joi, 31 martie 2022

Hiperrealistul Ron MUECK

 

 Hiperrealistul Ron MUECK



Unul dintre cei mai bine cotați artiști contemporani, sculptorul australian Ron Mueck (n. 1958), a crescut într-o familie de producători de păpuși și, înainte de a se dedica în exclusivitate artei, a lucrat pentru televiziune și film, unde și-a perfecționat tehnicile de lucru. Artistul a fost descoperit la Londra

și propulsat, prin galeriile sale, de către celebrul colecționar de artă britanic de origine irakiană Charles Saatchi, la ora actuală fiind curtat de cele mai importante muzee și galerii de pe mapamond, printre care: Muzeul de Arte Huston, Muzeul de Artă Contemporană Daneză ARoS din Aahus, Galeria Națională a Canadei, TATE Museums, DTR Modern (SUA), Brooklin Museum (SUA), Hirshhorn Museum și Sculpture Garden din Washington și MoMA.

Artistul lucrează acum în Anglia și, împreună cu stafful său, adesea numeros și divers specializat, edifică structuri din rășină polimerică, pe rețele din fibră de sticlă sau metal, adăugând reprezentărilor sale antropomorfe, pentru sporirea percepției contemplatorului, păr - din fibră acrilică dar cel mai des păr natural și își finisează lucrările până la detaliu, căutând să obțină luciul adecvat fiecărui milimetru al lucrării. Specialiști în domenii de activitate precise, artiști sau non-artiști, lucrează pentru sculptorul Mueck, realizând artefacte de dimensiuni gigantice sau liliputane comparativ cu realitatea, reprezentând, în general, personaje cu chip distinct și excesiv de detaliat, după modele umane recognoscibile.

Mueck își concepe sculpturile din aproape în aproape: pornind de la desen modelează machete mici de lut pentru a-și rafina ideile. Machetele sunt treptat redimensionate până la a crea un model detaliat la dimensiunea lucrării finale. Din acest model de lut, Mueck creează o serie de secțiuni pentru a contura sculptura finală din fibră de sticlă, care apoi este pictată, acoperită cu păr și în cele din urmă i se adaugă ochii.

[...]

Se pare că, tendința generală în artă, însușită și de Mueck, este încercarea de a acapara spațiul public, lumea artei și interesului publicului larg, prin realizarea unor lucrări ale căror mari dimensiuni conferă importanță artefactului, flatând publicul, dornic de a face parte din eveniment și de a se supune magiei într-un elan contemplativ nestăvilit, căci mare sau mic, ceea ce este în afara dimensiunii obișnuite, este misterios și fermecător și face parte dintr-o poveste pe care dorim să o ascultăm, ieșind din marasmul cotidian.

Irina IOSIP


Irina IOSIP, fragment din "Ron MUECK - hiperrealismul la granița dintre banal și extraordinar -", ARTE și SOCIETATE 2 -3 | 2021