![]() |
Liviu STĂNILĂ, România, "Avem de unde alege", tuș și culori de apă |
Magazine for Visual Arts and Artists ■ Founded in 2010 . Revistă pentru Arte Vizuale și Artiști ■ Fondată în 2010 ■ ISSN 2559-4958 ISSN-L 2559-4958
A doua jumătate a lunii februarie are conotații multiple în calendarul spiritulității naționale, în agenda culturală ieșeană, dar și în cea imaginară a fiecăruia dintre noi. Expoziția „Nuanțele iubirii”, organizată și curatoriată de prof. dr. Ofelia Huțul, la Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu”, începând cu data de 14 februarie, răspunde multora dintre ele.
Vernisajul din 19 februarie a analizat și apreciat, prin vocile dr. Aurica Ichim, a conf. univ. dr. Emanuela Ilie și a prof. univ. dr. Mihai Dorin, toate lucrările expuse – de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă și artă digitală – care exprimă, în modalități originale, înfățișările diferite, nuanțate, ale iubirii: emoții, sentimente, atașamente, pasiuni pentru sufletul și trupul uman, pentru natură și ritmicitatea ei cosmică, pentru patrie, pentru simetrie și frumusețe, pentru bine și adevăr!
Vernisajul a celebrat, de asemenea, omul și artistul căruia expoziția îi este dedicată: Constantin Brâncuși. Compozițiile inedite ale exponatelor, cromatica subiacentă, materialitatea pregnantă a sculpturilor, deplinătatea realității și dorința artistică de abstractizare a ei - evocă, în memoria colectivă a publicului românesc, demersul brâncușian de esențializare a formelor.
19 februarie este, în egală măsură, ziua în care este sărbătorit și Marin Sorescu, alt mare oltean al culturii noastre. Deși nerostite cu voce tare, versurile poetului se alăturau, discrete, lucrărilor din această expoziție adusă, cu delicatețe, în dar, Marelui Brâncuși:
„Vine o vreme
Când trebuie să tragem sub noi
O linie neagră
Și să facem socoteala.
Câteva momente când era să fim fericiți,
Câteva momente când era să fim frumoși
Câteva momente când era să fim geniali.
Ne-am întâlnit de câteva ori
Cu niște munți, cu niște copaci, cu niște ape
(Pe unde-or mai fi? Mai trăiesc?),
Toate acestea fac un viitor luminos -
Pe care l-am trăit.
O femeie pe care am iubit-o
Și cu aceeași femeie care nu ne-a iubit
Fac zero.
Un sfert de ani de studii
Fac mai multe miliarde de cuvinte furajere
A căror înțelepciune am eliminat-o treptat.
Și, în sfârșit, o soartă
Și cu încă o soarta (de unde-o mai fi ieșit?)
Fac două (Scriem una și ținem una.
Poate, cine știe, există și viața de apoi).”
Din nuanțele evocate de această extraordinară expoziție, deschisă până pe 10 martie, nu lipsesc nici umbrele amintirilor învățătorului Ion Creangă, prezent în agenda noastră imaginară pe data de 1 martie, ca semn al primăverii literaturii românești.
În Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” s-au întâlnit, așadar, voci, destine, arte și artiști ale căror iubiri au ctitorit și ctitoresc în continuare cultura noastră.
Prof. dr. Ana-Irina Iorga
- MANIFESTUL DOLIULUI UITAT -
Există imagini care nu ar trebui să existe. O jucărie rămasă tăcută lângă trupul inert al unui copil. Un leagăn gol pendulând în vânt, acolo unde râsul a fost frânt. Aici nu mai e metaforă, ci realul dus la extrem – realul care începe acolo unde gândirea tace. Într-o lume în care apusul cel veșnic se frânge la pământ cu aprobări tăcute, rugăciunile nu mai au cupolă, nu mai au cer să le asculte.
Poți să crezi ce vrei. Să te îmbeți cu idealuri, cu dogme, cu reflexii în oglinda unei morale de împrumut. Dar faptele sunt mai limpezi decât orice discurs. Și ele nu pot fi dezmințite. Nimeni nu va mai reda viață acelui suflet. Nimeni nu va mai alina brațele goale ale părinților. Iar cei care ar fi trebuit să privească drept în rană, privesc în altă parte. Pentru că e mai comod. Pentru că e mai profitabil. Pentru că nu e al lor. Ce rușine de umanitate.
Nu sunt mamă, dar știu: a pierde un copil nu e o experiență, e o explozie care lasă lumea în bucăți.
Și uneori mă întreb – chiar dacă aș fi fost sănătoasă, chiar dacă viața mea ar fi fost întreagă – cum aș fi putut fi cu adevărat fericită într-o lume care acceptă absurdul ca pe o normă?
