joi, 29 iunie 2023

Silviu Preda: "Purple Glow", la Ornella Fusion Gallery, Timișoara

 


Ornella Fusion Gallery - o nouă galerie de artă, Silviu Preda - prima expoziție de artist

 

PURPLE GLOW – SILVIU PREDA

Vernisaj 30 iunie, 2023, orele 20.00-23.00

 

COMUNICAT

"O nouă galerie de artă își deschide porțile în Timișoara, în anul Capitalei Culturale Europene, extrem de bogat în expoziții și evenimente artistice: Ornella Fusion Gallery, cu accent și interes în artele digitale – colaj digital, artă algoritmică și fractală, vectori, grafică pe calculator, pictură și desen fotografic, pictură și desen digital, fotografie, print 3D.

Galeria are un program curatorial care își propune în primul rând promovarea și susținerea artiștilor români din zona artelor digitale, cu două spații distincte : unul dedicat expozițiilor temporare și un altul, cu o selecție de lucrări reprezentative aparținând artiștilor locali.

Vineri, 30 iunie, are loc vernisajul primei expoziții de artist : un solo show semnat de fotograful timișorean Silviu Preda, „Purple Glow“. Cu un titlu inspirat de versurile lui W.B. Yeats (“There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow”/ « Când miezul nopții-i licărire, amiaza-strălucire violet»), dar mai ales de cercetările lui Preda legate de culoare în fotografie, expoziția include serii deja binecunoscute publicului, cu un istoric impresionant de expoziții naționale și internaționale (« Personal Impulses », „Horry“, „Diform“, « Radiography“), precum și lucrări și instalații recente, prezentate în formate și dimensiuni noi, între care seria «Purple Easter», expusă public în premieră.

Cu un interes marcant în analiza refracției și dispersiei culorilor, Preda folosește cercetările sale tehnice în construcția și afirmarea unui stil artistic propriu. Dincolo de propensiunea pentru imaginile vibrante, artistul s-a remarcat în ultimii ani prin compoziții baroce, cu personaje alegorice și accente de critică socială, ale căror elemente de scenografie sunt gândite și executate în detaliu, dar și prin serii de fotografii orientate către studiul formelor și al culorilor, pline de poezie și fragilitate.

Silviu Preda realizează și controlează toate etapele procesului creativ, de la mesaj și concept, până la mise-en-scene, fotografiere, prelucrare și imprimare digitală, cu preocuparea constanta pentru păstrarea nealterată a viziunii artistice orginale.

Biografia sa este deja impresionantă: alături de numeroase participări la prestigioase expoziții de grup naționale și internaționale (menționăm « Experimenta – The Other Photography Exhibition, Roma 2022, « Ost Anders Festival », Germania 2022, « The Art of Photography », Barcelona 2023), a avut cateva expozitii personale foarte bine primite de public și presă, între care « The Autopsy of an Ephemereal Society » (galeria Europa, Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021), « 5 O’Clock Pandemic Tea » (Tiny Griffon Gallery Nürnberg, 2022), « Dystopia » (galeria ARTEX a UAP Valcea, 2023), « Twisted Mind » (Centrul Bastion Timisoara 2021). Preda este absolvent al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara, membru UAP, fost bursier al Fundației Regale Margareta a României și laureat al premiului «Griselini Master». În 2022, a primit medalia de aur la Budapest International Photo Awards.

Expoziția personală Purple Glow semnată de Silviu Preda este curatoriată de dr. Cristina Simion și va fi vernisata vineri 30 iunie (orele 20.00-23.00). Poate fi vizitată până pe 30 august 2023 la Ornella Fusion Gallery, Strada Gh. Lazar nr.9, Timișoara. Program de vizitare : de luni pana vineri, intre orele 10.00 și 18.00.

