vineri, 29 octombrie 2010

„Criza-n DOI”, la Clubului Caricaturiştilor „Sorin Postolache”, Bucureşti


Imagine de la vernisaj, de la stânga la dreapta: Mirodoni, Alex şi Julian

Într-o alăturare nonconvenţională a două concepţii artistice diferite, caricaturiştii Neculai MIRODONI şi Iulian RADU (Julian) expun pe simezele Clubului Caricaturiştilor „Sorin Postolache”, grafică respectiv pictură.

Pe de o parte Mirodoni, de o viaţă truditor în zonele „grele”ale artei dar şi cunoscut caricaturist, spune adevărurile în joacă, cu francheţea şi eleganţa cunoscătorului, în care linia găseşte esenţa, fără detalii sau exces de culoare.



De cealaltă parte, Julian, în căutările sale artistice, ajunge în zona picturii în care metafora - simbol îşi caută menirea. 
Polarizarea, în majoritatea lucrărilor, a spaţiului imagistic, între reprezentarea planului material şi a celui spiritual, culoarea dură, în general fără nuanţe şi tonuri, relevă preocupările ideatice ale autorului trăite cu o adevărată intensitate.
... Undeva, într-un rai mai special, Adam şi Eva au pretenţii în alegerea mărului legendar ce trebuie să-l guste.


 
Irina IOSIP (text și credit foto)

marți, 26 octombrie 2010

The Int'l Exhibition of Satirical Graphic Monitorul de Suceava 2010 - Winners



CÂŞTIGĂTORII CONCURSULUI

Tchavdar Nikolov
Bulgaria
Premiul "Monitorul de Suceava"
500€ + diplomă
+ medalia de aur

Mihai Ignat
România
diplomă + medalie


Loktyev Oleg
Rusia
diplomă + medalie

Yuriy Kosobukin
Ucraina
diplomă + medalie

FINALIŞTII CONCURSULUI

Jitet Kustana
Indonezia 

Majid Bita
Iran 

Mojtaba Faizi
Iran 

Ilya Katz
Israel 
Doru Axinte
România 

Valeri Tarasenko
Rusia 

Raed Khalil
Siria 
Lukyanchenko Igor
Ucraina
Expoziţia Internaţională de Grafică Satirică Monitorul de Suceava, ediţia a 4-a 2010 va fi deschisă pe data de 5 noiembrie 2010, ora 12, la Complexul Muzeal Bucovina, Suceava.

marți, 19 octombrie 2010

ISTANBUL - Capitala culturală europeană 2010


" Istanbulul, orasul celor trei imperii, roman, bizantin şi otoman, a fost gazda a două evenimente artistice care au avut ca subiect comun caricatura: cea de a V-a ediţie a Salonului de umor "Don Quichotte International Cartoon Contest" cu tema Eurasia Bridge-Istanbul şi workshop-ul "Quo vadis caricature?" ambele organizate de revista de umor "Don Quichotte" şi site-ul www.donquichotte.org, conduse de artistul turc Erdogan Karayel.
În acest an, când Istanbulul este capitala culturală europeană, podul peste Bosfor care uneşte doua continente - Europa şi Asia - şi mai ales două civilizaţii, Occident şi Orient, a atras câteva sute de caricaturişti din toată lumea, juriul alegând pentru expoziţia finală 120 de desene printre care şi cele semnate de Iulian Pena şi Alex.
Premiul I a fost câştigat de Angel Boligan (Mexic), Premiul II de Rumen Dragostinov (Bulgaria) şi cel de al treilea de Hicabi Demirci (Turcia).
Work-shopul internaţional "Quo vadis caricature" a avut ca invitaţi speciali pe Peter Nieuwendij Feco - President (Olanda), Valeriu Kurtu (Germania), Seyran Caferli (Azerbaidjan), Aurel Ştefan Alexandrescu (România) şi Erdogan Karayel (Germania) şi a adus în discuţie starea caricaturii (de presă şi expoziţie), organizarea competiţiilor, formarea juriilor şi, mai ales, problemele legate de fenomenele tot mai frecvente de similitudini în desene şi cele de plagiat.
Ambele evenimente au avut loc la Schneidertempel Art Center, în centrul Istanbulului, cartierul Beyoglu şi s-au bucurat de prezenţa unor cunoscuţi caricaturişti turci, între care celebrii Tan Oral şi Eray Ozbek precum şi a primarului general al Istanbulului, Mustafa Sarigul. "


Corespondenţă de la Aurel Ştefan Alexandrescu (Alex)

duminică, 10 octombrie 2010

Rotterdam în sărbătoare, Rotterdam Cartoon Festival Ed. 2010, Olanda


Rotterdamul, supranumit „Poarta spre Europa”, se spune că ar fi cel mai mare port din lume. În mod cert aici este locul unde cultura de cel mai înalt nivel şi arhitectura inovatoare coexistă cu o viaţă industrială şi comercială intensă.
Fastul clădirilor de afaceri din centru rivalizează cu imaginea grandioasă a portului, în care vase multicolore de toate mărimile şi destinaţiile alcătuiesc un labirint pe ape, mereu în transformare.
Oraşul - port, a renăscut din cenuşa celui de-al doilea război mondial când germanii au bombardat oraşul în încercarea de cucerire rapidă a Olandei, devenind azi cel mai modern oraş al ţării. Numai trei clădiri din centru au supravieţuit în mod miraculos războiului şi reconstrucţiei ulterioare acestuia: primăria, biserica Sf. Laurenţiu şi Casa Albă.

