Imagini alb-negru ale unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, Părintele Teofil, aflat în conferinţe sau întâlniri, acoperă pereţii albi ai sălii expoziţionale de la IRECSON. Sub fiecare fotografie, alături de informaţiile referitoare la evenimentul imortalizat, stau gânduri de viaţă şi simţire ale părintelui. Conferenţiar de excepţie fiind, părintele se exprimă în cuvinte simple dar pline de înţelepciune, în bunul simţ al prietenului mereu aproape la nevoie.
Părintele Teofil, duhovnic pentru monahi şi mireni în acelaşi timp, este descris de contemporani ca fiind un creştin de largă deschidere spirituală, cu un mare echilibru lăuntric, al cărui fundament este bucuria. "Am fost un om al bucuriei. Sunt un răspânditor de bucurie, un lucrător de bucurie. Aşa e formaţia mea. Aşa m-a lăsat pe mine Dumnezeu: cu o înclinare spre mulţumire, spre bine. Câteodată mă gândeam că oare n-o să mi se întâmăle ceva? Că n-o să mor de bucurie, de câtă bucurie aveam din rugăciune? Eu, dacă mor, vreau să mor de bucurie!", spunea la un moment dat părintele.
N.B.: Părintele Teofil (n.1929), pe numele de mirean Ioan Păcăian, a venit pe lume într-o familie de condiţie modestă, de tărani plugari din apropierea Sibiului, Născut fără vedere, copilul a dorit să înveţe. A urmat cursurile gimnaziale la şcoli pentru nevăzători, iar apoi cursurile liceului teoretic din Timişoara, alături de colegi cu vederea normală. În perioada de licean îl cunoaşte pe Părintele Arsenie Boca, cel care îi devine învăţător în cele duhovniceşti. Sub îndemnul inimii urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu (1948-1952). În 1953 se alătură obştei Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi se călugăreşte, primind numele de Teofil, nume de origine greacă, care în traducere ar însemna "iubitor de Dumnezeu".
În 1983 este hirotonisit preot şi duhovnic, în 1986 protosinghel, iar în 1988 arhimandrit.
Începând cu anul 1992 participă la conferinţe duhovniceşti, călătorind astfel prin toată ţara.
Prin trecerea la cele veşnice (d. 2009 ) Preotul Teofil a lăsat o moştenire impresionantă, 40 de cărţi publicate, nenumărate înregistrări de predici, conferinţe sau interviuri, realizate în ultimii 20 de ani de viaţă. În tot acest timp nu a încetat să-i onoreze şi să-i celebreze pe îndrumătorii săi spirituali, Părintele Arsenie Boca şi Părintele Paesie dar şi spiritul maicii poete mistice Maica Teodosia - Zoica Laţcu.
Expoziţia itinerantă de fotografie ce-l celebrează pe Părintele Teofil a prilejuit desfăşurarea unui recital de muzică şi poezie sacră, eveniment de marcă organizat de Fundaţia Golescu.
Fundaţia s-a alăturat mişcării de renaştere spirituală creştină, oferind spectacole unice în România. De ani buni, prin acţiunile sale, actriţa Manuela Golescu împrospătează memoria colectivă cu fapte şi cugetări ale marilor învâţători spirituali creştini ai neamului.
Muzica vocală sacră, rostită uneori chiar în limba greacă - muzică bizantină autentică - interpretată de preotul Dimitrie Voicescu, a alternat cu poemele creştine ale maicii Teodosia, în interpretarea magistrală a actriţei Manuela Golescu, care este prima (şi singura) care le-a dat voce.
Spectacolul s-a desfăşurat ca dintr-o singură respiraţie, căci publicul nu a îndrăznit să rupă vraja prin aplauze fragmentare. A fost reculegere, atenţie maximă, respect şi, precum ar spune Părintele Teofil, "multă bucurie".
Irina IOSIP
|
CD-urile intitulate "Te port în mine" şi "Luminle iubirii", cuprinzând poemele Maicii Teodosia, recital de poezie în interpretarea actriţei Manuela Golescu şi acompaniament de muzică religioasă | | | | | |
|