii. Configurația incomplet formată a craniului și a musculaturii feței pruncilor, îi face foarte asemănători unii cu alții, dar artistul vede deja adultul de mai târziu în fiecare chip: „Finding Love”, „Circle Game”, „Happiness is there”, „In Good Order” sau „Body and Soul”.

Chiar și în cadrul conceptelor complexe, filozofice, spirituale sau făcând parte din sensul vieții, figurile de copii sunt suportul imagistic cel mai plăcut pentru a facilita și augmenta asimilarea oricărui conținutu ideatic propus.

Nu în contrasens cu tendințele conceptualiste actuale, artistul se dovedește a fi un umanist și un gânditor vizionar, care înțelege și exprimă gândurile, sentimentele și aspirațiile ascunse adânc în ființa umană, dovedind că cel care nu le-a trăit nu le poate înțelege și cu atât mai puțin să le materializeze într-o operă artistică. Această înțelegere profundă face să vibreze privitorul, care se încarcă empatic, în dialogul emoțiilor și ideilor care se înfiripă de la nivelul percepției subconștiente până la rațiunea pură, cu energie, compasiune și speranță.


Irina IOSIP



1 Grace Ebert, Anxious Thoughts and Dreams Occupy the Minds of Johnson Tsang’s Porcelain Figures, URL: https://www.thisiscolossal.com/2023/03/johnson-tsang-lucid-dream-sculptures/, consultat în 09.03.2024
2***, Film, URL: https://avax.news/touching/cculpture_around_the_rim_by_johnson_tsang.html, accesat în 12.06.2024
3Josnson Tsang, site oficial al artistului, URL:https://www.johnsontsangart.com/, consultat în 12.06.2024

Bibliografie:
Articole
Ebert, Grace, Anxious Thoughts and Dreams Occupy the Minds of Johnson Tsang’s Porcelain Figures, URL: https://www.thisiscolossal.com/2023/03/johnson-tsang-lucid-dream-sculptures/, consultat în 09.03.2023
Film
***, Film, URL: https://avax.news/touching/cculpture_around_the_rim_by_johnson_tsang.html, accesat în 12.06.2023
Site-uri
Tsang,Josnson, site oficial al artistului, URL: https://www.johnsontsangart.com/, consultat în 12.06.2023