miercuri, 31 mai 2017

„Tapiserie și Sculptură”, un spectacol vizual armonios, dinamic și inteligent


Despre expoziția „Tapiserie și Sculptură” a artiștilor Gabriela Cristu Sgarbură şi Gheorghe Zărnescu de pe simezele Muzeului de Artă din Piatra-Neamț, privind întregul celor 70 de lucrări, s-au exprimat elogios la momentul vernisajului Violeta Dinu - muzeograf și artist plastic , Lucia Puscașu si Mihai Chiuariu artiști plastici și Emil Nicolae – scriitor.

Detaliu lucrare
Bucuria revederii cu lucrările artistei tapiser Gabriela Cristu este echivalentă cu bucuria întâlnirii, pentru prima oară, cu lucrările artistului Gheorghe Zărnescu. Deosebiți atât ca gen artistic cât și ca mod de exprimare, tehnică, material de lucru, idei, și concizie, cei doi artiști au cel puțin câteva puncte comune: consistența mesajului, simțul culorilor, sinceritatea, originalitatea, maturitatea profesională și intelectuală, dar mai ales, structura interioară aplecată spre reflecție, studiu, analiză, care numai ele însele fiind și determină o armonie de ordin vizual și intelectual. Lucru rar întâlnit în expunerile artistice de grup, lucrările se potențează reciproc, conversează și se completează unele pe altele, oferind un spectacol vizual armonios, dinamic și inteligent.

Doamna Gabriela Cristu Sgarbură, creează, inteligent și armonios, viu și spectacular adevărate epopei - uneori credem noi, autobiografice, fiind în același timp analitică, sinceră cu sine însăși. Decopertările, dezmembrările de ființe și neființe, metamorfozate liric, aduc în lumină mistere și simboluri, poveștile ce compun povestea. Indiferent de compoziție, culorile și liniile, emană un optimism structural.

Detaliu lucrare
Sub această reverie vizuală se simte algoritmul, perfect stăpânit, între tehnică, mesaj și redare artistică. Fiecare lucrare este unică, cu detalii fără greș. În afară de spontaneitatea și acuratețea liniilor și formelor, ce se desfășoară elegant și echilibrat în spațiul lucrării, uimesc subtilitatea umbrelor, rafinamentul culorilor, și, lucru rar întâlnit în tapiserie, volumele excelent sugerate vizual.

Sculptorul Gheorghe Zărnescu aduce în expoziție, sub o formă mai concisă și un ton mai ferm, lucrări, unele de artă ambientală, încărcate de simboluri și semnificații. Ironia nu-i este străină și o utilizează cu forță inspirațională și educațională.
Autorul oferă sensuri noi și profunde prin intervenția, de multe ori minimă, asupra obiectelor uzuale sau a celor găsite în imediata apropiere. Arderea controlată a lemnului, decupajele în obiecte uzuale, asamblarea obiectelor în combinații și sub forme inedite sunt numai câteva tehnici utilizate în realizarea lucrărilor sale. Ideile novatoare, căutarea și utilizarea acelor tehnici simple dar percutante îl înscrie pe artist în fruntea acelui val de actori în domeniul artelor vizuale ce subliniază importanța ideii / conceptului prin utilizarea formelor simple, obișnuite ochiului,  în dauna celor elaborat-prelucrate.


Recomandările oferite de curriculum vitae al fiecăruia dintre artiști și de palmaresul lor bogat în expoziții și premii, incită la o căutare aprofundată în mediul on-line. 