Pentru informații suplimentare : Diana Andreescu,
office@ornelaefusiongallery.com"

 





 

Din Catalog, prezentarea apreciatei curatoare Cristina Simion venite tocmai din Nürnberg

 

"Cu un titlu inspirat de versurile lui W.B. Yeats (“There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow”/ « Când miezul nopții-i licărire, amiaza-strălucire violet», din “The Lake Isle of Innisfree”), dar mai ales de cercetările lui Preda legate de culoare în fotografie, expoziția include serii deja binecunoscute publicului, cu un istoric impresionant de expoziții naționale și internaționale (« Personal Impulses », „Horry“, „Diform“, « Radiography“), precum și lucrări și instalații recente, prezentate în formate și dimensiuni noi, între care seria «Purple Easter», expusă public în premieră. 

Cu un interes marcant în analiza refracției și dispersiei culorilor, Preda folosește cercetările sale tehnice în construcția și afirmarea unui stil artistic propriu. Dincolo de propensiunea pentru imaginile vibrante, artistul s-a remarcat în ultimii ani prin compoziții baroce, cu personaje alegorice și accente de critică socială, ale căror elemente de scenografie sunt gândite și executate în detaliu, dar și prin serii de fotografii orientate către studiul formelor și al culorilor, pline de poezie și fragilitate.

Lucrările acestor ultime serii, dintre care câteva sunt parte integrantă din expoziție, sunt inundate de o singură culoare declinată în tonuri diferite, cu compoziții aerate, ascunzând forme și siluete elongate și eterice, în aparent contrast cu compozițiile pline de detalii aproape documentare ale fotografiilor cu temă socială.

Preda nu lucrează niciodată împins doar de inspirația de moment : el dedică mult timp investigării conceptuale, își pregătește compozițiile cu o rară subtilitate a imaginii (incluzând și elemente care nu vor fi niciodată văzute), metamorfozând și distorsionând controlat formele, culorile, mediul, percepția, până când acestea corespund esteticii sale. El e regizor, scenarist, operator, costumier, scenograf și multe altele, înainte de a fi fotograf. Deși foarte tânăr, are mii de ore de experiență și experimente la activ, căci și-a descoperit devreme și a cultivat neîntrerupt pasiunea pentru fotografie. Numeroasele proiecte comerciale l-au ajutat de asemenea să își perfecționeze tehnica și să evolueze în utilizarea mijloacelor aflate la dispoziția sa.

Privirea lui filtrează altfel lumea, descoperind detalii inedite în cele mai comune împrejurări, dar mai ales construind fără grabă conceptul și scena lucrărilor sale.

Încă de la primul său solo show, Preda a impresionat: unii i-au descoperit cu încântare stilul viu și ireverențios, alții au fost iritați de exagerările sale, de grotescul situațiilor, de parabolele exasperante, de umorul dificil de patruns, de gravitatea ocazională a compozițiilor. Dar nimeni nu l-a trecut cu vederea și nimeni nu l-a uitat. În doar doi ani - dificili pentru artă și societate, ani de pandemie, de război la graniță, de inflație și repetate crize, Preda s-a afirmat cu o exemplară siguranță si cu maturitate. Semnătura sa artistică a devenit inconfundabila, într-o lume în care fotografia este atât de comună, încât a devenit cea mai democratică artă, atunci când evadează sensului utilitar.

Biografia sa este deja impresionantă: alături de numeroase participări la prestigioase expoziții de grup naționale și internaționale (menționăm « Experimenta – The Other Photography Exhibition, Roma 2022, « Ost Anders Festival », Germania 2022, « The Art of Photography », Barcelona 2023), a avut câteva expoziții personale foarte bine primite de public și presă, între care « The Autopsy of an Ephemeral Society » (galeria Europa, Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021), « 5 O’Clock Pandemic Tea » (Tiny Griffon Gallery Nürnberg, 2022), « Dystopia » (galeria ARTEX a UAP Valcea, 2023), « Twisted Mind » (Centrul Bastion Timișoara 2021). Preda este absolvent al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara, membru UAP, fost bursier al Fundației Principesa Margareta și recipient al premiului «Griselini Master». În 2022, a primit medalia de aur la Budapest International Photo Awards.

