Valoarea artei în plină criză economică mondială
La licitaţiile din februarie anul acesta, casele Christie’s şi Sotheby’s din Londra, au înregistrat vânzări de 5 ori mai mari decât în aceeaşi perioada a anului 2009, considerat an de maximă turbulenţă financiară.
Volumul mai mare de obiecte de artă şi antichităţi puse în vânzare acum, confirmă criza financiară, iar faptul că licitaţiile s-au soldat cu un procent de maxim 10% obiecte nevalorificate este un argument în plus. A nu se uita profesionalismul experţilor licitaţiilor dar şi apetenţa publicului pentru arta impresionistă şi contemporană, ofertată în mod preponderent în ultima vreme.
În presa franceză de specialitate se menţionează că vânzările acestor case s-au ridicat la peste 131,2 milioane de lire în februarie, în condiţiile PIB-ului în scădere de anul trecut (producţia industrială a scăzut cu 1,2%) concluzionând că licitaţia de artă ca activitate financiară poate reprezenta un motor pentru susţinerea economiei naţionale.
De reţinut că printre autorii vânduţi la Christie’s a fost şi un autor german contemporan cu o lucrare abstractă din 1994 care a fost adjudecată la de două ori preţul estimat de aprox. 4 milioade de lire.
Irina IOSIP