duminică, 11 februarie 2024

DESPRE IUBIRE, DIN GRAFICA SATIRICĂ INTERNAȚIONALĂ


 

DESPRE IUBIRE, DIN GRAFICA SATIRICĂ INTERNAȚIONALĂ 



Ce înseamnă iubirea?
Este eternă sau trecătoare, condiționabilă sau condiționează?
Este întotdeauna bună sau corectă?
Se poate pierde, se poate câștiga? Se poate vinde, se poate cumpăra? Iubirea se devalorizează?
Ce este mai bine, să iubești sau să fi iubit? 
A devenit o curiozitate, o extravaganță, un simplu cuvânt?
 
... Sunt atâtea întrebări care au nevoie de un răspuns!

 

 

1st INTERNATIONAL ART EXHIBITION OF LOVE / Bucharest, Romania

 

Artiștii membri ai juriului

 

"Susținem că este esențială, alături de calitatea desenului și a ideii, corectitudinea acesteia din urmă, raportată la realitate, echilibru și echitate, dar asta este o altă poveste în povestea noastră. Sunt implicate aici judecăți greu de aplicat când este vorba de o atât de mare diversitate, precum în astfel de expoziții.

Tema expoziției, atât de generoasă, a deschis porțile unei comunicări frumoase și sper, fructuoase, între cele mai diferite caractere umane, culturi, grade de cunoaștere, sexe și chiar vârste. Se regăsesc idei comune, abordări novatoare, similitudini în exprimare dar și diferențe notabile atât din punct al concepțiilor și ideilor cât și al nivelului de încărcare emoțională sau ideatică. 

În intenția noastră nu a fost de a aduce neapărat lucrări noi în spațiul expozițional ci idei esențiale, care aseamănă și care diferențiază artiștii și culturile din care provin. Fiecare lucrare, însă, relevă amprenta personală a artistului, unică, care îl definește și deosebește de tot ceea ce este în jur, și aici putem spune că avem colecționate o bogăție de amprente artistice și umane. 

Iubirea este unică pentru fiecare dintre noi, căci poate fi altceva, altcumva, pentru altcineva sau altceva și altfel, altcândva, ... Iubirea poate fi mărunțită, verificată, analizată. Chiar reasamblată tot iubire este, numai că este altfel, poate pentru altcineva, poate altcâtva, poate altcumva, din alt motiv... Sunt atâtea feluri de iubire câte persoane și ființe sunt pe lume.

Hmm ... iată o întrebare la care oamenii de știință, religiile, culturile din decursul civilizației nu au reușit să răspundă: să fie, oare, iubirea un atribut propriu numai speciei umane? În marea ei aventură, iubirea, în accepțiunea cea mai des întâlnită, este un sentiment uman vis-à-vis de semeni, animale, plante, pe scurt, de viață. Și mai mult, iubirea este un sentiment necesar, indispensabil pentru existența vieții și menținerea calității ei."

Extras din Comunicat, Irina IOSIP
Organizator & Curator al INTERNATIONAL ART EXHIBITION OF LOVE, BUCHAREST
Fondator & Editor al „Salt & Pepper” Magazine

 

Artiștii premiați