«Purple Glow» nu este prima expoziție personală a lui Silviu Preda în Timișoara, spațiu în care s-a format academic, dar este, cu siguranță, cea mai complexă de până acum, reflectând o plenitudine artistică excepțională și un stil personal favorizând experimentul ludic, fără a renunța la viziunea și temele care i-au adus recunoaștere și apreciere."

marți, 27 iunie 2023

O expoziție eveniment: "Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător", Muzeul Bucovinei, Suceava

 


COMUNICAT

 

Muzeul Național al Bucovinei vă invită duminică, 2 iulie 2023, ora 17, la vernisajul expoziției "Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător", care va avea loc la Muzeul de Istorie din Suceava, str. Ștefan cel Mare nr. 33.

Sunt expuse 77 de lucrări provenite de la șapte muzee din țară: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu - Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.

Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului "Păstorița" în Bucovina, lucrare aflată în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei.

În anul 1902, Nicolae Grigorescu (1838-1907) pictează lucrarea "Păstorița" și o dăruiește amicului său Alexandru Vlahuță, care, la rândul său, o dăruiește românilor din Bucovina și anume Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina.

Profesorului universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării în patrimoniul public, prin donația pe care soția sa Octavia Lupu Morariu a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte câteva tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.

La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, "Păstorița" iese din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu cu sprijinul Fundației Umanitare „Assist”.

În cadrul vernisajului se vor lansa: albumul de artă "Grigorescu - mereu surprinzător" și Catalogul de grafică "Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj", semnat Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.

Expoziția va fi deschisă până pe 3 septembrie 2023.

Muzeul Național al Bucovinei

vineri, 23 iunie 2023

24 IUNIE, ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

 


IA, un cuvânt dintr-o silabă, ca o boare de vânt, ca o petală de floare, ca o pasăre în zbor, ca o binecuvântare

Cuvintele scurte par a fi cele mai obișnuite și mai utilizate din limba unui popor, care nu mai au nevoie de completare pentru definirea obiectului, ființei sau conceptului respectiv.

IA este cămașa care face parte din portul popular românesc, comună tuturor regiunilor țării (alături de fotă, bundiță, ilic, cojoc, pieptar, năframă, basma, batistă etc.), purtată de femei, existând și varianta mai puțin ornamentată sub forma cămășii bărbătești, împodobită cu motive asemănătoare.

Dovezi scrise legate de existența iei românești există de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, deși ea apare în picturi sau icoane mai vechi. Unii cercetători remarcă apariția iei femeii dace, croită simplu, încrețită la gât și cu mâneci scurte, pe metopele edificiului roman de la Adamclisi, Tropaeum Traiani (anul 109 e.n.), dar se pare că ea a fost utilizată încă din preistorie, ca produs specific al satului.

Ia era cămașa folosită în toate zilele și momentele anului dar era diferită pentru zilele de lucru, sărbătorile creștine, evenimente de viață, funcție de vârste sau statut social, prin varietatea de culori sau bogăția ornamentelor, culoarea dominantă, materialele pânzei (in, borangic, bumbac) și a broderiei (cu fire din lână, bumbac, mătase, metal – uneori din aur mărgele sau paiete). Motivele utilizate, majoritatea cu semnificații străvechi al căror înțeles s-a pierdut în timp, funcție de zona tării de unde provin, cuprind simboluri florale și vegetale, zoomorfe, cosmice, antropomorfe, legate de activități, geometrice și stilizate sau abstracte. Aceste simboluri se regăsesc adesea și pe obiectele de uz casnic, pe porți și ușile caselor sau în structura de lemn a clădirilor, biserici sau case de locuit sau a crucilor și obiectelor de cult. Aceste motive reprezintă legătura cu ancestralul, cu sacrul, cu legendele, poveștile și cumulul experiențial al oamenilor satului trăitori pe aceste meleaguri.

Tradițional, cusute de mame ca zestre, materială și spirituală, fiicelor lor, fiecare având destinația și timpul ei de purtare (în zi de lucru, în zi de sărbătoare, la evenimente de viață sau ale comunității sau funcție de vârstă), iile reprezentau zestrea și moștenirea pentru o viață de om a unei femei. Punct cu punct, semn cu semn adăugat în cusătură, seara, după truda zilei, la lumina lămpii sau a lumânării sau la șezătorile cu cântece și voie bună, semnele tradiționale se împleteau cu iubirea, gândurile, urările, speranțele și visele unei mame pentru copila sa, ca adolescentă, tânără, mamă și femeia matură de mai târziu. 

