joi, 8 februarie 2024

GEORGE - PAUL MIHAIL și prezența continuă a artistului

 

GEORGE - PAUL MIHAIL și prezența continuă a artistului

    
Pictorul George-Paul MIHAIL (1931 - 2024), aflat la o vârstă venerabilă, a părăsit drumul anevoios al trudei omenești de îndepărtarea tuturor discontinuităților sau disonanțelor din viața de zi cu zi, care i-ar fi putut perturba creația artistică și exprimarea în forma cea mai expresivă, fluidă, vie și continuă a sinelui artistic.

Fac parte din personalitatea sa artistică atât grafica sobră și elegantă a structurilor arhitectonice atinse de oglindiri solar-spirituale, cea sprinten colorată a picturilor abstractizate insinuând peisaje sau reverii poetice cât și curbele sinouase în căutarea suprafețelor și formelor perfecte - pictate pe suporturi rotunde. 
 
Dar drumul artistului nu s-a sfârșit. După o carieră îndelungată de profesor și artist vizual, George-Paul MIHAIL continuă să înnobileze cu arta sa numeroase spații private și muzeale din țară și străinătate, chiar dacă spiritul său a primit pacea și liniștea pentru eternitate. 
 
"Pe artistul plastic George-Paul MIHAIL îl regăsim în aceeaşi efervescenţă a trăirilor şi căutărilor artistice dintotdeauna, catalizatorul de acum fiind înţelegerea superioară a cuceritorului. 

Trăind cu intensitate mucenicia artistului autentic, George-Paul MIHAIL demonstrează că finalul este la fel de important şi frumos ca şi drumul parcurs până acolo, în toate etapele lui, de la atragerea realului exterior către interiorul personal până la exteriorizarea sinelui prin formă şi culoare, de la energiile calde ale unor sugerate peisaje pulsând de viaţă sau organizările lineare în care tuşele reci în degradeuri fine de culoare alcătuiesc vârtejuri de apă şi de lumină, la liniile curbe în esenţe de curcubeu ce parcurg spaţiul imagistic în cele mai surprinzătoate salturi, mereu în căutarea perfecţiunii cercurilor.

Alături de grafica sobră a tuşurilor negre pe fonduri deschise la culoare, linii în pastel dansează în arabescuri colorate alcătuind forme de relief ca stânci, vârfuri montane sau coline, într-un abstract delicat, parcă brodat pe hârtie.

În afara preocupării permanente spre esenţializarea şi stăpânirea destinului fiecărei tuşe de culoare, se remarcă atenţia autorului la detaliu, fiecare lucrare fiind pregătită cu migală, de la stadiul de concept până la asamblarea finală în ramă şi montarea pe perete." - Irina IOSIP, Salt & Pepper Magazine, 20 mai 2011