joi, 20 decembrie 2012

Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Națională de Filme a României, Sesiunea a II-a



Avangarda revizitată. Sesiunea a II-a: Germaine Dulac & Luis Buñue 


Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Națională de Filme a României Sesiune II – 82 de ani de la premiera filmului L’âge d’or de Luis Buñuel


20 și 22 decembrie, ora 19.00, Cinemateca Eforie (Str. Eforie, Nr. 2)

Joi, 20 decembrie și sâmbătă, 22 decembrie, de la 19.00 seara, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie Nr. 2), continuă difuzarea în premieră absolută a filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Națională de Filme a României. Ce-a de-a doua sesiune din cadrul proiectului Avangarda revizitată…, la care vă invităm, este dedicată primei proiecții publice a peliculei lui Luis Buñuel, L’âge d’or, decembrie 1930.
Artiști: Germaine Dulac, Luis Buñuel, Salvador Dalí, Max Ernst, Marie Berthe Ernst, Paul Éluard ș.a.

Concept și viziune curatorială: Igor Mocanu
Organizatori: Arhiva Națională de Filme a României – Cinemateca Eforie

Filmările la Vârsta de aur au început în preajma Crăciunului lui 1929, în studiourile de la Billancourt, pe un platou învecinat cu al lui Eisenstein, pe care acesta turna Romanța sentimentală. Peste aproape un an de zile, filmul era gata. Prima proiecție publică, după spusele lui Buñuel, a avut loc la începutul lunii decembrie 1930, la Cinema Panthéon, unde Charles și Marie-Laurie de Noailles invitaseră crema aristocrației pariziene. A urmat încă o săptămână de proiecții în cineclubul Studio 28, timp în care presa se dezlănțuise la adresa filmului, culminând cu atacurile armate ale Ligii Patrioților asupra cineclubului. Bombe aruncate pe ecran, tradiționala expoziție de artă suprarealistă de la intrare – distrusă, bătuți, loviți, răniți, fără morți, însă cu o interdicție de difuzare aproape jumătate de secol dată filmului. Acesta e bilanțul premierei filmului. Interdicția dată atunci va fi menținută de Biroul de Cenzură până în 1981. Copia deținută de ANF a intrat în România în jurul anului 1973, printr-un schimb tradițional de pelicule cu Cinemateca Belgiei.

Sesiunea a II-a. 
Program: 20 și 22 decembrie, ora 19.00

6.c. La souriante Madame Beudet 
SURÂZĂTOAREA DOAMNĂ BEUDET / LA SOURIANTE MADAME BEUDET
Franța, 1922, a/n, mut, Dramă, 26m20s
R. Germaine Dulac, S. Denys Amiel, André Obey
Imagine: A. Morrin, Maurice Forster, Paul Parguel
Producători: Charles Delac, Marcel Vandal
Cu: Germaine Dermoz, Alexandre Arquillière, Jean d’Yd, Yvette Grisier, Madeleine Guitty, Raoul Paoli, Armand Thirard




10.b.LAge dor 


VÂRSTA DE AUR / L’ÂGE D’OR
Franța, 1929, a/n, sonor, ficțiune, 66m34s
R. Luis Buñuel, S. Luis Buñuel, Salvador Dalí, Marchizul de Sade
Producător: Contele de Noailles
Imagine: Albert Duverger
Cu: Gaston Modot, Lya Lys, Caridad de Laberdesque, Max Ernst, Josep Llorens Artigas, Lionel Salem, Germaine Noizet, Duchange, Bonaventura Ibáñez, Marie Berthe Ernst, Paul Éluard ș.a.




Avangarda revizitată. Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Națională de Filme a României – este un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă și cultura filmului în perioada de până la naționalizarea din 1948 a producției cinematografice din România, cât și a filmelor deținute de cinematografele locale. Filme anterioare: Sesiunea I-a: LA FÊTE ESPAGNOLE (Germaine Dulac, 1919/1920), BALLET MÉCANIQUE (Fernand Léger, Dudley Murphy, 1923/1924), AU SECOURS! (Abel Gance, 1923/1924), ENTR’ACTE (René Clair, 1924), UN CHIEN ANDALOU (Luis Buñuel, 1928). Urmează: Sesiunea a III-a: FIÈVRE (Louis Delluc, 1921), LA FEMME DE NULLE PART (Louis Delluc, 1921), LE SANG D’UN POÈTE (Jean Cocteau, 1930/1945).

- Comunicat  -