Printre cusături, la vedere sau ascuns, se introducea uneori și straja, semnul sau crâmpeiul de cusătură diferită față de restul ornamentației, al cărui înțeles și scop îl cunoștea, de obicei, numai cea care a cusut ia, având ca scop protecția purtătoareai împotriva deochiului și a vrăjilor. 

Culorile erau armonizate estetic și corespundeau și ele vârstelor purtătoarelor sau evenimentelor la care erau purtate. Fetele nemăritate purtau culori vii, iar femeile mature culori mai sobre dar corespunzător zonei geografice respective și cu modul obișnuit de manifestare al oamenilor locului. Uzual, culorile se asociază astfel: albastrul și argintiul cu apele, auriul și verdele cu câmpia, iar roșu și maro cu munții. Conform unor cercetări, au fost identificate peste 200 de culori în portul popular tradițional, diferențiate de originea culorilor de natură vegetală, obișnuite din: foi de ceapă, din sfeclă de zahăr, gutui, liliac, coajă de răchită, coajă de nucă sau frunze de nuc, flori de rapiță etc. 

În prezent, o dată cu apariția vopselurilor artificiale, culorile sunt mai contrastante și într-o gamă mult mai variată. Nici materialul de bază sau firul broderiei iei nu mai este același, existând o varietate mare în combinațiile de fibre naturale și sintetice, dar conceptul și stilul tradițional al iei românești a rămas intact, o dată cu care s-a transmis, din generație în generație, zestrea spirituală a neamului românesc de dincoace și de dincolo de Prut.

Un semn al frumuseții iei și al continuității peste veacuri a importanței și originalității acestui obiect vestimentar simbol îl reprezintă și transpunerea în artele plastice a imaginii ei (Nicolae Grigorescu - „Țărancă cu fuior”, Franciszek Ejsmond -„Tânără româncă”, Constantin Daniel Rosenthal - „România Revoluționară” etc.), a obiectului în sine (Mircea Cantor - „Anthroposynaptic Dior/Bihor”) sau a conceptului și a simbolurilor conținute de aceasta în ținutele haute cuture (Casa de modă Cristian Dior, care se face vinovată de copierea, conform lui Cantor, a cojocului tradițional din Bihor, transformat într-o vestă pentru colecția vară-iarnă 2017).

Irina IOSIP

cojocul tradiţional din Bihor, transformându-l într-o vestă din colecţia toamnă-iarnă 2017
Citeşte întreaga ştire: VIDEO/Pace între cojocul de Bihor și vesta de Dior! Celebra casă de modă era acuzată că a copiat modelul românesc

a copiat, în detaliu, cojocul tradiţional din Bihor, transformându-l într-o vestă din colecţia toamnă-iarnă 2017
Citeşte întreaga ştire: VIDEO/Pace între cojocul de Bihor și vesta de Dior! Celebra casă de modă era acuzată că a copiat modelul românesc

Christian Dior a copiat, în detaliu, cojocul tradiţional din Bihor, transformându-l într-o vestă din colecţia toamnă-iarnă 2017
Citeşte întreaga ştire: VIDEO/Pace între cojocul de Bihor și vesta de Dior! Celebra casă de modă era acuzată că a copiat modelul românesc

Imagine: „Tânără româncă”, în portul popular muscelean (Franciszek Ejsmond, 1885)

 

 

luni, 19 iunie 2023

Expoziția TREI, mai – 2 iulie 2023, Galeria de artă a Editurii Junimea

 

Expoziția TREI, mai – 2 iulie 2023

Galeria de artă a Editurii Junimea, Bd, Carol, Parcul Copou,Iași
Laura Partin / Andrei Alexandru Pantea / Dragoș Pătrașcu

Dragoș Pătrașcu, coordonatorul de proiecte al galeriei

Program vizitare: luni – vineri, 8.00 – 16.00

 

