miercuri, 6 aprilie 2016

Personala artistei Andreea RUS, „AXIS MUNDI”, la Galeria Teatrului Odeon



Expoziția artistei plastice Andreea RUS se desfășoară într-un loc special, gestionat de Daniela Zbârcea (DanaArtGallery), Sala Teatrului Odeon, care permite în mod egal, atât expunerea clasică cât și cea experimentală. Într-o manieră aparte, s-a desfășurat aici vernisajul, invitații și vizitatorii alăturându-se în timp la eveniment, nimic forțat, nimic impus de o prezentare prealabilă, curatorială sau critică.

Expoziția emană o stare emoțională specială, prin mesajul profund spiritual care impregnează, într-o manieră atât de delicată, atât de puțin ostentativă, fiecare lucrare. Se regăsesc pe simeze atât rațiunea mesajului cât și feminitatea grațioasă a esențelor coloristice.

Sub semnul unui drum dorit a fi construit în mod rațional, peisaje recepționate cândva, revin, printr-o metamorfoză distilată, sub forma unor contraste de umbră și lumină, sugerate de culori proaspete, naturale care fuzionează în tușe largi.
Siluete de munți și păduri, coloane de copaci ce sprijină cerul, tije florale, văi, toate sunt subiectul unei transformări conceptuale, centrul unui „flash” vizual care evocă numai esența. 
În lucrarea, „Axis Mundi 8”, se regăsesc, într-o antiteză evidentă latura sacră a temei reprezentată de Iisus răstignit și cea profană reprezentată de simboluri precum „secera și ciocanul” - ca o amenințare a totalitarismului din trecutul recent sau a constrângerilor de libertate ce pot fi declanșate în orice clipă în noua conjunctură mondială.

O cruce luminoasă se formează pe fundul unei văi, între munți, fiind probabil de natură vegetală, dar care, la fel de bine putând reprezenta o comunitate rămasă încă nealterată de o societate profund despiritualizată („In light 105”).

În mod expres autoarea își denumește repetitiv lucrările „În light” sau „Axis Mundi”, la care adaugă un număr de ordine necesar identificării individuale, relevând astfel legătura dintre detaliu și întregul expozițional: detaliul face parte din întreg, întregul dă sensuri noi detaliilor.

În încheiere, semnalăm importanța acestei expoziții, care aduce în prim plan o temă atât de cunoscută și dezbătută de-a lungul timpului, într-o interpretare atât de personală.
 
Irina IOSIP