marți, 23 iulie 2013

Avangarda revizitata II. AVANGARDA SOVIETICA. Sesiunea a III-a, Cinemateca Eforie, București

  

Avangarda revizitata. AVANGARDA SOVIETICA. Sesiunea a III-a: Dziga Vertov & Kinoki

Avangarda Europeana in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei 1919-1939*

 

 
Miercuri, 24 iulie si Vineri, 26 iulie, de la ora 19.30, Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu) din Bucuresti, Str. Eforie nr. 2, se continuă difuzarea filmelor din expozitia "Avangarda revizitata. Avangarda Europeana (1919-1939) in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei" cu cea de-a II-a sesiune din cadrul editiei avangardei sovietice, in carese prezintă doua pelicule de Dziga Vertov si Grupul Kinoki: A SASEA PARTE A GLOBULUI / SESTAIA CIASTI MIRA (URSS, 1926) si INAINTE, SOVIETE! / SAGAI, SOVET! (URSS, 1926)


Concept și viziune curatorială: Igor Mocanu,  art critic
Organizatori: Arhiva Națională de Filme a României – Cinemateca Eforie


Sesiunea a III-a: Dziga Vertov & Kinoki
A SASEA PARTE A GLOBULUI / SESTAIA CIASTI MIRA (URSS, 1926)
INAINTE, SOVIETE! / SAGAI, SOVET! (URSS, 1926)
Miercuri, 24 iulie, ora 19.30 – Cinemateca Eforie
Vineri, 26 iulie, ora 19.30 – Cinemateca Eforie
Bucuresti, Str. Eforie, Nr. 2


Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei a lansat, incepand cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetarii modului in care s-a constituit cultura vizuala autohtona si cultura filmului in perioada de dinainte si de dupa nationalizarea din 1948 a productiei cinematografice din Romania, cat si a filmelor detinute de cinematografele locale. Prima editie a proiectului, in numar sase sesiuni, a cuprins avangarda cinematografica franceza. Editia a II-a este dedicata avangardei sovietice.

Sesiunea a II-a:

Artisti: Dziga Vertov, Mihail Kaufman, Elizaveta Svilova, Esfir Sub
 
Ne aflam la inceputul lui 1926, iar Moscova se pregateste acerb pentru aniversarea celor 10 ani de la Revolutia din Octombrie. Artele sunt somate sa-si dea concursul pentru acest omagiu grandios. Sovkino, deleaga o echipa de regizori din cadrul departamentului Kultkino pentru realizarea unor pelicule fictionale si documentare care sa praznuiasca actualitatea socio-economica sovietica. Printre acestia, se numarau si Dziga Vertov, impreuna cu echipa de operatori de la Kinoki, grupul alternativ de artisti vizuali din spatele proiectelor Kino-Pravda sau Kino-Glaz titulaturi ad-hoc ce descriu si conceptualizeaza viziunea estetico-politica a grupului de avangardisti din jurul lui Vertov. Experienta vizuala acumulata de-a lungul celor 23 de episoade de jurnale de actualitati grupate sub genericul „Kino-Pravda”, a dus in 1926 la o asociere fireasca a grupului de artisti, iar directiile estetice statuate atunci, devin in Sagai, soviet!, dar mai ales in Sestaia ciasti mira, un soi de esenta tare. Daca prima pelicula, Sagai, soviet!, ramane in cadrele urbane, citadin-industriale, ale Moscovei, anuntand pe undeva furtuna experimentala din Celovek s kinoapparatom (1929), in Sestaia ciasti mira, Dziga Vertov paraseste capitala si flaneaza pe tot intinsul multicultural geografic al celei de-a sasea parti a lumii. Inainte de a fi omagial-propagandistic, cu virtuti de pedagogie politica, discursul cinematic instituit de Dziga Vertov si Kinoki, pentru ca filtreaza zorzoanele estetice politicii de stat printr-un filtru realist, devine din ce in ce mai critic, ajungand in final sa opuna imaginii capitaliste (burghezul dansant, foxtrotul, exploatarea sclavilor de culoare si masinile industriale fordiste), imaginea multiculturalismului polietnic sovietic la limita utopiei. Totusi, filmele lui Vertov nu s-au bucurat de un entuziasm general din partea publicului, un comiliton precum Sklovski sau un critic precum Ippolit Sokolov acuzand excesul de experiment formal si montaj, procedee care ar duce, de fapt, paradoxal, la fictionalizarea realitatii si transformarea acesteia in poveste. Si nu se inselau foarte mult.

