Ornella Fusion Gallery - o nouă galerie de artă, Silviu Preda - prima expoziție de artist
PURPLE GLOW – SILVIU PREDA
Vernisaj 30 iunie, 2023, orele 20.00-23.00
COMUNICAT
"O nouă galerie de artă își deschide porțile în Timișoara, în anul Capitalei Culturale Europene, extrem de bogat în expoziții și evenimente artistice: Ornella Fusion Gallery, cu accent și interes în artele digitale – colaj digital, artă algoritmică și fractală, vectori, grafică pe calculator, pictură și desen fotografic, pictură și desen digital, fotografie, print 3D.
Galeria are un program curatorial care își propune în primul rând promovarea și susținerea artiștilor români din zona artelor digitale, cu două spații distincte : unul dedicat expozițiilor temporare și un altul, cu o selecție de lucrări reprezentative aparținând artiștilor locali.
Vineri, 30 iunie, are loc vernisajul primei expoziții de artist : un solo show semnat de fotograful timișorean Silviu Preda, „Purple Glow“. Cu un titlu inspirat de versurile lui W.B. Yeats (“There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow”/ « Când miezul nopții-i licărire, amiaza-strălucire violet»), dar mai ales de cercetările lui Preda legate de culoare în fotografie, expoziția include serii deja binecunoscute publicului, cu un istoric impresionant de expoziții naționale și internaționale (« Personal Impulses », „Horry“, „Diform“, « Radiography“), precum și lucrări și instalații recente, prezentate în formate și dimensiuni noi, între care seria «Purple Easter», expusă public în premieră.
Cu un interes marcant în analiza refracției și dispersiei culorilor, Preda folosește cercetările sale tehnice în construcția și afirmarea unui stil artistic propriu. Dincolo de propensiunea pentru imaginile vibrante, artistul s-a remarcat în ultimii ani prin compoziții baroce, cu personaje alegorice și accente de critică socială, ale căror elemente de scenografie sunt gândite și executate în detaliu, dar și prin serii de fotografii orientate către studiul formelor și al culorilor, pline de poezie și fragilitate.
Silviu Preda realizează și controlează toate etapele procesului creativ, de la mesaj și concept, până la mise-en-scene, fotografiere, prelucrare și imprimare digitală, cu preocuparea constanta pentru păstrarea nealterată a viziunii artistice orginale.
Biografia sa este deja impresionantă: alături de numeroase participări la prestigioase expoziții de grup naționale și internaționale (menționăm « Experimenta – The Other Photography Exhibition, Roma 2022, « Ost Anders Festival », Germania 2022, « The Art of Photography », Barcelona 2023), a avut cateva expozitii personale foarte bine primite de public și presă, între care « The Autopsy of an Ephemereal Society » (galeria Europa, Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021), « 5 O’Clock Pandemic Tea » (Tiny Griffon Gallery Nürnberg, 2022), « Dystopia » (galeria ARTEX a UAP Valcea, 2023), « Twisted Mind » (Centrul Bastion Timisoara 2021). Preda este absolvent al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara, membru UAP, fost bursier al Fundației Regale Margareta a României și laureat al premiului «Griselini Master». În 2022, a primit medalia de aur la Budapest International Photo Awards.
Expoziția personală Purple Glow semnată de Silviu Preda este curatoriată de dr. Cristina Simion și va fi vernisata vineri 30 iunie (orele 20.00-23.00). Poate fi vizitată până pe 30 august 2023 la Ornella Fusion Gallery, Strada Gh. Lazar nr.9, Timișoara. Program de vizitare : de luni pana vineri, intre orele 10.00 și 18.00.
Pentru informații suplimentare : Diana Andreescu,
office@ornelaefusiongallery.com"
Din Catalog, prezentarea apreciatei curatoare Cristina Simion venite tocmai din Nürnberg
"Cu un titlu inspirat de versurile lui W.B. Yeats (“There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow”/ « Când miezul nopții-i licărire, amiaza-strălucire violet», din “The Lake Isle of Innisfree”), dar mai ales de cercetările lui Preda legate de culoare în fotografie, expoziția include serii deja binecunoscute publicului, cu un istoric impresionant de expoziții naționale și internaționale (« Personal Impulses », „Horry“, „Diform“, « Radiography“), precum și lucrări și instalații recente, prezentate în formate și dimensiuni noi, între care seria «Purple Easter», expusă public în premieră.