E suficient să-ți pui lentile roz peste ochii aproape închiși și să declari că e pace? Realitatea nu cere părerea noastră. Ea e. Și e cumplită. În colțuri îndepărtate sau aproape de noi. În aerul rarefiat al marilor puteri, dar și în colbul tăcut al drumurilor de țară. Nedreptul nu se oprește la granițe.
Unora li se dă. Alții sunt lăsați pradă zarurilor aruncate în plictis. Exilul din viață nu face statistici etice. Uneori pare aleatoriu. Alteori pare doar un gest repetat din inerție până la uitare. Și nimic nu mai șterge asta. Nici timpul. Nici discursurile. Nici tăcerile. La fel cum nimic nu mai șterge alte tragedii uitate, înfășurate frumos în amnezia colectivă. Poate doar uitarea, da – acea formă de politețe a istoriei. Am devenit doar uitare.
EXPOZIȚIA "DIAFAN"
4 - 28 martie 2025
Biblioteca Metropolitană București, Sala Mihail Sadoveanu
Str. Take Ionescu nr. 4, Sector 1
COMUNICAT
Expoziția "Diafan", celebrează feminitatea prin arta a treisprezece artiste:
Laura Armeanu, Diana Brăescu, Anca Maria Ciofîrlă / Kademian, Dorina Cioplea Văduva, Anca Constantinescu, Mihaela Constantin, Adriana Ghica, Andreea Floreanu, Cristina Berechet Ionescu, Bianca Ioniță, Dagmar Oprea, Alexandra Tătaru și Daniela Trandafir.
Expoziția conturează o viziune asupra feminității din perspective variate, surprinzând contrastul dintre delicatețe și intensitate, fragilitate și determinare.
Printr-un limbaj vizual divers, artistele traduc identitatea feminină în forme, culori și simboluri care transcend limitele individuale și culturale.
Lucrările invită la o reflecție asupra modului în care femeia și-a conturat și afirmat prezența în artă și societate, navigând între tradiție și inovație. Mai mult decât reprezentări estetice, ele sunt expresii ale unor adevăruri interioare, oglindind emoții, experiențe și idealuri care dau profunzime discursului artistic.
Astfel, "Diafan" nu este doar o expoziție, ci și un spațiu al contemplației și dialogului, unde arta devine punte între sensibilitate și expresivitate, între trecut și prezent.
ediția I - IUBIREA
februarie – martie 2025
COMUNICAT
Finisaj eveniment
Am sărbătorit timp de peste o lună cei 15 ani de existență a Revistei „Salt & Pepper”, izvorâtă din iubire pentru artă și artiști, prin organizarea Festivalului omonim, care omagiază, în acest an, iubirea.
Acest eveniment s-a impus din necesitatea momentului aniversar dar și a vremurilor pe care le trăim, în care iubirea, armonia, pacea și unitatea nu reușesc să domine ura, zarva, beligeranța și dezagregarea.
Am asistat la nașterea unui mugure de ADEVĂR și IUBIRE care să vestească primăvara din noi și viețile noastre. O iubire care să unească domeniile creative ale artelor vizuale cu cele ale cuvântului, persoanele și continentele, în același gând al înnobilării spiritului uman, al înnoirii, acceptării, aprecierii și respectului reciproc. Un început timid dar puternic prin mesajul său, în care regăsim și contemplare și acțiune, și materialitatea formei și culorii și abstracțiunea pură a cuvântului, și complexitatea ideii și magia metaforei, și realitate și imaginație.
Într-un dialog intercultural, marcat de unitate prin diversitate, cei 41 de creatori, selectați din peste 80 de participanți din țară și străinătate, și-au demonstrat personalitatea, sentimentele și măiestria în trei secțiuni ale festivalului: Artă plastică (pictură, grafică, arte decorative, sculptură și tehnici mixte), Jurnalism (eseu, comentariu critic) și Artă satirică (grafică și pictură), fiecare operând cu uneltele sale specifice oferind un evantai de stări și sentimente alături de iubire și ne-iubire: seriozitate și umor, liniște și agitație, reverie și spirit de aventură.
Unii participanți își atribuie inteligența culorilor și formelor, alții excelează prin inteligența cuvântului și, împreună, oferă un complex ideatic care îndeamnă la reflecție. Toți își dovedesc calitățile creatoare în domenii care se completează reciproc și, mai mult, lucrează simbiotic pentru emularea unei societăți sănătoase și în evoluție.
Adresăm felicitări tuturor participanților, indiferent dacă au fost selectați sau nu, pentru ilustrarea atât de multor forme și nuanțe de iubire sau ne-iubire, pentru libertatea cu care și-au însușit și exprimat sentimentele, pentru sinceritatea și arta creațiilor lor.
