joi, 31 iulie 2014

Gheorghe MOSORESCU la Galeria "Europe", Brașov, 4 - 15 august 2014



Gheorghe MOSORESCU, severinean de origine, aparține culturii brăilene de 33 de ani.
Scenograf la Teatrul "Maria Filotti'' Brăila și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala Brăila, se prezintă Brașovului prin expoziția de pictură ,,Puncte de vedere ... Dincolo''.

Se poate privi expoziția gândind la spusele Domnului Pavel Șușară despre zona "Dincolo".
Gheorghe Mosorescu "știe, mai bine ca oricine, că elementul care separă universul imediat (...) de celălalt univers, cel paralel și ficțional, (..) este un obturator misterios, un zid mobil și vălurit, ca apa (..). Prin penetrarea acestei opacități, prin marginea găurii negre, cele două Universuri paralele comunică, fac schimb de substanță și de energie, transferându-și, reciproc, forța de combustie.(...)
Privitorul de dincoace, din fața pânzei creatoare de iluzii sau din fața iluziei unei pânze sfâșiate, vede Dincolo, în transparența, pamânt și apă, aer și foc, lumina și întuneric, păduri și păsări, simboluri cristice și morții de sub pământ, albul orbitor și semnul minimal, germenele dens al unui posibil Big-Bang, pâna ce, ca într-un scenariu halucinant și mistic, își întâlneste proprii ochi, țintindu-l simetric, din aceeași nevoie irepresibilă de a vedea, de a cunoaște și, mai ales, de a recunoaște!''

Apoi, vor fi Puncte de vedere! 

marți, 29 iulie 2014

"Disimulare", Ioana Maria Sisea la Galeria Galateea, București



afis_1_online"Disimulare“ este o colecție, o vitrină de stări, chipuri și fațete. Ioana Maria Sisea portretizează, amalgamează, analizează polaritatea personalității, investigând natura duală a structurii umane. Nimic nu este esență pură, doar un alter ego, probabil incorigibil, dar inconturnabil. Orice chip are imprimat un semn, o pată, o cicatrice, dar orice pată are și o suprafață imaculată, neprofanată. 
Expoziția propune o desfășurare vizuală a plurivalenței ființei umane, o dezbatere sinceră despre recunoaștere și asumare.
Măștile Ioanei Sisea înfățișează suma tuturor aspectelor egoului, nu doar a celor acceptate, ci în egală măsură a celor deloc remarcabile, contestabile, indezirabile. 

Între pată și imaculat, între colorat și incolor, între formă și diform, Ioana Sisea jonglează cu expresivitatea. Măștile distorsionate se coagulează în organisme, în pulsații, în ritualuri magice, în lavă vulcanică. Pe măștile fine, lise, elegante, Ioana intervine parțial cu incizii asupra porțelanului, adăugându-i vigoare. 

Asemeni personajului principal ce tranzitează culoarul hotelului din filmul lui Jean Cocteau, „Le sang d’un poète“, chipurile pe care le privește tânăra artistă, nu sunt altceva decât jocuri fictive ale fiecăruia dintre noi, spectatorii săi."
Raluca Băloiu, critic de artă, curator expoziție   

marți, 15 iulie 2014

Bogdan RAȚĂ, la Bienala Independenților de la Liverpool (5 iulie - 23 octombrie 2014)


 
"Calea de mijloc", sculptura de 3,5 metri înălțime, amplasată în fața edificiului St. George Hall"
 Lucrarea face parte din programul denumit "Monumente în mișcare", curatoriat de Galeria și Colecția Năsui.
Tânărul artist, doctorand și lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, Catedra de Arte Plastice, secția Sculptură, trăiește și lucrează în București și Timișoara având deja participări la evenimente de excepție printre care: Bienala de la Moscova (2011) și Bienala de la Veneția (2013). De menționat că autorul se află la cea de a doua participare la aceasta Bienală.

