sâmbătă, 13 iulie 2013

Evenimente speciale în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului cu ocazia decernării Premiului Comitetului Naţional Român ICOM

  

Muzeul Naţional de Artă al României are plăcerea de a anunţa că expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului este câştigătoarea Premiului Comitetului Naţional Român ICOM (International Council of Museums) pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012.


Cu acest prilej, miercuri, 17 iulie, Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul şi colegii din muzee la o seară specială în cadrul expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, care va cuprinde următoarele evenimente:


- de la ora 17.30: întâlnire cu prof. dr. Dan Zamfirescu care va împărtăşi publicului din pasiunea şi dedicaţia cu care a urmărit pe parcursul întregii sale cariere studiul Învăţăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie. Filolog şi istoric literar, membru al Asociaţiei Slaviştilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din România, prof. Dan Zamfirescu este autorul a numeroase studii şi articole de literatură română veche şi despre cultura românească în Europa bizantină şi post-bizantină. Este doctor în Filologie al Universităţii din Bucureşti, cu teza Neagoe Basarab şi Învăţăturile către fiul său Theodosie. Probleme controversate.


- de la ora 19.30: decernarea Premiului Comitetului Naţional Român ICOM, ediţia a XIV-a, de către dl. Virgil-Ştefan Niţulescu, preşedintele ICOM România, curatorilor expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR.


Cu această ocazie, expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămâne deschisă publicului până la ora 21.30.


Intrarea este liberă. Rezervări pentru conferinţă se pot face la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.


Lucrarea Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, numită de B. P. Haşdeu „falnic monument de literatură, politică, filozofie şi elocinţă la străbunii noştri”, este o carte de învăţătură, un manual de educaţie morală şi politică şi în acelaşi timp un testament pentru urmaşi, cuprinzând sfaturi, maxime şi învăţături ale domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) pentru fiul său şi urmaşii acestuia la tronul Ţării Româneşti. Apărută în aceeaşi perioadă cu Principele lui Nicolo Machiavelli (1513),  Învăţăturile prezintă o viziune diferită asupra fenomenului politic din epocă, de data aceasta din perpectiva tradiţiei bizantine. Dincolo de faptul că Învăţăturile constituie prima creaţie literară originală produsă în spaţiul românesc, acestea reprezintă totodată un inepuizabil document al vieţii de la curtea voievodului Neagoe Basarab.


Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă, în premieră, 31 de capodopere ale picturii medievale româneşti: fragmentele de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale a bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria lui Neagoe Basarab (1512-1521).


Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii Mănăstirii Argeşului de către echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, o parte din frescele care decorau interiorul lăcaşului - reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa picturii murale originare - au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.


Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului într-o prezentare inedită, ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lector univ. dr. Romeo Gheorghiţă.


Documentaţia care a rezultat în urma intervenţiilor de restaurare, extrem de complexe, la care au fost supuse fragmentele de frescă de la Mănăstirea Argeşului, ne permite să recompunem astăzi destinul ansamblului monumental de la Curtea de Argeş.


Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului poate fi vizitată până pe 25 august 2013.



- extras Comunicat -