vineri, 28 septembrie 2012

ICR nevoit să anuleze, începând cu 1 octombrie, proiecte culturale importante



Recenta reducere a bugetului Institutului Cultural Român produce daune culturii româneşti şi felului cum este văzută România în lume

Proiecte culturale programate cu mult timp în urmă sunt anulate în ultimul moment, precum participarea României la Bienala Internațională a Mediteranei aflată la cea de a doua ediţie, din 01 octombrie şi participarea României ca invitat de onoare la Seara de Gală a Festivalului Internațional „Renaissance” de la Yehiam.din 2 octombrie a.c.

Daunele se extind şi asupra celor care reprezentau ţara noastră în cadrul acestor manifestări, şi care, pentru proiectele în cauză au investit mult, material şi spiritual.

Se ştie că Bienala Internațională a Mediteranei are loc în orașul multicultural Sakhnin, din nordul Israelului. Evenimentul prezintă lucrări din creația unor artiști reprezentativi pentru țările din zona Mediteranei și a Mării Negre.

În acest an, România trebuia să prezinte:
-   Un proiect de pictură al artistului Florin Ștefan, lector la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, secția Pictură.
-   O serie de 10 lucrări video realizate de artiști români recunoscuți internațional: Iosif Kiraly, Mircea Cantor, Ion Grigorescu și alții.
-   Un proiect multi-discipliar de artă, design și dezvoltare socială durabilă sub cordonarea prof. univ. dr. Dragoș Gheorghiu, cunoscut specialist al secției Design de la Universitatea Națională de Artă din București.


La Seara de Gală a Festivalului Internațional „Renaissance” de la Yehiam ediția a XX-a, România a avut statutul de invitat de onoare, cu concertul ansamblului româno-francez Le Baroque Nomade. Repertoriul trebuia să cuprindă piese reprezentative din culegerea Codex Caioni.

Festivalul de muzică renascentistă „Renaissance” se desfășoară anual pe parcursul a 3 zile în perioada Sukkot-ului, în fortăreața medievală Yehiam. Situată în Galileea, fortăreața este ușor accesibilă pentru aproape toate localitățile din nordul Israelului.