sâmbătă, 30 ianuarie 2016

O scrisoare deschisă care ne tulbură profund!



 
C R I S T I A N   M A R C U
 
Graficianul Cristian MARCU a plecat dintre noi de ceva vreme, luând cu sine condeiele colorate și mesajele sale profund spirituale. Zilele acestea ar fi împlinit 57 de ani.

Cineva acolo sus a deschis o ușă pentru el și l-a invitat să sălășuiască în lumina atotcunoașterii, fără de ură, fără de regret, acolo unde timpul nu-și calcă niciodată pe urme.

Aici însă, au rămas amintirile, regretele și singurătatea. 

Am primit o scrisoare de la soția artistului, în care ne povestește despre oamenii de ieri și cei de azi, despre promisiuni și prietenie, despre demnitate și suferință, despre dreptate și adevăr.
O SCRISOARE DESCHISĂ menită să restabilească adevărul prea bine știut de dânsa, în care condensează  o viață de om, o viață de artist, de soț și de fiu.
 
Irina IOSIP

"Poveste de iarnă!

Abia acum, după trei ani, îndrăznesc să-i privesc pozele fără să-mi vină să strig de durere...
Unicul fiu al Mariei și al lui Dimitrie Marcu, vede lumina zilei la Galați, într-o zi geroasă de iarnă. Tatal său, fiu de "chiabur" persecutat de comuniști, abandonându-și facultatea, a trebuit să se ascundă prin șantierele țării, ca să poată supraviețui. Acolo a întâlnit-o pe Maria, o educatoare de la Cheile Bicazului. Întorcându-se în orașul natal, Dimitrie Marcu și-a terminat studiile universitare devenind astfel profesorul multor generatii de hușeni. Când Cristi a crescut, temperament vulcanic, fire boemă, cutreiera dealurile înalte ale Hușilor, un oraș ca în povești, cu o așezare de relief de o frumusețe rară.
Atras de artă încă de mic, începe să deseneze. Am aflat târziu că ar fi fost "un elev problemă": cu o personalitate puternică, în ciuda trupului sau firav, avea curajul să nu se lase umilit.
Mediul natural romantic, al patriarhalului oraș, i-a hrănit imaginația artistică. Încurajat de directorul casei de cultură, de la vremea aceea, a început să facă filme de animație (visul lui de copil).
După terminarea liceului, Cristi se îndreaptă spre București, pentru a urma cursurile facultății de Arte Frumoase. Studiază desenul în atelierul unui remarcabil profesor universitar, care îl încurajează foarte mult.
Câțiva ani mai târziu, se angajează la "Anima Film", unde este desenator și apoi regizor de film.
După anii '85, începe să publice grafică satirică în ziarele timpului. Astfel, în decursul a 30 de ani, va publica aproape în toate ziarele și revistele bucureștene. Succesul lui profesional se bazează mult pe muncă și căutare. Cu o minte creativa și un desen care are o inocența a culorii și a liniei, începe să caștige premii naționale și internaționale
Personalitate controversată, Cristian Marcu, inițiatorul multor proiecte culturale, inclusiv la Huși, în orașul natal, pune bazele unui salon de grafică satirică și adună an de an, tot mai mulți talentați graficieni.
După dispariția sa, opera Cristian Marcu s-a risipit ... recunosc, și datorată stării mele de vulnerabilitate de la acea vreme.
Multe din lucrările trimise la saloane internaționale au rămas acolo! Lucrările de la "Jurnalul Național" au fost vândute, cu tot cu drepturi de autor! L-au "recompensat" cu banii de înmormântare, descotorosindu-se însă înainte de a muri de el! Era bolnav!
Multe dintre ele sunt la Huși, în patrimoniul Casei de Cultură.
Macar de le-ar fi adunat într-un mic muzeu, cum au promis, imediat după decesul sau! Restul, au fost încredintate unui "prieten", care i-a promis privindu-l în ochii săi de muribund, că nu se va pierde munca sa de peste 30 de ani! 
Numit post-mortem "cetățean de onoare al orașului Huși", nu a schimbat cu nimic situația! Mama sa, care a supraviețuit pierderii unicului său fiu, este și acum umilită pe străzi, fiind bolnavă de Alzheimer, jefuită, fără ca autoritățile, care cunosc adevărul, să facă ceva!
Salonul de la Huși, copilul său de suflet, nu poartă numele său, așa cum s-ar fi cuvenit..., cum i s-a promis! 
Într-un cimitir, de provincie, se află rămășitele pământești ale creștinului Cristian.
Marea sa iubire a fost pentru Hristos! 
Nimic nu a întrecut-o pe aceasta! Un om înalt în spirit, rafinat intelectual, cu un temperament de foc, inconvenabil pentru unii, Cristi Marcu, s-a întors de unde cu 30 de ani in urma, venise.
Pe o ploiaie liniștită ... .într-o zi de vară insuportabilă, fără să fie condus pe ultimul drum de nici un coleg de breaslă.
E greu să trăiești lângă un artist care face artă pentru artă, și nu pentru bani, lângă un om care creează și nu face șuruburi... E nevoie de liniște, de renunțări ... și de frustrări!
I-am spus că l-am iubit, chiar înainte de a intra în comă, în ultimile sale zile ... Și mi-a șoptit  "...eu te-am iubit mai mult...și tu mai mult, ...și eu...." Zâmbea, cu resemnare!
A murit, cu demnitate, așa cum a trăit.
Nu s-a plâns niciodată, deși a suferit enorm.
Un om cu o sensibilitate pe care puțini au înțeles-o...."
Iolanda Marcu
30.01.2016

N.B. Imagini publicate cu permisiunea soției artistului, Iolanda Marcu