COMUNICAT

„Pe măsură ce operele de artă cresc ca valoare monetară, dimensiunea lor spirituală scade, iar, uneori, arta nu mai înseamnă nimic altceva decât obiectul unei investiții de produs financiar” (Ai WeiWei – 1000 de ani de bucurii și dureri, Editura Trei, 2023) 

Începând cu finele anului 2020, în incinta cunoscutei edituri Junimea, relocată în același an în Parcul Copou din Iași, s-a deschis o mică galerie de artă. Galerie inspirată de spațiile expoziționale „liliputane” din lume precum „Galerie pièce unique” (Galeria cu o singură lucrare), din Paris.
Nu este o galerie comercială, programul acesteia fiind dedicat , generic, desenului ca mijloc de expresie „definitiv și irevocabil” pentru toate genurile artelor vizuale. Indiferent de toate „inteligențele” care se vor abate peste „lumea artei” de-a lungul timpului.

Ca funcţie instrumental-simbolică a creierului, cu aceeaşi valoare ca limbajul oral și ca scrisul, desenul este, la rândul lui, un limbaj, legându-se direct de sfera personalităţii globale a individului, fiind considerat dintotdeauna ,,cel mai aproape de idee”.

Galeria își propune o alăturare firească atât între neoromantism și postconceptualism, cât și între artiși din generații diferite care se recomandă prin profesionalism și prin operă.
Deschiderea desenului către nenumăratele mijloace de expresie din lumea artelor vizuale constituie, de fapt, punctul central al programului galeriei.

Dragoș Pătrașcu – artist vizual, profesor în cadrul departamentul Grafică al Facultății de Arte Vizuale Decorative și Design, U.N.A.G.E. Iași, coordonatorul de proiecte al galeriei

ANDREI ALECSANDRU PANTEA este un artist vizual preocupat de intersecțiile dintre tehnicile grafice, procesele alternative de creare a imaginii, analogice sau digitale. Extensiv, practica artistului cuprinde serii de cărți de autor, piese ceramice, proiecte fotografice și producție audiovizuală. Cu o educație în artele grafice și design grafic, în prezent este cadru didactic în departamentul Grafică al Facultății de Arte Vizuale și Design, U.N.A.G.E. Iași. Indeterminate States, inițiată în 2020 reprezintă o serie de lucrări ce explorează intersecția dintre imaginea capturată cu ajutorul luminii naturale, forme grafice și fotografice alternative. Este un proiect ce poartă intențional un nume în limba engleză, ce înglobează direcții diverse; traducerea suportă mai multe înțelesuri, de la conceptul de frontieră statală la forme ale stărilor de spirit, stadii ale unor procese în continuă desfășurare, condiție sau situație. Amprentele vizuale sunt surprinse în diferite locații, compunând o hartă a spațiilor afective personale, în timp.

Laura Partin s-a născut la Iași, România, în 1986. Între 2012 și 2014 a beneficiat de o bursă de cercetare și creație la Veneția, la Institutul Cultural Român. Între 2016 și 2021, a fost doctorandă în arte plastice la Universitatea Paris 8. În lucrările sale explorează tehnici de desen, dar uneori și performance-ul (participativ sau nu), instalația sau video-ul. De-a lungul timpului a abordat subiecte precum stereotipurile de gen, războiul, condiția lucrătorilor imigranți sau marginalizarea, precum și concepte din psihologia socială, cum ar fi disonanța cognitivă sau teoria managementul terorii. Sfratto/Eviction, proiectul său expus la Roma în 2020, include o serie de desene și un video despre evacuarea familiilor de romi din casele lor din România între 2010 și 2020. În contextul pandemiei, al izolării și alienării, a devenit interesată de potențialul multimedia/performativ al poeziei feministe contemporane și de timpul petrecut în natură ca formă de vindecare introspectivă. Astfel a apărut Forest Creatures, un proiect care abordează relația cu natura în contextul pandemiei și al schimbărilor climatice. În prezent lucrează la un nou proiect, Glow in the Dark, despre femeile invizibilizate din diverse perioade ale istoriei.

