miercuri, 31 mai 2017

„Tapiserie și Sculptură”, un spectacol vizual armonios, dinamic și inteligent


Despre expoziția „Tapiserie și Sculptură” a artiștilor Gabriela Cristu Sgarbură şi Gheorghe Zărnescu de pe simezele Muzeului de Artă din Piatra-Neamț, privind întregul celor 70 de lucrări, s-au exprimat elogios la momentul vernisajului Violeta Dinu - muzeograf și artist plastic , Lucia Puscașu si Mihai Chiuariu artiști plastici și Emil Nicolae – scriitor.

Detaliu lucrare
Bucuria revederii cu lucrările artistei tapiser Gabriela Cristu este echivalentă cu bucuria întâlnirii, pentru prima oară, cu lucrările artistului Gheorghe Zărnescu. Deosebiți atât ca gen artistic cât și ca mod de exprimare, tehnică, material de lucru, idei, și concizie, cei doi artiști au cel puțin câteva puncte comune: consistența mesajului, simțul culorilor, sinceritatea, originalitatea, maturitatea profesională și intelectuală, dar mai ales, structura interioară aplecată spre reflecție, studiu, analiză, care numai ele însele fiind și determină o armonie de ordin vizual și intelectual. Lucru rar întâlnit în expunerile artistice de grup, lucrările se potențează reciproc, conversează și se completează unele pe altele, oferind un spectacol vizual armonios, dinamic și inteligent.

Doamna Gabriela Cristu Sgarbură, creează, inteligent și armonios, viu și spectacular adevărate epopei - uneori credem noi, autobiografice, fiind în același timp analitică, sinceră cu sine însăși. Decopertările, dezmembrările de ființe și neființe, metamorfozate liric, aduc în lumină mistere și simboluri, poveștile ce compun povestea. Indiferent de compoziție, culorile și liniile, emană un optimism structural.

Detaliu lucrare
Sub această reverie vizuală se simte algoritmul, perfect stăpânit, între tehnică, mesaj și redare artistică. Fiecare lucrare este unică, cu detalii fără greș. În afară de spontaneitatea și acuratețea liniilor și formelor, ce se desfășoară elegant și echilibrat în spațiul lucrării, uimesc subtilitatea umbrelor, rafinamentul culorilor, și, lucru rar întâlnit în tapiserie, volumele excelent sugerate vizual.

Sculptorul Gheorghe Zărnescu aduce în expoziție, sub o formă mai concisă și un ton mai ferm, lucrări, unele de artă ambientală, încărcate de simboluri și semnificații. Ironia nu-i este străină și o utilizează cu forță inspirațională și educațională.
Autorul oferă sensuri noi și profunde prin intervenția, de multe ori minimă, asupra obiectelor uzuale sau a celor găsite în imediata apropiere. Arderea controlată a lemnului, decupajele în obiecte uzuale, asamblarea obiectelor în combinații și sub forme inedite sunt numai câteva tehnici utilizate în realizarea lucrărilor sale. Ideile novatoare, căutarea și utilizarea acelor tehnici simple dar percutante îl înscrie pe artist în fruntea acelui val de actori în domeniul artelor vizuale ce subliniază importanța ideii / conceptului prin utilizarea formelor simple, obișnuite ochiului,  în dauna celor elaborat-prelucrate.

Recomandările oferite de curriculum vitae al fiecăruia dintre artiști și de palmaresul lor bogat în expoziții și premii, incită la o căutare aprofundată în mediul on-line.

http://gabriela-cristu.blogspot.ro/
http://minimalexposition.blogspot.ro/2011/08/gheorghe-zarnescu-subjective-notices.html