miercuri, 26 aprilie 2023

ZIUA MONDIALĂ A PROPRIETĂȚII INTELECTUALE, 26 aprilie

 

26 APRILIE

 

 ZIUA MONDIALĂ A PROPRIETĂȚII INTELECTUALE

 





 

 Cerând smerit, să fiu eu în toate"© Irina IOSIP

 
- carte obiect -

varianta printată a cărții, la prima versiune, prezentată alături de originalele lucrărilor la

EIBAB EUROPEAN BOOK ART BIENALLE EXHIBITION BUCHAREST 2015

texte și imagini după originale, Irina IOSIP



ХII INTERNATIONAL BIENNIAL FOR CARICATURE


ХII INTERNATIONAL BIENNIAL FOR CARICATURE

M A S T E R S O F C A R I C A T U R E
PLOVDIV 2023

SUBJECT:

THE MAGIC IN TIME AND SPACE


The theme of the current edition is focused on the world of the supernatural and magic, which have accompanied humanity since ancient times. In its essence, magic is a set of knowledge and ritual practices based on the belief in the possibility of influencing people, animals and natural phenomena in a supernatural way.
Every nation has good and demonic characters united by magic in its traditional culture. By resorting to her help, people seek to compensate for the impossibility of achieving the desired through rational means. Magic is called upon to fill this gap, replacing the lack of knowledge with the wrong association of ideas and absolutizing the principle that "liking begets liking".

The figure of the sorcerer/sorceress is central to magical beliefs and practices, customs and rites around the world. We hope it will also find a place in your caricatures.

ELIGIBILITY REQUIREMENTS:
1. The Biennial for Caricature is open to professional and amateur caricaturists from all over the world.
2. Each participant should send up at least one piece of work 210/297 (A4 format).
3. The caricatures may be colourful or black and white.
4. Participants should send their caricatures by July 31, 2023.
5. Caricatures, sent only via email can be included in the exhibition but will not participate in the competition and will not be awarded.

6. It is advisable that participants also send a photograph or take-off and CV, along with their caricatures.
7. An international jury will nominate five caricaturists who will be conferred the title of Master of Caricature.
8. Awarded caricatures are not sent back.
9. The rest of the caricatures will be sent back if authors state that in written form.
10. The Catalogue of the exhibition will be given free of charge to participants whose caricatures are included in the Catalogue.

Address for submission:
Regional Ethnographic Museum – Plovdiv
2 Dr. Stoyan Chomakov str.
4000 Plovdiv
BULGARIA

Time and venue: October 1, 2023, at 18:00 in the Regional Ethnographic Museum.
Submission deadline: July 31, 2023
The nominated works will be kept in the Works of Fine Art Stock of the Regional Ethnographic Museum – Plovdiv

Phone: ++ 359 32 626339.
E-mail: ethnograph@abv.bg

 

duminică, 23 aprilie 2023

ZIUA MONDIALĂ A CĂRȚII, 23 aprilie

 

23 aprilie

 

 ZIUA MONDIALĂ A CĂRȚII 


 

„Cartea care te citește” sau „ Cartea vieții” © Irina IOSIP

 
- carte obiect -

Dă pagină cu pagină și citește care sunt CELE 7 PĂCATE CAPITALE: Mândria, Iubirea de arginți, Desfrânarea, Invidia, Lăcomia, Mânia, Lenea.
Apoi citește ce vezi în oglindă
privește ADEVĂRUL în ochi și citește-te în oglindă.
Acum ai înțeles?
Dacă vrei să fii mai bun și mai drept, citește bilețelele din buzunărel.

Materiale: carton, acetofan, hârtie de origami, bentiță catifea, hârtie manuală, șnur din piele, pastel, carioca permanentă și alte obiecte: cheie din bronz, oglindă

Tehnică: colaj, desen, obiect


sâmbătă, 22 aprilie 2023

Vernisaje și expoziții mai - iunie 2023












 




 













22 aprilie - Ziua Internaţională a Mamei-Pământ

 

22 aprilie

 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MAMEI-PĂMÂNT

În 2009, ONU a declarat ziua de 22 aprilie ca Ziua Internațională a Mamei-Pământ, prin care se recunoaște legătura noastră profundă cu planeta care ne susţine şi ne hrăneşte și în a cărei vibrație trăim.

Această zi ne amintește că Natura este casa noastră pe care trebuie să o respectăm și să o protejăm, cu toții, indiferent cine suntem și unde ne aflăm pe acest pământ.