”...Dragoș Pătrașcu este, în adâncul lui, un rocker cu educație renascentistă...” - Cătălin Davidescu, critic de artă / albumul ,,Graphit” (album dedicat desenului românesc contemporan, apărut în anul 2015 la editura germană Klartext.)


vineri, 16 iunie 2023

Call for: Trienala Internațională de Sculptură „Vasile Blendea” ediţia I, Târgoviște, 2023


Trienala Internațională de Sculptură „Vasile Blendea” ediţia I, Târgoviște, 2023

Apel de participare la Trienala Internațională de Sculptură „Vasile Blendea” ediţia I, Târgoviște, 2023

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează anul acesta, prima ediţie a Trienalei Internaționale de Sculptură „Vasile Blendea”, ce poartă numele artistului care şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene.
Concursul este deschis membrilor Uniunilor / Organizațiilor Artiştilor Plastici, absolvenţilor Universităților de Artă, studenţilor (ultimul an, masterat, doctorat) din România, Republica Moldova și din țările membre ale Uniunii Europene, cât și studenților (ultimul an, masterat, doctorat) din cadrul Universităților de Artă, membri ai țărilor Uniunii Europene și din afara U.E., aflați pe teritoriul României în cadrul programelor educaționale organizate de Ministerului Educației și Cercetării și Guvernul României, care pot participa cu cel mult două lucrări de SCULPTURĂ, cu următoarele caracteristici:
material definitiv;
dimensiunea maximă 100 cm;
2 schițe ale lucrării sau copii scanate color ale schițelor – calitate 600 dpi –, pentru prezentarea în expoziție. 

Lucrările, executate în perioada 2020 - 2023, vor fi însoţite de formularul de participare la trienală, CV cu fotografia artistului, copie după legitimația de membru al UAP sau al asociațiilor artistice din care fac parte, fotografiile color ale lucrărilor, adresa, număr de telefon şi email. Acestea vor fi expediate, corespunzător ambalate (cutii solide – lemn sau placă aglomerată – MDF, OSB), până la 01.08.2023, data poştei/ curierului.

Tema concursului este liberă, iar participarea este gratuită. Se vor acorda trei premii, două menţiuni şi premiul „Vasile Blendea”, valoarea totală a acestora fiind de 27.000 lei.
Expoziţia va fi deschisă publicului începând cu 6 septembrie 2023 și până la sfârșitul lunii decembrie 2023.

Relații suplimentare se pot obţine de la muzeograf Maria Neacșu, tel. fix Muzeul de Artă: 0736.394.086.
Regulamentul trienalei şi formularul de participare pot fi descărcate de la urmatoarea adresă: https://muzee-dambovitene.ro/apel-de-participare-la.../

 

 
 

 

marți, 6 iunie 2023

Ofelia HUȚUL: "STRUCTURĂ ȘI CULOARE la Palatul Copiilor din Iași"




STRUCTURĂ ȘI CULOARE la Palatul Copiilor din Iași,

sub coordonarea "profesoarelor de frumos"

Mădălina Toma și Bianca Maria Marian, artiste vizuale

 

