marți, 27 iunie 2023

O expoziție eveniment: "Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător", Muzeul Bucovinei, Suceava

 


COMUNICAT

 

Muzeul Național al Bucovinei vă invită duminică, 2 iulie 2023, ora 17, la vernisajul expoziției "Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător", care va avea loc la Muzeul de Istorie din Suceava, str. Ștefan cel Mare nr. 33.

Sunt expuse 77 de lucrări provenite de la șapte muzee din țară: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu - Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.

Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului "Păstorița" în Bucovina, lucrare aflată în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei.

În anul 1902, Nicolae Grigorescu (1838-1907) pictează lucrarea "Păstorița" și o dăruiește amicului său Alexandru Vlahuță, care, la rândul său, o dăruiește românilor din Bucovina și anume Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina.

Profesorului universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării în patrimoniul public, prin donația pe care soția sa Octavia Lupu Morariu a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte câteva tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.

La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, "Păstorița" iese din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu cu sprijinul Fundației Umanitare „Assist”.

În cadrul vernisajului se vor lansa: albumul de artă "Grigorescu - mereu surprinzător" și Catalogul de grafică "Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj", semnat Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.

Expoziția va fi deschisă până pe 3 septembrie 2023.

Muzeul Național al Bucovinei