Irina IOSIP


http://gabriela-cristu.blogspot.ro/
http://minimalexposition.blogspot.ro/2011/08/gheorghe-zarnescu-subjective-notices.html

joi, 18 mai 2017

Cronici citadine


"Dimineața, devreme. Atmosfera ambiguă, de metropolă suprapopulată învăluie peisajul de cartier mărginaș.
Mergând agale, încă, măcinând gânduri confuze rămase din ziua precedentă, sau, cine știe, de peste noapte, depășesc o duduie ce-și plimbă câinele, prețios înfofolit, pe lângă gardul unui bloc. Câinele, spirit de artist, lasă acolo, pe mijloc de trotuar, un produs colorat și moțat. Având inimă gingașă și miloasă față de câine, atrag atenția politicos, formei de lângă câine (ce adăugă o puternică culoare peisajului citadin, ușor estompat de ceața vălurită a dimineții) asupra operei de artă. Ea, pardon dânsa, mă saltă aprig din priviri și mă aruncă într-o beznă totală, aplicându-mi un șir zdravăn de înjurături mai sonore decât sirenele de ceață din portul Mangalia. Sinceritatea și intenția mea cea bună s-au pierdut într-un murmur de rușine, rușine de mine că am cutezat a atinge cu privirea mea cea neobrăzată o așa operă artistică și așa o proprietară de valoare. Și valoare avea, căci numai culoarea grea din jurul ochilor și de pe obraji, respectiv lanțurile de la gât și numeroasele inelele de pe degete valorau o avere. Pentru moment mi-am pierdut uzul rațiunii și darul vorbirii, privind cu emoție, artistică, desigur, cum dispar ușor în ceață, două forme dorsale, ambele de dimensiuni mari, dar de înălțimi diferite, de un așa egal nivel spiritual și rațional, lăsând spre mărturie și apreciere aburinda operă artistică.
... 
Dar, pentru a nu rata un final fericit, menționez că am rămas cu speranța în suflet, pentru persoana ce se deplasa pe toate cele patru membre, că va avea parte de o viață lungă și, din întâmplare, poate cândva în viitor, de o familie înțeleaptă care să o îndrume pe cele căi ale civilizației urbane. Și sincer, îmi pun mari speranțe în acest din urmă vis."
 
Irina IOSIP


vineri, 12 mai 2017

Apel pentru participare la "Salonul Mic București"


 

Salonul Mic București (SMB10 mixed media)
Asociația ZervasArt.RO în parteneriat cu Filiala Pictură București a UAP din România vă adresează apelul de participare la SALONUL MIC BUCUREȘTI 2017, ediția a XI- a (SMB11 mixed media), care va avea loc la Centrul Artelor Vizuale, Galeria Căminul Artei (parter – etaj), Str. Biserica Enei 16, București în perioada 24 Mai – 3 Iunie 2017.
CAP”
Prin expresia artistică a capului uman, ne exteriorizăm de la cele mai subtile și profunde trăiri, până la întâmpinări brute ce transcend sensul formal al sentimentelor, senzațiilor, stărilor, situațiilor, ipostazelor fantasmagorice. Cu hiperrealism sau blurată atingere, viziune abstractă, sforțare conceptuală sau spontaneitate lirică, gestul amprentează semne distincte, cuvinte nerostite.

Vernisaj: Miercuri 24 Mai, ora 19.00
Curator: Ionuț Theodor Barbu

(extras comunicat)
 

"PICTORI din BUCUREȘTI" la Galeria "Artex", Râmnicu Vâlcea




Uniunea  Artiștilor Plastici din România, Filiala  Pictură a UAP București și Filiala UAP Vâlcea organizează în perioada 15 mai - 2 iunie expoziția de pictură  ,"PICTORI din BUCUREȘTI", dedicată evenimentelor culturale prilejuite de SALONUL NAȚIONAL DE LITERATURĂ ȘI ARTĂ ,"ROTONDA PLOPILOR APRINȘI" ediția a VII-a 2017.
Nu mai puțin de 40 de artiști bucureșteni, pictori și invitații lor din alte zone ale artei, nume cu rezonanță în arta românească contemporană, vor expune împreună la Râmnicu  Vâlcea, în cadrul acestei expoziții, ce se prevede a fi una de excepție.