Sesiunea a III-a:

A SASEA PARTE A GLOBULUI / SESTAIA CIASTI MIRA
URSS, 1926, a/n, Documentar
R. Dziga Vertov

S. Dziga Vertov
Operator: Mihail Kaufman, Iva Beleakov, S. Benderskii, P. Zotov, N. Konstantinov, L. Lembert, N. Strukov, I. Tolcean
Asistenti: Grupul Kinoki (Elizaveta Svilova, Esfir Sub s.a.)
Producator: Kultkino / Sovkino
 
INAINTE, SOVIETE! / SAGAI, SOVET!
URSS, 1926, a/n, Documentar
R. Dziga Vertov
S. Dziga Vertov
Imagine: Iva Beleakov
Asistenti: Grupul Kinoki (Elizaveta Svilova, Esfir Sub s.a.)
Producator: Kultkino / Sovkino

Mai multe detalii pe: http://wp.me/p1AbHm-1bX
Evolutia intregului proiect expozitional poate fi consultata aici: http://igormocanu.wordpress.com/tag/avangarda-revizitata/
 

* Avangarda revizitata. Avangarda Europeana (1919-1939) in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei – este un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetarii modului in care s-a constituit cultura vizuala autohtona si cultura filmului in perioada de pana la si de dupa nationalizarea din 1948 a productiei cinematografice din Romania, cat si a filmelor detinute de cinematografele locale. Filme anterioare: Sesiunea I-a: BARISNEA I HULIGAN (Vladimir Maiakovski, Evghenii Slavinski, 1918), DNEVNIK GLUMOVA (Serghei M. Eisenstein, 1923), CELOVEK S KINOAPPARATOM (Dziga Vertov, 1929). Sesiunea a II-a: TRETIEA MESCIANSKAIA (Abram Room, 1927). Urmeaza Editia a III-a: AVANGARDA GERMANA si OLANDEZA.

 - extras comunicat -

sâmbătă, 13 iulie 2013

Evenimente speciale în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului cu ocazia decernării Premiului Comitetului Naţional Român ICOM

  

Muzeul Naţional de Artă al României are plăcerea de a anunţa că expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului este câştigătoarea Premiului Comitetului Naţional Român ICOM (International Council of Museums) pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012.


Cu acest prilej, miercuri, 17 iulie, Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul şi colegii din muzee la o seară specială în cadrul expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, care va cuprinde următoarele evenimente:


- de la ora 17.30: întâlnire cu prof. dr. Dan Zamfirescu care va împărtăşi publicului din pasiunea şi dedicaţia cu care a urmărit pe parcursul întregii sale cariere studiul Învăţăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie. Filolog şi istoric literar, membru al Asociaţiei Slaviştilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din România, prof. Dan Zamfirescu este autorul a numeroase studii şi articole de literatură română veche şi despre cultura românească în Europa bizantină şi post-bizantină. Este doctor în Filologie al Universităţii din Bucureşti, cu teza Neagoe Basarab şi Învăţăturile către fiul său Theodosie. Probleme controversate.


- de la ora 19.30: decernarea Premiului Comitetului Naţional Român ICOM, ediţia a XIV-a, de către dl. Virgil-Ştefan Niţulescu, preşedintele ICOM România, curatorilor expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR.


Cu această ocazie, expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămâne deschisă publicului până la ora 21.30.


Intrarea este liberă. Rezervări pentru conferinţă se pot face la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.


