joi, 14 februarie 2013

„Spiritul Săpânței” – Expoziție la Kibbutz Beeri - Israel



 Săpânța, este cunoscută în întreaga lume pentru cimitirul comunei, supranumit „Cimitirul Vesel”, datorită mesajelor și imaginilor umoristice (hâtre), care împodobesc crucile, particularizând aspecte din viața decedatului. Inițiatorul acestui mod inedit de a aminti de trecerea prin această lume a oamenilor este artistul popular Stan Pătraş.

 

În perioada 16 februarie – 10 martie 2013, la Kibbutz Beeri vor fi expuse lucrări realizate sub titlul „Spiritul Săpânței” – proiect româno-israelian de artă tradițională și contemporană, inițiat de prof. Haim Maor în colaborare cu ICR Tel Aviv.

Proiectul „Spiritul Săpânței” și-a propus să evidențieze unele trăsături comune ale artei contemporane israeliene și ale artei tradiționale românești. Lucrările (picturi, desene, fotografii documentare, înregistrări video) au fost realizate în perioada august-septembrie 2012 la Săpânța, și au fost prezentate într-o expoziție organizată la Galeria Lina - Sinagoga Bistrița, de către

Fundația Soietatea de Concerte Bistrița, cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, în colaborare cu Centrul Cultural Municipal Bistriţa, Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistriţa.

Expoziţia cuprinde lucrări ale artiștilor israelieni Haim Maor și Nora Stanciu, precum și ale artistului popular Dumitru Pop Tincu, continuatorul tradiției fondatorului „Cimitirului vesel”, Stan Pătraş.
Timp de o lună, cei trei artişti au lucrat în comun la Proiectul „Spiritul Săpânţei”, concretizat în lucrări ce fac apel la memorie, comemorare, artă şi folclor.

Vernisajul este inclus în Festivalul Darom Adom, care are loc anual în zona de sud a Israelului. Mai multe detalii despre Festival: www.habsor.co.il/daromadom/ (în limba ebraică).

Expoziția se desfășoară la Galeria Beeri, fiind curatoriată de Ziva Yellin. Mai multe detalii despre galerie: www.gallerybeeri.co.il (în limba ebraică).
Mai multe detalii despre prof. Haim Maor: http://www.maorart.com/


Notă: Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.
Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe celălalt o descriere a motivului morții.
Mai multe detalii despre Săpânța: http://www.sapanta.ro/