Sentimente precum frica, rușinea sau teama sunt exprimate într-o manieră realistică, prin elemente ale corpului uman. Sculpturi ce par grotești la prima vedere, compuse din elemente anatomice "reasamblate" și multiplicate, configurează metaforic identități posibile și mai mult chiar, reale în cadrul societății noastre actuale. 
Culoarea este un element esențial al mesajului autorului, roșul de exemplu este cel ce definește rușinea.

În căutarea unor noi formule de exprimare, tehnice și artistice, Bogdan Rață este unul dintre cei mai inovativi artiști ai generației sale, un sculptor ce experimentează lucrul cu materiale precum poliesterul, polimerii și compușii sintetici.

 

vineri, 11 iulie 2014

"Stilul Brâncovenesc", conferinţă la Muzeul Național de Artă al României



Muzeul Naţional de Artă al României vă invită miercuri, 16 iulie, orele 17.30, la o nouă conferinţă în cadrul programului Brâncoveanu@MNAR, cu tema Stilul Brâncovenesc, în Galeria de Artă Veche Românească, susţinută de prof. univ. dr. Corina Popa, istoric de artă şi expert în cercetarea monumentelor istorice.

Printre obiectele de patrimoniu ce amintesc de strălucirea artistică a epocii brâncoveneşti vom porni într-un periplu bogat ilustrat şi documentat la monumentele ridicate de Constantin Brâncoveanu. Cu răbdarea şi dăruirea cu care a format de-a lungul carierei sale universitare atâtea generaţii de istorici ai artei medievale româneşti, doamna prof. univ. dr. Corina Popa ne va ajuta să urmărim şi să înţelegem contextul istoric şi premizele culturale care au făcut posibil acest fenomen artistic fără precedent.

Cu acest prilej publicului îi va fi prezentat un obiect inedit de patrimoniu, care a aparţinut voievodului şi care poartă două însemnări olografe ale acestuia. Timp de două săptămâni, în sala dedicată artei brâncoveneşti din cadrul Galeriei de Artă Veche Românească, va fi expus pentru prima dată un Liturghier în limba greacă, tipărit la Veneţia în 1686, cu ex-librisul lui Constantin Brâncoveanu.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Se plăteşte doar biletul de intrare în galerie care vă permite şi vizitarea ulterioară a expoziţiei temporare Călători prin manuscris.

Deschisă la parterul Galeriei Naţionale, expoziţia Călători prin manuscris aduce în prim-plan un manuscris brâncovenesc redactat şi miniat în urmă cu peste 300 de ani, despre care se presupune că a aparţinut voievodului martir. Expoziţia a fost concepută astfel încât să permită publicului vizionarea integrală a manuscrisului, prin expunerea succesivă a tuturor filelor acestuia. Din acest motiv, biletul de intrare include cinci vizite în expoziţie până la data de 31 august 2014.

Prof. univ. dr. Corina Popa şi-a dedicat întreaga carieră ştiinţifică cercetării artei medievale româneşti. Deasemenea, a coordonat echipe prestigioase de specialişti din cadrul Direcţiei Monumentelor Istorice, a Editurii Meridiane sau a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti în proiecte de cercetare, restaurare şi promovare a patrimoniului medieval din ţară. În cadrul Universităţii Naţionale de Arte a activat atât ca profesor titular şi coordonator de doctorate în istoria artei medievale româneşti, cât şi ca şef de catedră şi decan al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei. Într-o listă care cuprinde numeroase şi valoroase studii publicate, cele mai recente volume coordonate de prof. univ. dr. Corina Popa – monografia Mănăstirea Hurezi şi Repertoriul picturilor murale brâncoveneşti. Judeţul Vâlcea – devin titlurile de referinţă şi cele mai complete instrumente de lucru pentru studiul artei brâncoveneşti.

Conferinţa Stilul Brâncovenesc
Miercuri, 16 iulie 2014, ora 17.30
Tarif: 10 lei (întreg)/redus: 5 lei pensionari/2.5 lei studenţi /elevi gratuit
Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19

- Comunicat -