Revărsări de culoare și delicatețe
”Acorduri cromatice” este expoziția pe care ne-o propune Mihaela Surugiu în această toamnă la Galeriile Victoria din Iași. Odată cu primii pași în sală devine incontestabil faptul că personajul principal este culoarea în toate ipostazele sale. Fără să se desprindă complet de substanțialitatea obiectelor, culoarea dobândește o anumită autonomie, generând văluri succesive care sfârșesc prin a estompa realitatea. Confruntarea cu volumele corpurilor este prezentă, uneori mai ascuțită, dar de regulă subtilă, cât să transmită dinamica obiectului perceput.
Întâlnirea față în față cu obiectul pare dificilă. Artista nu o evită, nici pe departe, dar o îndulcește prin schimbarea proporției linie-culoare în favoarea culorii. Obiectul nu dispare, nu este izgonit din materialitatea sa, este doar trimis într-o dimensiune subiectivă unde volumul său persistă numai prin jocul cromatic.
Infuzia de subiectivitate, nu doar perceptivă ci și creatoare, conferă peisajelor Mihaelei Surugiu o prospețime și o candoare de început de lume. Mestecenii, apele, malurile par schițe din mintea Creatorului dinainte de a le zidi prin cuvânt. Pe de altă parte, zidirile omenești, cum ar fi arhitecturile venețiene, ni se prezintă într-o ipostază diafană, obținută parcă printr-un proces îndelungat de reducție la esență. Le privim ca și când ar fi schițe ale constructorului necunoscut, strânse într-un imaginar caiet cu marginea din stânga obturată. Obturată de culoare. Sufocată. Reflexiile în apă sporesc transparența, tulbură volumetriile lăsând culoarea să inunde totul.
Iremediabil îndrăgostită de culoare, pictorița Mihaela Surugiu ne oferă un adevărat potop cromatic de mare delicatețe artistică și de profundă sensibilitate feminină, prin care Noe ar fi plutit bucuros.
Prof. dr. Ana-Irina Iorga