marți, 28 decembrie 2010

Prima Bienală de Artă Contemporană Românească din Voivodina, Novi Sad

  
Treisprezece artişti plastici plus unul şi-au unit forţele artistice şi, cu sprijinul Revistei de Ştiinţă şi Artă în Tranziţie „Europa”, au deschis drumul Bienalei de Artă Contemporană Românească din Voivodina.

 Aceştia sunt: Doru Bosiok (Art Director al Revistei „Europa”) şi Valentina Broştean, Aurel Dolinga, Simona Dolinga, Viorel Flora, Draga Kokotović, Petru Marina, Daniela & Dominica Morariu, Carmen Pintor, Ionel Popovici, Emil Sfera, Daniel Susa, Laura Todoran, Traian Todoran.

 În cuvântul său de deschidere la vernisaj, Directorul revistei, scriitorul Pavel Gătăianţu, a menţionat următoarele:

Salonul de arte plastice, expoziţie a minorităţii române din Provincia Autonomă Voivodina, este prima de acest gen organizată în spaţiul nostru cultural. În anii nouăzeci ai secolului trecut, am organizat o expoziţie similară,  dar în Cluj-Napoca, România.

Artiştii plastici sunt formaţi profesional la Academiile din Belgrad, Bucureşti, Novi Sad şi Timişoara. Când este vorba de vârstele pictorilor, ei aparţin tuturor generaţiilor.
...
Am organizat această expoziţie de grup pentru a prezenta iubitorilor de frumos ce se întâmplă în rândurile artiştilor de origine română, deci, cu un caracter informativ pe de o parte, iar pe de alta - de a da un imbold creatorilor pentru a rezista în aceste vremuri de criză, când nu este uşor nici să pictezi, nici să ai expoziţii individuale.
Am rămas surprins de diversitatea stilurilor şi temelor abordate pe pânzele artiştilor, creaţii care dovedesc în egală măsură cunoaşterea metodelor tradiţionale şi inovative.”