joi, 10 aprilie 2025

Ana-Irina IORGA: Iubirea - ctitor de cultură

 

IUBIREA - CTITOR DE CULTURĂ


A doua jumătate a lunii februarie are conotații multiple în calendarul spiritulității naționale, în agenda culturală ieșeană, dar și în cea imaginară a fiecăruia dintre noi. Expoziția „Nuanțele iubirii”, organizată și curatoriată de prof. dr. Ofelia Huțul, la Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu”, începând cu data de 14 februarie, răspunde multora dintre ele.

Vernisajul din 19 februarie a analizat și apreciat, prin vocile dr. Aurica Ichim, a conf. univ. dr. Emanuela Ilie și a prof. univ. dr. Mihai Dorin, toate lucrările expuse – de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă și artă digitală – care exprimă, în modalități originale, înfățișările diferite, nuanțate, ale iubirii: emoții, sentimente, atașamente, pasiuni pentru sufletul și trupul uman, pentru natură și ritmicitatea ei cosmică, pentru patrie, pentru simetrie și frumusețe, pentru bine și adevăr!

Vernisajul a celebrat, de asemenea, omul și artistul căruia expoziția îi este dedicată: Constantin Brâncuși. Compozițiile inedite ale exponatelor, cromatica subiacentă, materialitatea pregnantă a sculpturilor, deplinătatea realității și dorința artistică de abstractizare a ei - evocă, în memoria colectivă a publicului românesc, demersul brâncușian de esențializare a formelor.

19 februarie este, în egală măsură, ziua în care este sărbătorit și Marin Sorescu, alt mare oltean al culturii noastre. Deși nerostite cu voce tare, versurile poetului se alăturau, discrete, lucrărilor din această expoziție adusă, cu delicatețe, în dar, Marelui Brâncuși: 

„Vine o vreme
Când trebuie să tragem sub noi
O linie neagră
Și să facem socoteala.
Câteva momente când era să fim fericiți,
Câteva momente când era să fim frumoși
Câteva momente când era să fim geniali.
Ne-am întâlnit de câteva ori
Cu niște munți, cu niște copaci, cu niște ape
(Pe unde-or mai fi? Mai trăiesc?),
Toate acestea fac un viitor luminos -
Pe care l-am trăit.
O femeie pe care am iubit-o
Și cu aceeași femeie care nu ne-a iubit
Fac zero.
Un sfert de ani de studii
Fac mai multe miliarde de cuvinte furajere
A căror înțelepciune am eliminat-o treptat.
Și, în sfârșit, o soartă
Și cu încă o soarta (de unde-o mai fi ieșit?)
Fac două (Scriem una și ținem una.
Poate, cine știe, există și viața de apoi).”

Din nuanțele evocate de această extraordinară expoziție, deschisă până pe 10 martie, nu lipsesc nici umbrele amintirilor învățătorului Ion Creangă, prezent în agenda noastră imaginară pe data de 1 martie, ca semn al primăverii literaturii românești.

În Galeriile de Artă „Dan Hatmanu” s-au întâlnit, așadar, voci, destine, arte și artiști ale căror iubiri au ctitorit și ctitoresc în continuare cultura noastră.


Prof. dr. Ana-Irina Iorga