Aflat la cea de a XVI-a ediție, Concursul Internațional de Arte Vizuale ”Structură și culoare” a cuprins peste 1900 de lucrări realizate de copii din mai multe colțuri ale României dar și din străinătate. În șirul țărilor participante, prevăzut în competiție încă din faza de proiect, s-au înscris și au concurat elevi din Anglia, Chile, Italia, Rep. Moldova, Bulgaria, Turcia, Grecia, Cehia, Lituania, Letonia, Serbia și Ucraina, iar din țara noastră au fost participanți din 24 de județe. Astfel, au intrat la jurizare lucrări sosite din Hunedoara, Constanța, Galați, Neamț, Botoșani, Buzău, Brașov, București, Ilfov, Bihor, Argeș, Arad, Covasna, Vaslui, Suceava, Maramureș, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Dolj, Bistrița-Năsăud, Tulcea și din Satu Mare, la care s-au adăugat cele din Iași. Juriul, format din specialiști în domeniul artistic, precum: artistul vizual Mihail Voicu - muzeograf la Complexul Național Muzeal "Moldova" și președintele Juriului; conf. univ. dr. Ioana Țibichi - istoric de artă și artist vizual; prof. dr. în estetică Ofelia Huțul - artist vizual; prof. și artist vizual Carmen Răileanu - director adjunct al Colegiului Tehnic "Gh. Asachi" și artist și prof. Vicențiu Vînău, de la Colegiul Național de Artă "O. Băncilă" din Iași, cu toții au avut o misiune grea. Aprecierea creativității copiilor și a performanțelor tehnice ale lucrărilor lor de artă, specifice, precum și înscrierea acestora în tema propusă și în ilustrarea mesajului care a vizat ideea de protejare a naturii - nu au fost sarcini deloc ușoare! La etapa așa zis "directă", care a avut loc pe data de 20 mai 2023, s-a putut constata, cu mare uimire, dar și cu bucuria deplină a surprizei așteptate, participarea unor elevi însoțiți de coordonatori lor profesori, din: Turcia, Ucraina, Rep. Moldova, Grecia și din România, din zece județe: Suceava, București, Buzău, Constanța, Satu Mare, Brașov, Cluj, Botoșani, Arad, Neamț și, desigur, de la diferite școli din Iași. Festivitatea de premiere a fost emoționantă, prezentări diverse s-au succedat, unele chiar extrem de interesante, din care întregul public a putut desprinde învățăminte. Astfel, despre "lmportanța colectării selective a materialelor reciclabile și a modalităților acesteia de realizare" a susținut prezentare - dr. Ana Maria Șchiopu, reprezentant al Instituției "Salubris", iar expozițiile: "Bucuria culorilor" (realizată de elevi din Ucraina) și o a ll-a expoziție (cu lucrările premiate la finalul concursului), intitulată "Natura în viața noastră" - au fost <vernisate> de către prof. univ. dr. Mihai Dorin, critic de artă și de către subsemnata, prof. dr. Ofelia Huțul, artist vizual. Ceremonia s-a finalizat cu vizitarea obiectivelor importante ale orașului moldav. Trecem în revistă și faptul că, sâmbătă, 27 mai, a avut loc și festivitatea de premiere a copiilor din Italia, desigur, participanți la Concursul Internațional "Structura si culoare", festivitate ce s-a desfășurat în cadrul Festivaului Internațional de Teatru "Il Gerione" din Campagna, Italia. Premierea câștigătorilor din Grecia, de la Asociația Româno-Elenă de Artă și Cultură din Atena s-a înfăptuit, și aceasta, pe data de 3 iunie, fiind încununată de același succes. Micii participanții la <Atelierul de Creație> desfășurat și acesta tot la Palatul Copiilor din Iași, au primit și ei cadouri oferite de un cunoscut sponsor, iar activitățile acestuia au avut, și acesta, drept scop, schimbul de experiență între participanți. Este uimitor și faptul că, de șaisprezece ani, Concursul Internațional de Arte Vizuale “Structură și culoare“ și-a păstrat continuitatea, devenind o adevărată tradiție la Palatul Copiilor din Iași și se bucură, necontenit de interes maxim. Aceasta, pentru că oferă micilor iubitori de frumos posibilitatea de a-și exprima trăirile, stările și sentimentele, chiar adesea confesiunile, prin diversele mijloace de expresie sau prin limbajul plastic, atât de ofertant.
Au fost premiate doar 30% din numărul total de lucrări, nici nu se putea altfel, însă a fost lăudabilă idea organizatorilor de a comunica în plen, faptul că, pe absolut toți participanții, ei, împreună cu Juriul, îi consideră PE TOȚI câștigători, într-un fel sau altul, căci unii și-au îmbogățit experiența dobândită la astfel de întreceri, alții au învățat să se bucure pentru colegii lor premiați în acest moment și să spere că și ei le pot lua locul data viitoare! În orice caz, interesul, voioșia și bucuria acestei adevărate sărbătoriri a artelor - se citea în ochii tuturor celor prezenți. A fost unică și totală!
Și acest miracol s-a întâmplat în mod firesc, fiindcă a fost reacția venită ca un răspuns plin de entuziasm al micilor artiști la CHEMAREA ARTEI, la primirea invitației de participare la acest amplu CONCURS. Răspuns care a venit neîntârziat, sub forma unor lucrări de artă realizate în tehnici mixte, în limbaje diverse și în cromatici diferențiate foarte interesante și care susțin concepte stilistice într-o gamă variată - a uimit și prin faptul că, esența mesajelor transmise de ei a fost una evidentă, exprimată coerent, construită pe veritabile valențe estetice. Opinez și pentru ideea că au înțeles perfect tema și subiectul Concursului de Creație, percepere corectă, demonstrată în modalități diferite de exprimare, din care a rezultat un amalgam de impresii, emoții și trăiri, fixate meticulos în spațiul și timpul nostru contemporan. Acestea au fost transpuse plastic în lucrări uimitoare, în care s-a conturat faptul că acestea au pornit de la observarea atentă a naturii, cu toate inegalabilele ei frumuseți (observarea fiind recunoscută ca instrument de cunoaștere). Din această perspectivă, este evident că deliberările juriului s-au axat nu numai pe un vector axiologic ci și pe unul care nu se poate contoriza cu maximă precizie și anume - pe cel al transpunerii afectivului în toate valențele sale în mesajele creatorilor, cuprinzând entuziasm, admirație și bucurie, visare, certitudinea veșnicii reînnoiri a naturii, speranță pentru continuitatea lumii și a vieții pe pământ, pentru speranță și iubire. Dialogul elevilor creatori de frumos au cuprins și fantezii cu ecouri din literatură, poezie, filosofie sau istorie, cu multiple semnificații. Fără îndoială, manifestarea artistică internațională, care este subiectul acestei recenzii, este una cu tradiție deja constituită, de excepție, e o competiție obiectivă cuprinzând mai multe sfere ale vizualului aspectate deplin, precum: pictură, grafică, fotografie, tehnici mixte și așa mai departe... și, în care, pentru amploarea și succesul răsunător al proiectului trebuiesc felicitați mai întâi elevii, dar și profesorii lor coordonatori, apoi doamnele profesoare organizatoare Mădălina TOMA și Bianca Maria MARIAN, atât pentru implicarea și munca lor edificatoare, cât mai cu seamă pentru că au știut cum să le lase imaginația, simțul creativ și sensibilitatea copiilor participanți - să zboare, pentru ca ei să poată să creeze liber finalități estetice marcante, fără constrângeri de nici un fel, în ideea ca, la final, coordonatorii să poată identifica vocații veritabile și să le recompenseze cu premii, adevărate personalități artistice, de netăgăduit!
 

