În acest an multe concursuri de grafică satirică şi-au întrerupt activitatea, sperăm pentru puţin timp. Recesiunea nu iartă nici o zonă de manifestare a societăţii.
Acum însă, este nevoie mai mult decât oricând de concentrare, de energiile creeatoare, dar mai ales de curăţenie morală şi culturală.
Caricaturiştii şi epigramiştii îşi ascut condeiele, iar dacă nu mai au posibilitatea de exprimare prin presa scrisă care şi-a redus mult activitatea, acumulează energii pentru concretizări viitoare.
Gândul şi atitudinea mobilizatoare specifice creatorilor de umor condensate în imagini şi cuvinte potrivite vremurilor se impune acum a fi captate pentru accesul larg al întregiii societăţi.
Vorbim cu domnul Nicolae Petrache, organizatorul principal şi Directorul Festivalului Naţional de Umor „Revelionul Caricaturiştilor” şi al Concursului Internaţional de Caricatură” - Urziceni, Romania, despre umor şi artă.
An de an, tematica concursurilor naţionale sau internaţionale se îmbogăţeşte cu noi teme interesante. Acestea sunt de fapt idei lansate spre dezbatere, întrebări pe care ni le punem fiecare, poate.
Domnule Petrache, care este secretul laboratorului de concepere a temelor de concurs ?
“Nu este un secret ! In general temele lansate sunt strict legate de ceea ce se întampla în viaţa de zi cu zi, fie că vorbim de social, politic, cultural, sport ... Am observat că moravul din orice domeniu este cel mai des intalnit în temele lansate. Chiar eu am folosit la concursul de anul trecut o tema pe aceasta linie : “O tempora, o mores !” A fost foarte bine primită de concurenţi şi am putut să văd foarte multe lucrări de-a dreptul senzationale!”
Sunt teme ce consideraţi că ar fi necesar a fi abordate şi de ce ? Dar răspunsurile primite până acum prin lucrările intrate în concurs, consideraţi că au satisfăcut sau dezbătut în mod satisfăcător tema propusă ?
“Orice tema abordată este binevenită ! Ca organizator al unui astfel de concurs am avut ocazia să văd cât de departe (în profunzime) poate ajunge o minte ageră pe orice temă dată. Dacă mintea aceasta este ajutată şi de un desen bun atunci putem vorbi de artă !
În general concurenţii răspund la temă (majoritatea), spun aceasta din proprie experienţă, iar cei care răspund, surprind de multe ori prin abordarea temei din unghiuri care te surprind plăcut, pentru că, de multe ori, ca organizator, chiar nu te gândeşti că putea fi abordată şi aşa tema…”
Ce gen de umor aţi constatat că este mai prezent în concursuri, din punct de vedere al modului de abordare a temei ? Umorul de situaţie, filozofic sau politic etc.
“Parcă mai mult umorul de situaţie! ... Dar nici prezenţa umorului filozofic sau politic nu este de neglijat …”
De ce credeţi că sunt atât de puţine femei creatoare de umor ? Este o întrebare care circulă atât în mediile de femei de caricatură cât şi în cele de bărbaţi. Nu ştiu de ce există o separare pe sexe, dar ea există aici ca şi în lumea politică sau în alte domenii de activitate ale societăţii. Care este ponderea femeilor în participarea la concursuri ?
“Da, participarea femeilor este destul de slabă în manifestările de acest gen. Poate 1%, maxim 1,5 %, din ceea ce am constatat eu … De ce sunt atat de puţine? … Îmi vine în gând fapul că majoritatea femeilor gătesc (dacă nu toate), dar cei mai buni bucătari sunt bărbaţii !”
Iată un punct de vedere ce ar putea deschide o nouă temă de discuţie cu interlocuitorii noştrii, evident existând opinii diferite pe acest subiect.
Continuăm ...
Majoritatea concursurilor se desfăşoară în timpul anotimpurilor calde. În aceste perioade creşte volumul de muncă al caricaturistului. De multe ori acesta trebuie să aleagă în a participa la unul sau altul dintre evenimente.
Concursul Dvs. face excepţie de la regulă. Este unic ca format în România, spectacolul creatorilor de umor este completat cu un spectacol oferit de actori şi interpreţi cu renume sau formaţii cunoscute şi de ... o masă cu mâncare bună. Un revelion în toată regula, ce asigură energie atât pentru spirit cât şi pentru trup.
“Da, aşa este, suntem probabil ultimul Festival din an (în ţară), de regulă se ţine de Sf. Andrei, în noiembrie, (iar când sunt alegeri, în decembrie); iar denumirea de “Revelionul Caricaturistilor” este preluată de la unul dintre participanţi, care după ce s-a încheiat a doua editţe (este vorba de PIM, în urmă cu 14 ani) a comentat: “Bă, a fost ca la revelion”. Aşa s-a ajuns la nume, apoi încet, încet, am completat cu epigramă, umor scris, muzică, spectacol şi elementele necesare unui revelion, inclusiv obiceiuri, încât cei care plecau de la festival intrau în atmosfera de sărbătoare şi urau “La mulţi ani şi sărbători fericite” deja din luna noiembrie …”
Având în vedere vremurile, cum îi vedeţi devenirea în viitorul apropiat ?
“Oooo! ... Nimic bun de spus! ... Nu stiu! ... Totul depinde de finanţare!... Şi după cum văd eu, lucrurile nu sunt deloc pe roze. Dar mi-ar plăcea să pot face măcar încă o ediţie a “Revelionului Caricaturistilor” …vara !”
Vă urăm să aveţi parte de acum în colo de încă multe ediţii cel puţin tot atât de reuşite.
“Multumesc frumos!... Dacă va fi aşa, veţi afla cu siguranţă.”
“Multumesc frumos!... Dacă va fi aşa, veţi afla cu siguranţă.”
Vă rog să vă gândiţi la o întrebare pe care aţi fi dorit să vi-o punem şi să răspundeţi la ea.
“Întrebare: În ce categorie aţi include lucrările premiate sau cele care v-au plăcut mult ?
Trebuie să menţionăm că domnul Petrache este un cunoscut colecţionar de artă, deţinând o valoroasă colecţie, din care fac parte nume mari ale artei româneşti precum: Pallady, Piliuţă, Musceleanu, Pacea, Ciucurencu, Baba, Negreni, Stork (Cecilia), Brădean, Vasile Grigore, Harsia, Cumpană etc.
“Întrebare: În ce categorie aţi include lucrările premiate sau cele care v-au plăcut mult ?
Răspuns: În categoria ARTĂ!”
Trebuie să menţionăm că domnul Petrache este un cunoscut colecţionar de artă, deţinând o valoroasă colecţie, din care fac parte nume mari ale artei româneşti precum: Pallady, Piliuţă, Musceleanu, Pacea, Ciucurencu, Baba, Negreni, Stork (Cecilia), Brădean, Vasile Grigore, Harsia, Cumpană etc.
Începând cu 15 ianuarie 2011, la Centrul Cultural "Ionel Perlea" din Slobozia, vizitatorii vor avea parte de un regal de artă, putând admira timp de o lună unele dintre comorile colecţiei sale.
Irina IOSIP