Lucrarea Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, numită de B. P. Haşdeu „falnic monument de literatură, politică, filozofie şi elocinţă la străbunii noştri”, este o carte de învăţătură, un manual de educaţie morală şi politică şi în acelaşi timp un testament pentru urmaşi, cuprinzând sfaturi, maxime şi învăţături ale domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) pentru fiul său şi urmaşii acestuia la tronul Ţării Româneşti. Apărută în aceeaşi perioadă cu Principele lui Nicolo Machiavelli (1513),  Învăţăturile prezintă o viziune diferită asupra fenomenului politic din epocă, de data aceasta din perpectiva tradiţiei bizantine. Dincolo de faptul că Învăţăturile constituie prima creaţie literară originală produsă în spaţiul românesc, acestea reprezintă totodată un inepuizabil document al vieţii de la curtea voievodului Neagoe Basarab.


Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă, în premieră, 31 de capodopere ale picturii medievale româneşti: fragmentele de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale a bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria lui Neagoe Basarab (1512-1521).


Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii Mănăstirii Argeşului de către echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, o parte din frescele care decorau interiorul lăcaşului - reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa picturii murale originare - au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.


Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului într-o prezentare inedită, ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lector univ. dr. Romeo Gheorghiţă.


Documentaţia care a rezultat în urma intervenţiilor de restaurare, extrem de complexe, la care au fost supuse fragmentele de frescă de la Mănăstirea Argeşului, ne permite să recompunem astăzi destinul ansamblului monumental de la Curtea de Argeş.


Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului poate fi vizitată până pe 25 august 2013.



- extras Comunicat -
 

Muzeul Colecțiilor de Artă primește distincția GADIF

 
 



luni, 8 iulie 2013

INTERNATIONAL CARTOON CONTEST ENTITLED “REMOVE THE OBSTACLES”

   



INTERNATIONAL CARTOON CONTEST ENTITLED “REMOVE THE OBSTACLES” IS PART OF ENGELSIZMIR 2013 INTERNATIONAL CONGRESS


PURPOSE:

Aiming to become a pioneer of life without obstacles, Izmir Metropolitan Municipality is preparing an international congress to find solutions to the problems of the disabled. “International Congress of the Problems and Solutions of the Disabled” will be organised between October 30 and November 3, 2013, under the leadership of Izmir Metropolitan Municipality. In addition to being a scientific congress, ENGELSIZMIR 2013 is also a fair containing a series of artistic, cultural and social events. For this purpose, a cartoon contest themed “REMOVE THE OBSTACLES” has been organised.

Ten percent of the world’s population is disabled, meaning they are not able to hear, see and/or walk. They come across many difficulties in social life. When compared to the disabled in developed countries, the disabled living in Turkey are in need of great care. Most of them cannot read and they are leading their lives without any medical care. The discrimination against them and being treated as invisible lead them to live a life as invisible people. Izmir Metropolitan Municipality, who has established the first “Education and Cultural Complex for the Disabled” in Turkey, now wants to show the difficulties that the disabled experience with an international cartoon contest which is organised with the Güzelyalı Rotary Club. 

Now, we are inviting you to think about them. We believe that the cartoonists can enlighten the “invisible” obstacles and raise awareness regarding this matter.


THEME:

The theme of the cartoon contest is “Remove the Obstacles”


PARTICIPATION:

Artists from all over the world may participate in the contest. There are no restrictions regarding this issue. Each contestant can enter the contest with 5 cartoons at most. The cartoons can be previously published ones. However, they cannot be ones that have been awarded before. If they are so, they will be disqualified from the contest and the given awards can be taken back from the contestant.

THE CONTEST CAN BE PARTICIPATED IN THREE WAYS:

1.) Original:

The drawing technique is not restricted and cartoons can be either coloured or black and white. The size of the cartoons should be 29.7 x 42cm at most on an A3 sheet. Cartoons sent in such a way are preferred.

2.)  Digital

If cartoons are to be sent digitally, cartoonists need to sign their cartoons before. Photographs and/or photocopies of the cartoons will not be accepted. Cartoons should be 29.7 x 42cm at most on an A3 sheet.