Unul dintre premiaţii concursului, Constantin PAVEL, ne împărtăşeşte, cu umorul său mucalit bine ştiut, în care cunoaşterea transpare unei necunoaşteri mereu afişate, impresiile de la vizita sa în Rotterdam, prilejuită de vernisajul expoziţiei concursului. Expoziţia a fost organizată în mod cu totul neconvenţional, în incinta a patru containere, aşezate chiar pe cheiul portului. Astfel, nenumăraţii participanţi la sărbătorile oraşului au putut vizita şi această expoziţie de un înalt nivel artistic.

„Am fost cazaţi într-un hotel plutitor unde adormeam legănaţi de un anume balans. Nu ne era foarte clar dacă balansul provenea de la valuri sau de la perechile cazate în camerele vecine. Am prins Rotterdamul în sărbători. Ochii mei de ţăran obişnuiţi să vadă ba o caruţă, ba nişte curci alergând după dude, erau gata să facă atac de cord la splendoarea oferită de spectacolul portului. Sute, dacă nu mii de vapoare şi şalupe de toate culorile, cu motoare sau cu pânze, îşi schimbau pe rând frumuseţea din timpul zilei pe cea cu simfonia nocturnă a luminilor.

Oamenilor de acolo se vede că le-a intrat relaxarea autentică în metabolism. Ştiu cu adevărat să se simtă bine şi, pentru că de sute de ani, istoria nu i-a prea stresat dar şi pentru că nu trăiesc cu teama că nu-şi pot plăti împrumuturile la bănci.

După ce am privit cu oarece invidie vapoarele luxoase pe care huzureau doar nişte răsfăţaţi ai soartei, organizatorii ne-au făcut şi pe noi aristocraţi pentru câteva ore, oferindu-ne o croazieră de neuitat, pe Marea Nordului. Am avut parte de bucate alese, servite de ospătari negri, cu artificii aprinse în pahare dar şi în port. Vaporul a acostat la câţiva kilometri de hotel, semn că boieria se sfârşise. După ce, târziu în noapte, am parcurs pe jos, cam zgribuliţi de frig, dumul lung până la hotel, am realizat că nu suntem capitalişti de profesie.”

„Am prins oraşul în zile de sărbătoare. Ne-au fascinat cântecele lor interpretate de bătrânii piraţi dar şi reconstituirea în port, a tot felul de meserii, cu locuri şi ateliere de muncă în admosfera vremurilor de altă dată. Cred că ospitalitatea şi surpriza ineditului spectaculos cu care ne-au primit au fost de fapt adevatatele premii ce ne-au fost acordate.”

Doi dintre caricaturiştii români de succes au primit premii la prima ediţie a acestui concurs: Cristian TOPAN - premiul II şi Constantin PAVEL - premiul III.
 
Irina IOSIP










vineri, 1 octombrie 2010

„Zilele Humorului”, 10-12 septembrie, la Gura Humorului, Bucovina, România

Se pare că organizatorii deţin secretul menţinerii, şi în vremuri de criză, a interesului pentru arta umoristică, desenată sau scrisă, fotografiată sau filmată, arta cântului şi mai ales, pentru tradiţiile bucovinene.
Un secret bine păstrat în mintea şi sufletul unor oameni inimoşi şi talentaţi, care este şi cheia învingerii temerilor zilei de mâine.
Primarul oraşului, Marius Ursaciuc, a declarat cu umor: „Dacă nu ieşim din criză, la anu o să facem un festival al bocitoarelor, o să chemăm bocitoare de peste tot, o să ne îmbrăcăm cernit, o să tragem clopotele şi o să plângem până o să râdă lumea de noi”. Mesajul său pentru viitor este însă optimist: „Poate şi denumirea localităţii spune că aici trebuie să renască speranţa, că mâine va fi mult mai bine în Bucovina, în România, în Europa, pe Terra, eu vreau în Calea Lactee”.
 

În cadrul Festivalului internaţional de grafică satirică şi literatură umoristică, juriul format din Gabriel Bratu – preşedinte, Vasile Crăiţă Mândră şi George Constantinescu a acordat următoarele premii:

Sergiu Grapă - premiul I
Octavian Bour - premiul II
Pavel Constantin - premiul II
Jitet Kustana (Indonezia) -
premiul III
Trayko Popov (Bulgaria) -
premiul III

Octavian Bour - desenul premiat
Constantin Pavel - desenul premiat
Iar caricaturistul Costel Pătrăşcanu, a luat premiul I la... proză umoristică