Cu un interes marcant în analiza refracției și dispersiei culorilor, Preda folosește cercetările sale tehnice în construcția și afirmarea unui stil artistic propriu. Dincolo de propensiunea pentru imaginile vibrante, artistul s-a remarcat în ultimii ani prin compoziții baroce, cu personaje alegorice și accente de critică socială, ale căror elemente de scenografie sunt gândite și executate în detaliu, dar și prin serii de fotografii orientate către studiul formelor și al culorilor, pline de poezie și fragilitate.
Lucrările acestor ultime serii, dintre care câteva sunt parte integrantă din expoziție, sunt inundate de o singură culoare declinată în tonuri diferite, cu compoziții aerate, ascunzând forme și siluete elongate și eterice, în aparent contrast cu compozițiile pline de detalii aproape documentare ale fotografiilor cu temă socială.
Preda nu lucrează niciodată împins doar de inspirația de moment : el dedică mult timp investigării conceptuale, își pregătește compozițiile cu o rară subtilitate a imaginii (incluzând și elemente care nu vor fi niciodată văzute), metamorfozând și distorsionând controlat formele, culorile, mediul, percepția, până când acestea corespund esteticii sale. El e regizor, scenarist, operator, costumier, scenograf și multe altele, înainte de a fi fotograf. Deși foarte tânăr, are mii de ore de experiență și experimente la activ, căci și-a descoperit devreme și a cultivat neîntrerupt pasiunea pentru fotografie. Numeroasele proiecte comerciale l-au ajutat de asemenea să își perfecționeze tehnica și să evolueze în utilizarea mijloacelor aflate la dispoziția sa.
Privirea lui filtrează altfel lumea, descoperind detalii inedite în cele mai comune împrejurări, dar mai ales construind fără grabă conceptul și scena lucrărilor sale.
Încă de la primul său solo show, Preda a impresionat: unii i-au descoperit cu încântare stilul viu și ireverențios, alții au fost iritați de exagerările sale, de grotescul situațiilor, de parabolele exasperante, de umorul dificil de patruns, de gravitatea ocazională a compozițiilor. Dar nimeni nu l-a trecut cu vederea și nimeni nu l-a uitat. În doar doi ani - dificili pentru artă și societate, ani de pandemie, de război la graniță, de inflație și repetate crize, Preda s-a afirmat cu o exemplară siguranță si cu maturitate. Semnătura sa artistică a devenit inconfundabila, într-o lume în care fotografia este atât de comună, încât a devenit cea mai democratică artă, atunci când evadează sensului utilitar.
Biografia sa este deja impresionantă: alături de numeroase participări la prestigioase expoziții de grup naționale și internaționale (menționăm « Experimenta – The Other Photography Exhibition, Roma 2022, « Ost Anders Festival », Germania 2022, « The Art of Photography », Barcelona 2023), a avut câteva expoziții personale foarte bine primite de public și presă, între care « The Autopsy of an Ephemeral Society » (galeria Europa, Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021), « 5 O’Clock Pandemic Tea » (Tiny Griffon Gallery Nürnberg, 2022), « Dystopia » (galeria ARTEX a UAP Valcea, 2023), « Twisted Mind » (Centrul Bastion Timișoara 2021). Preda este absolvent al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara, membru UAP, fost bursier al Fundației Principesa Margareta și recipient al premiului «Griselini Master». În 2022, a primit medalia de aur la Budapest International Photo Awards.
«Purple Glow» nu este prima expoziție personală a lui Silviu Preda în Timișoara, spațiu în care s-a format academic, dar este, cu siguranță, cea mai complexă de până acum, reflectând o plenitudine artistică excepțională și un stil personal favorizând experimentul ludic, fără a renunța la viziunea și temele care i-au adus recunoaștere și apreciere."