Nu în ultimul rând, dar cu multă considerație, mulțumim coordonatorilor pentru dăruirea cu care au răspuns invitației noastre de colaborare, pentru respectul și prețuirea cu care s-au aplecat asupra fiecărei participări.
În cele din urmă, ne exprimăm gândul că, împreună, putem crea o lume mai bună, mai frumoasă, mai spirituală, mai etică și mai morală dar și că acest lucru se poate realiza numai cu oameni frumoși, perseverenți, dedicați creației lor și cu multă iubire față de semeni, oameni cu deschidere spre viitor.
***
ARTĂ PLASTICĂ
- grafică, pictură, sculptură, arte decorative, tehnici mixte -
Adriana BLENDEA (Franța), Angelica Mirela PAGU (România),
Cosmin Alexandru GROSU (România), Dănuț Adrian Iași Chidon-Frunză (România),
Eusebio SPÎNU (România), Gheorghe LUNGU (România),
Ioan BRATILOVEANU (România), Ioana Lavinia STREINU (România),
Irina IOSIP (România), Marinela RUSU (România), Mihaela CRĂCIUN (România),
Monica CARP (România), Simona PASCALE (România), Sorin OTÎNJAC (România),
Ștefan Balog (România)
JURNALISM
Ana-Irina IORGA (România), Ioan BRATILOVEANU (România), Irina IOSIP (România),
Marinela RUSU (România)
ARTĂ SATIRICĂ
- grafică, pictură -
Bobo PERNECKY (Slovacia), Daniele ZORDAN (Italia), Darko DRLJEVIC (Muntenegru),
Esmaeil BABAEI (Iran), Florian Doru CRIHANĂ (România), Gabriel RUSU (România),
Igor LUKYANCHENKO (Ucraina), Izabela Kowalska-Wieczorek (Polonia),
Liu QHIANG (China), Liviu STĂNILĂ (România), Mahboobeh Pakdel (Iran),
Marcin BONDAROWICZ (Polonia), Mihai IGNAT (România),
Mikhail ZLATKOVSKY (Rusia), Naser NARGESSI (Iran), Nicoleta IONESCU (România),
Oleh SMAL (Ucraina), Oleksiy KUSTOVSKY – KUSTO (Ucraina), Saeed SADEGHI (Iran),
Serhii FEDKO (Ucraina), Severin ŠIKANJA (Serbia), Sławomir ŁUCZYŃSKI (Polonia),
Victor Eugen MIHAI – VEM (România), Vladimir KHAKHANOV (Rusia),
Vladimir SEMERENKO (Rusia)
Revista „Salt & Pepper”
Irina IOSIP, fondator și redactor-șef
ediția I - IUBIREA
ediția I - IUBIREA
Emoția transformatoare a celui mai înalt sentiment care dă sens
existenței umane, anume IUBIREA, este prezentă în vibrații grafice și
cromatice, în lucrarea alăturată.
Intrăm în iubire atunci când înțelegem că nu există altă cale pentru a fi în echilibru, în pace cu
noi înșine, pentru a fi în clipa de "acum". Angoasele legate de un
viitor incert, drama și trauma legate de trecut și povestea cu care ne
identificăm, toate se dizolvă, dispar în starea de IUBIRE, pentru tot
ceea ce există, inclusiv pentru noi înșine și miracolul de a fi pe
Pământ, chiar si pentru o clipă de lumină, cât durează o viață de om.
Cu natura, în primăvară,
totul renaște, după ce a fost în stare de așteptare, așa cum și iubirea
se trezește în fiecare mugur, crenguță, floare, înfiorate de vântul cald
al noului anotimp - idei sugerate în lucrarea "Vânt de Primăvară".
Totul este iubire și suntem în suferință până să realizăm
aceasta, fiecare respirație, fiecare stare, ne duc până la urmă în
iubire, în echilibru cu lumea înconjurătoare, cu Divinitatea, cu noi înșine o spirală din și înspre infinit, adică în orice clipă suntem sau căutam IUBIRE.
ediția I - IUBIREA
Copyright "Salt & Pepper" Magazine © Irina IOSIP│unauthorized reproduction prohibited . "Salt & Pepper" Magazine © toate drepturile rezervate Irina IOSIP
■
E-mail: salt.pepper.m@gmail.com
For invitations, exhibitions, contests, events, info . Pentru invitații, expoziții, concursuri, evenimente, informații
Contact Form . Formular scrisoare
Mandatory writing . Conținut obligatoriu:
√ Your Name & Surname/Organisation . Numele și Prenumele dvs./Organizația