luni, 28 februarie 2022

ARTA ÎN VREME DE RĂZBOI - Pavilioanele Ucrainei și Rusiei de la Bienala de la Veneția / 23 aprilie - 27 noiembrie 2022-

 

 

ARTA ÎN VREME DE RĂZBOI

- Pavilioanele Ucrainei și Rusiei de la Bienala de la Veneția / 23 aprilie - 27 noiembrie 2022 -



Tema pentru cea de a 59-a bienală de la Veneția este ,,The Milk of Dreams”, denumire ce provine inspirațional dintr-o carte a scriitoarei suprarealiste Leonora Carrington, care "descrie o lume magică în care viața este în mod constant re-vizuită prin prisma imaginației. Este o lume în care toată lumea se poate schimba, se poate transforma, deveni ceva sau altcineva; o lume eliberată, plină de posibilități. Dar este și alegoria unui secol care a impus o presiune intolerabilă asupra definiției sinelui" [1]. Tema generală se axează pe trei categorii de interes: reprezentarea corpurilor și metamorfozele lor, relația dintre indivizi și tehnologii, legătura dintre corpuri și Pământ. Curatoarea Cecilia Alemani atrage astfel atenția asupra lumii actuale, oarecum previzionar având în vedere acțiunile actuale beligerante extreme ale Rusiei asupra Ucrainei și amenințarea recentă cu arma nucleară - care pune sub semnul incertitudinii însăși existența umană.
 
Cu două luni înainte de deschiderea bienalei, artiștii selectați ai Rusiei, Alexandra Sukhareva și Kirill Savchenkov, precum și curatorul Raimundas Malašauskas au anunțat că nu-și vor mai reprezenta țara la eveniment, prin neparticipare. "Nu există loc pentru artă când civilii mor sub focul rachetelor, când cetățenii Ucrainei se ascund în adăposturi, când protestatarii ruși sunt făcuți bucăți”, au scris artiștii în media de socializare.

Pe fondul unei atitudini reticente și chiar protestatare a instituțiilor de artă și a artiștilor ruși față de invadarea Ucrainei, prin sistarea evenimentelor, închiderea temporară a instituțiilor sau alte acțiuni publice, Pavilionul Rusiei a anunțat online că va rămâne închis în acest an.

Pe de altă parte, artistul ucrainian Pavlo Makov precum și curatorii săi Lizaveta German, Maira Lanko și Borys Filonenko, care urmau să participe la Pavilionul Ucrainei, au declarat că sunt marcați de pericolul iminent al morții și nu pot continua să lucreze în aceste condiții.

Așadar și participarea Ucrainei la bienală stă sub semnul incertitudinii, dar avem siguranța că, Ucraina ar fi primită cu adâncă simpatie de către întreaga comunitate artistică de pe mapamond. Să nu uităm că, Bienala de la Veneția, urmărind evoluția artelor contemporane încă din 1895, de la fondarea sa,  este cel mai important eveniment artistic care, prin modul său de organizare, reunește în câmpul artelor, toate țările de pe mapamond, prin intermediul echipelor lor reprezentative, .

Privitor la contextul beligerant, Bienala a publicat pe site-ul său următoarea declarație: "Biennale di Venezia, un loc în care toate popoarele se întâlnesc în artă și cultură, este alături de toți cei care suferă ca urmare a atacului rusesc asupra Ucrainei. Invocăm pacea și respingem cu fermitate toate formele de război și violență, confirmând că La Biennale rămâne un loc de dialog între instituțiile, artiștii și cetățenii din fiecare țară, de orice limbă, etnie sau religie. Ne exprimăm speranța că diplomația internațională va găsi puterea de a oferi o soluție pașnică comună în cel mai scurt timp posibil. În acest scop, confirmăm că cea de-a 59-a Expoziție Internațională de Artă se va deschide pe 23 aprilie 2022." 
Irina IOSIP

1. "Statement of Cecilia Alemani", www.labiennale.org, URL: https://www.labiennale.org/en/art/2022/statement-cecilia-alemani

Alte informații pe https://www.labiennale.org/en