Irina IOSIP (text și imagine)

joi, 20 aprilie 2023

Ziua Internaţională a Presei Libere

  

Sărbătorim

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PRESEI LIBERE


cu lansarea Revistei culturale ARTE și SOCIETATE # 4-5

 


COMUNICAT DE PRESĂ


Revista independentă ARTE și SOCIETATE, a apărut ca manifest cultural în vremuri atinse de pandemii politice, economice, sociale și psihologice ce provoacă rupturi profunde în cadrul societății, spargerea unității identitare și sociale și a nucleului familiei.

Ca urmare a efortului îndelungat aplecat spre reflecție și analiză al unui colectiv redacțional restrâns la care se adaugă un număr în creștere de colaboratori entuziaști, revista apare semestrial, în format digital și cuprinde studii, eseuri, foto-jurnale, opinii critice asupra artelor contemporane românești și internaționale, interviuri, portofolii de artiști, note despre evenimente culturale cu impact în societate precum și opinii vizând domeniul de interes sau creații artistice individuale.

Revista se dorește a fi echilibrată, oferind posibilitatea autorilor și intervievaților să-și exprime liber opiniile și ideile dar și generatoare și unificatoare de energii creatoare, firele nevăzute din țesătura imaterială necesară într-o societate sănătoasă

Crede în puterea legăturilor tradiționale culturale și spirituale în cadrul societății și în unitatea de cuget și simțire a membrilor acesteia, în contradicție cu spațiul uniform "igienizat" la nivel global, în care se modifică inclusiv istoria, cultura și arta, constituite în timp de popoare sau comunități.

Considerând că lumea nu se îndreaptă, astăzi, neapărat spre bine, etic sau moral, membrii redacției speră în puterea binelui general și a artelor ca factor de progres care nu implică neapărat confort ci eliberarea energiilor creatoare spre reevaluare, confruntare, și, în fine, spre recalibrarea societății la valorile superioare umane și sociale.

ARTE și SOCIETATE provoacă, așadar, la un schimb de opinii și idei, având permanent în obiectiv decența, respectul și atitudinea culturală în tratarea tuturor subiectelor din paginile sale.

 

Redacția ARTE și SOCIETATE

Irina IOSIP
23 aprilie 2023


sâmbătă, 8 aprilie 2023

SĂRBĂTORI LUMINATE, ÎN PACE, BUCURIE ȘI ARMONIE! PAȘTE FERICIT!

 

SĂ FIE ADEVĂR CURAT ÎN CASELE ȘI SUFLETELE VOASTRE.

SĂRBĂTORI LUMINATE, ÎN PACE, BUCURIE ȘI ARMONIE!

PAȘTE FERICIT!

Adevărul ca o axiomă: științele și religiile statuează că existăm. Dar oare, datorită căror puteri și legități și pentru cât timp? Din ce, pentru ce și cum suntem?
Adevărul este și în filozofie, matematică, biologie, fizică, literatură, religii și artă, dar el este un întreg și nu făcut din bucățele.
Adevărul este cel din care facem parte fără a ști cât din întregul-întreg și care este rolul și destinul nostru în acest imens ubicuitar. Adevărul este imuabil, pentru totdeauna și peste tot la fel?
Adevărul este al tuturor?
În fiecare clipă descoperim încă ceva în noi și despre noi, dar să fie oare acesta tot adevărul?
Tot adevărul se află în noi, din care numai o parte o putem conștientiza și raționaliza, sub forma adevărului propriu, pe care îl recunoaștem și exteriorizăm prin gândirea și faptele noastre. O altă parte, cea a subconștientului, se revelează prin emoțiile și senzorialitatea noastră, ce ține de alcătuirea interioară fizică și psihică, proprie fiecăruia dintre noi

Dar oare, are culoare adevărul? Să fie alb, să fie negru...
Irina IOSIP

 


marți, 4 aprilie 2023

Andreea RUS, „…și nu ucid cu mintea tainele ce le-ntâlnesc în calea mea” - Omagiu sfinților închisorilor comuniste, Centrul Artelor Vizuale, București

 