3.) Online:

Contestants can also enter the contest online. Cartoons can be sent using the “Cartoon Contest” menu on www.engelsizkongre.org. Cartoons should be sent in 300 Dpi, JPB or RGB formats without being zipped using programs such as Zip and Rar. The contestant will be asked to send the original copy of the cartoon via mail if it wins an award.


TERMS

Cartoonists who are going to send the original or the digital copies of their work are to write their names and contact numbers on the back of the cartoon and add their photographs and personal backgrounds, bank accounts (IBAN No) and their ID Numbers. Contestants that apply via internet are to fill in the application form on www.engelsizkongre.org

Contestants under the age of 18 should also add a document regarding their parents’ approval of them participating the contest.

Cartoons entered in the contest will not be sent back to their owners but will be used in media such as brochures and exhibitions to be prepared by Izmir Metropolitan Municipality and/or Güzelyalı Rotary Club under copyright. Participants are deemed to have accepted this term.

Cartoonists who do not reside in Izmir and are awarded with a prize will have to pay their own travel and accommodation expenses. For that reason, if an award-winning cartoonist cannot participate in the award ceremony, s/he will receive her/his award via mail. Likewise, award-winning cartoonists residing in foreign countries will be able to receive their awards via banks, Western Union etc. 

The cartoons that are thought to be worthy of display by the jury will be displayed in an exhibition and will be included in an album. The owners of the cartoons will be sent a copy of the album.

On the condition that a cartoon does not meet the necessary requirements, it will be disqualified.


POSTAL ADDRESS:
Güzelyalı Rotary Club,
International Engelsizmir Cartoon Contest, Cumhuriyet Bulvarı Bulvar İşhanı
No.109 Kat:2 Daire:202 Pasaport 35210 – İzmir / Türkiye.

CONTEST CALENDAR:
Last Submission: 02 / 09 / 2013
Evaluation Date: 15 / 09 / 2013
Announcement of results: 18 / 09 /2013
Award Ceremony: 24 /10 / 2013

AWARDS:
First Place: $1.500 and a plaque
Second Place: $1.000 and a plaque
Third Place: $750 and a plaque
2 Achievement Awards: $300 and a plaque
The Caricaturists’ Society Special Award: plaque

SELECTION COMMITTEE:
Latif Demirci ( Head of Committee )
Gören Bulut
Ertan Ayhan Sertöz
Raif Gökkuş
Engin Boğaz
Ömer Çam
Mustafa Yıldız
Cem Güzeloğlu
Hikmet Savatlı

FOR QUESTIONS AND MORE INFORMATION:
Tel: Gülşen Kitunur (Güzelyalı Rotary Club)
Tel.+90.232. 441 30 29 Fax +90.232. 441 30 25
info@guzelyalirotary.org

APPLICATION FORM:
Photograph
Name:
Surname:
Brief Personal Background:
Country:
ID Number:
Bank Account (IBAN No):
Address:
Telephone:
E-Mail:
CARTOON 1:
CARTOON 2:
CARTOON 3:
CARTOON 4:
CARTOON 5:
I verify that I have read and understood the terms of participation and that I have accepted to participate in the contest and that the personal information I provide is fully correct.
Signature:
Date:
(The terms of participation can also be downloaded from www.engelsizkongre.org )
   

miercuri, 3 iulie 2013

Licență atelier 6, București





luni, 1 iulie 2013

Vești bune: Expoziția "The Human Body" se prelungește până pe 4 august 2013


EXPOZIȚIA “THE HUMAN BODY” se prelungește până pe 4 august 
Cea mai vizitată și controversată expoziție a ultimilor ani în România va rîmâne deschisă la Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" până  pe data de 4 august 2013 inclusiv

  
Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Județean de Știință din Ploiești, și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj au solicitat prelungirea expoziției în spațiile proprii, se pare însă, că dimensiunile acestor spații sunt insuficiente pentru amploarea expoziției.

Până acum, conform datelor oferite de rețeaua Eventim din întreaga țară, peste 62 000 de români au trecut pragul expoziției.
Irina IOSIP