 Autor: Prof. Dr. Ofelia Huțul, artist vizual

 

 



vineri, 2 iunie 2023

joi, 1 iunie 2023

1 IUNIE - Bună dimineața copile, oriunde te-ai afla!

  

 

Bună dimineața copile, oriunde te-ai afla!

Când ai mai privit atent o floare, când ai mai urmat zborul unui fluture, când ai mai frământat norii cu mâinile înfipte adânc, când te-a mai uimit mărimea și forma umbrelor sau razele soarelui trecând printre degete, când ai mai simțit pe obraz zborul păsărilor, când ai mai râs, dimineața, tocmai pentru că a venit o nouă zi?

Ieși din umbra propriilor gânduri și nevoi, ascultă vântul, ascultă ploaia, ascultă cum crește iarba, cum șoptesc frunzele, cuprinde cu iubirea ta văzduhul cu toate ființele care sălășuiesc în ea, soarele și luna, pământul cu pântecul său roditor, pe toți și pe toate.

Și, precum spunea Creangă: "ieși copile cu părul bălai și râde la soare, doar-doar s-o îndrepta vremea".

Ieși și râde în lumină. îmbrățișează-te puternic cu mâinile și gândul, simte că acolo este toată lumea, în tine și pentru tine. Iubește-o, iart-o și mergi mai departe.

La mulți ani în plină lumină, copile!

Irina IOSIP