COMUNICAT

Avem bucuria de a vă invita la expoziția artistei Andreea Rus, deschisă în perioada 3-14 aprilie la Centrul Artelor Vizuale din București.
Expoziția este realizată în colaborare cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, sub coordonarea Anei Negoiță, lector univ. dr.
Echipa curatorială este formată din masteranzii Ana-Miruna Mihai, Alina Catană, Mihnea Mihai, Ioana Adnana Greșiță, Merfu Andra-Mădălina, Mihai Milea, Maria-Vlada Zagnat, îndrumați de drd. Miruna Barcan.
„…și nu ucid cu mintea tainele ce le-ntâlnesc în calea mea” - Omagiu sfinților închisorilor comuniste.
Imaginarul expoziției dezvăluie o profundă și îndelungată cercetare vizuală cu referințe istorice directe către martirajele petrecute în închisorile politice și în lagărele de muncă din perioada comunistă:
„În perioada comunismului, în România, au fost privați de libertate mulți oameni în închisori, printre ei, mari personalități ale poporului român au suferit în aceste temnițe, nedorind să renunțe la valorile culturale și morale în care credeau. Suferința adusă pe nedrept în sufletele și trupurile oamenilor poate fi transformată în bucurie atunci când converge spre înălțarea sufletească. Este uimitoare dorința de a deveni mai buni, în ciuda chinurilor și umilințelor la care au fost supuși. Lumina despre care vorbesc mulți dintre cei care au suferit în închisorile comuniste, printre care și N. Steinhardt, este echivalată cu ideea de fericire totală, posibil vindecătoare. Exista, în sufletele acestor martiri, certitudinea că suferința lor poate fi identificată cu un dar dat semenilor dintre care s-au ridicat. Dar, cu atât mai prețios, cu cât mărturii diverse întăresc certitudinea că realitatea prin care s-a trecut depășește imaginația... Citim despre idei ale păstrării iubirii de neam și ale credinței că indiferent de cât de mult s-ar fi prelungit suferința, păstrarea integrității morale ar fi rămas aceeași. Călăuzitoare rămâne ținta morală și nu angajarea politică.” (Andreea Rus)

 

luni, 3 aprilie 2023

Bianca-Andreea CONSTANTIN: "Ferestre atemporale", Galeria Căminul Artei / etaj - București

 

Aflată între contextul rațional al cotidianului și spiritualitatea indexată pe paliere superioare ale cunoașterii, Bianca-Andreea CONSTANTIN asimilează experiențele culturale și senzoriale și le transformă într-un fluid pictural luminos ce se distribuie prin tușe largi în planul lucrărilor, în configurații multiple care se suprapun sau întretaie sugerând natura complexă a discursului și posibilele taine încă nepătrunse. Oglindirile, suprapunerile de imagini, transparențele diferențiate și recursivitatea unor elemente demonstrează o căutare asiduă a multiplelor aspecte ale lucrurilor și sugerează personalitatea ludică dar studioasă a autoarei, determinată în a dobândi și reda cunoașterea prin metodele specifice artei picturale.

Complexitatea discursului compozițional este îmblânzită de personalitatea sa caldă, sinceră și aspirațională, vibrând de o spiritualitate în ascendență, de la cea intuitivă la cea matură, cultivată în mediul academic

Imaterialul însuflețește pânzele și învăluie mesajul într-o atmosferă poetic-metaforică în care culorile albastru și oranj și simbolurile universal-creștine abundă: scara, ochii, icoana, arcadele, merele și portocalele, porumbeii sau ogiva arhitectonică. Asemenea, titlurile lucrărilor dezvăluie natura sintetică și uneori poetică a pictoriței: "De la vicii la virtuți", "Către cer", "Exterior și interior", "Timpul memoriei", "Undeva sus", "Veste bună", "Ochii - ferestrele sufletului", "Trei puncte de vedere" sau "Adam și Eva".

Ferestrele Biancăi au dublă deschidere, interiorul spre exterior și exteriorul spre interior: evenimentele, cunoașterea și trăirile sale, amalgamate pictural în structuri atent studiate, sunt fluide și curgătoare în ambele direcții. Ferestre în ferestre, scări și trepte, oglindiri și reflectări multiple se regăsesc atât descriptiv cât și sugerativ, devoalând un caracter reflexiv-creativ, înclinat spre descoperirea și studiul lucrurilor și a legităților ce le leagă. Cercetarea lucrurilor în toate aspectele lor, fără graba decizională și faptică specifică contemporaneității, confirma eleganța spirituală a pictoriței, care stăpânește cunoaștere dar face o adâncă reverență în fața înaintașilor săi renumiți și a cunoașterii universale ("Citat din Fra Angelico", "Sator / Rotas").
 
Irina IOSIP (text și credit foto)