joi, 12 noiembrie 2015

Eveniment expozițional: "Mulţumesc, maître Bosch!", Marilena MURARIU, la Cercul Militar Național, Galeria Artelor



"Doamne, uite cu cine am votat!" – disperarea din stradă e disperarea de pe simeze

Din nou o expoziţie eveniment Marilena Murariu

Mulţumesc, maître Bosch!

Vernisaj: luni, 16 noiembrie 2015, ora 17, Cercul Militar Naţional, sala Galeria Artelor



Cu patru ani în urmă, în mai 2011, pictoriţa Marilena Murariu, artist matur, cu o carieră apreciată, surprindea cu o expoziţie pamflet, de o forţă şi o virulenţă a lucidităţii cum nu mai îndrăznise nimeni în spaţiul românesc. Sub titlul cu sensuri alunecoase Despre Elena, în general, artista deversa pe pânză chipul hidos şi iresponsabil al vieţii politice postdecembriste. Tablouri mari, de peste 3 metri pătraţi, prezentau, în scene de grup, personajele care au ocupat cu aplomb scena publică imediat după 1989: Ion Iliescu, dar şi Traian Băsecu, Victor Stănculescu, dar şi Mircea Dinescu, Adrian Severin, dar şi Sergiu Nicolaescu. Ca un leit motiv, Elena Ceauşescu, însoţită sau nu de Nicolae, cuplul genator al viitoarei clase politice, indiferentă la orice ideologie şi preocupată de un singur scop: interesul personal sau de grup. Tot ca un leit-motiv apar, în general..., generalii, generici sau nominalizaţi, aflaţi permanent în preajma clasei politice. „Doamne, uite cu cine am votat!“ îşi spune îngrozit privitorul onest al acestor pânze.

Un an mai târziu, în decembrie 2012, Marilena Murariu reia tema, în imediata apropiere a alegerilor, într-o a doua expoziţie, Show off, of, of!. Scena publică se lărgeşte, dominată de pe ecranele televizoarelor de amestecul nediferenţiat al personajelor politice cu vedetele TV sau cele de mucava ale show-biz-ului: Crin Antonescu, Adrian Năstase, Vasile Blaga şi Miron Mitrea, Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu. Generalul revine: lângă generalul Gabriel Oprea, un alt viitor general, Robert Turcescu. Plus personajele feminine: Alessandra Stoicescu, Dana Grecu, Gabriela Vrânceanu-Firea ş.a.. Graniţele se şterg, omul politic performează show televizat, jurnalistul devine parlamentar. Politica e un spectacol. Viaţa e un spectacol. Sentimentul este însă de spectacol cu măști și costume, un carnaval grotesc și amenințător, presărat cu zâmbete malefice. „Doamne, uite cu cine vom vota!“ ar fi trebuit să-şi fi spus îngrozit privitorul. Speranță iluzorie a artistului că poate determina reacția societății.

A mai trecut un an. În acest interval, ca un remember, pictoriţa a mai realizat o expoziţie, Portrete în revoluţie, de data aceasta găzduită în mediul online, căci sălile de expoziţii au şi ele spaimele, reticenţele sau indiferenţa lor. De ce să ne mai pese de revoluţie? Cui să-i mai pese de revoluţie?

Luni, 16 noiembrie 2015, orele 17.00, iată că o sală de expoziţie, Galeria Artelor de la Cercul Militar Naţional, găzduieşte vernisajul „retrospectivei” Mulţumesc, maître Bosch!, eveniment care reuneşte cele trei cicluri anterioare, cărora Marilena Murariu le adaugă 7 noi pânze, de aceleaşi ample dimensiuni, cu aceeaşi portretistică demistificatoare. Tematica abordată trece graniţele ţării. România este acum europeană, lumea este globalizată. Personajele sunt exponente ale centrelor de putere care guvernează lumea: Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin, Marine Le Pen. Alături de ei, politicul românesc, mai vechi şi mai nou: Klaus Iohannis, Elena Băsescu, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea, Oprescu, Vanghelie etc., etc....„Cu ei am votat? Cu ei vom vota? Doamne!“

Pictoriţa Marilena Murariu nu-şi mai face demult iluzii. A învăţat, pe rând, lecţia maestrului Bosch, strigătul de disperare al lui Munch, dar şi avertismentul lui Adorno: „Nu vă așteptați ca artiștii să fie baricade umane. Nu vă așteptați ca arta să furnizeze critica aptă să urgenteze revoluția“.

Spirit lucid şi curajos, Marilena Murariu priveşte cu durere în ochii realităţii. „Nu are și nu promovează opțiuni partizane, nu pledează pentru un program sau altul, oricum false și moarte din start, ci doar constată și consemnează. Desigur cu unele îngroșări, neapărat ignorând clișeele și falsa pudoare ipocrită“, scrie reputatul critic Virgil Mocanu în prefaţa catalogului de sală.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 16 noiembrie – 3 decembrie, între orele 10.00-19.00, în sala Galeria Artelor de la Cercul Militar Naţional,

Persoană de contact: Curator Marian CONSTANTIN,
Telefon: 0748126139, 0762254606
 - comunicat -