joi, 17 mai 2012

Inedit la Noaptea Muzeelor, 19-20 mai 2012: Obiecte şi poveşti


"Pentru că Noaptea Muzeelor este doar o dată pe an și nu este posibil să fim în mai multe locuri deodată, deși ne-am dori, Noaptea Muzeelor, prin site-ul său  www.noapteamuzeelor.ro, invită la descoperirea, într-o călătorie virtuală, muzeele care ne împărtășesc povestea secretă a obiectelor pe care le dețin.

Printre piesele care așteaptă să fie descoperite cu ocazia Nopții Muzeelor se numără obiecte foarte diverse, uneori importante pentru valoarea lor, alteori cu o istorie ieşită din comun, interesante, cu o tradiţie în spate sau chiar cu detalii amuzante. Iată câteva exemple:
• La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia se află, aparatul cu care s-au realizat cele 5 fotografii ale Unirii din 1918;
• Biroul Dr-lui Ioan Raţiu – la care este probabil să fi fost redactat, în Turda, Memorandumul înaintat Curţii de la Viena – este o piesă de referință a Muzeului de Istorie Turda.
• O mașină zgomotoasă de cărat gunoiul, folosită în București la 1900, a devenit o curiozitate adăpostită de Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida”.
• Tractorul Fordson, un produs al uzinelor Ford Motor Company (S.U.A.), care deține un motor cu aprindere prin scânteie și a fost achiziționat în jurul anului 1932 de către Barbu Marius, profesor în Arad. Tractorul a trăit o adevărată aventură până să fie achiziționat de Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia în 2001.
• Muzeul de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prin povestea Pseudometeoritului Shirokovsky, ne atenționează că trebuie să ne ferim de falsuri, care pot cădea până și din cer.
• Imaginea simbolică a „României revoluţionare” este descompusă de către Muzeul Național de Artă al României, care ne convinge astfel că această pictură este un adevărat puzzle, explicându-ne însă și motivele, pe care vă invităm să le descoperiți.
• Sabia Cavalerului Ubul, castelanul oraşului Caransebeş, ne poartă într-o lume legendară din perioada lui Richard I (Inimă de Leu). Muzeul Județean Argeș dezvăluie detalii despre colecționarii Aureliu și Lelia Popescu, care au fost nevoiți să vândă pentru sume modice obiecte valoroase, printre care și o hartă a Peninsulei Balcanice, datată 1584.
• Muzeul Județean Ialomița ne prezintă un obiect valoros, declarat piesă de tezaur: Rhytonul descoperit în zona sacră a davei getice de la Piscul Crăsani (jud. Ialomița), modelat în formă de corn și datând din sec. I î.Hr.
• Una dintre cele mai vechi ocupații a locuitorilor Dobrogei este reprezentată la Muzeul Național al Țăranului Român, prin Vintirul folosit la pescuit în apele cu adâncimi mici; dar cine și-ar putea imagina că un singur pescar se poate ocupa de aproape 80 de vintire?
• Muzeul Olteniei Craiova dezvăluie povestea unui obiect din ceramică, restaurat din 22 bucăți de dimensiuni variabile – o reconstituire plină de măiestrie, care a redat forma inițială a vasului de nuntă.

Și alte muzee prezintă obiecte cu povești interesante, care așteaptă să fie descoperite atât la Noaptea Muzeelor, cât și în restul anului.


preluare de pe www.noapteamuzeelor.ro