vineri, 30 august 2024

Gabriel RUSU, România: "Time"

 

 

Gabriel RUSU, România, membru al juriului IS&PSAS 2023, "Time", culori de apă

joi, 29 august 2024

Simpozion AGORA.ro: înscrierile se apropie de final

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ


Revista culturală independentă ARTE și SOCIETATE, constituită ca manifest și apel la uniune în vremuri atinse de pandemii politice, economice și sociale, manifestă o atitudine echilibrat progresistă privind toate domeniile vieții cetății.

Ca urmare a efortului unui colectiv redacțional restrâns, aplecat spre reflecție și analiză, revista apare semestrial, în format digital și cuprinde cercetări, studii, eseuri, foto-jurnale, opinii critice asupra artelor contemporane românești și internaționale, interviuri, portofolii de artiști, informații despre evenimente socio-culturale, creații literare precum și cercetări, comunicări și opinii vizând alte domenii ale culturii și științei, dintre care: sociologia, filozofia, psihologia, antropologia, muzica, teatrul, filmul și arhitectura.

Revista oferă autorilor și intervievaților posibilitatea de a-și exprima liber opiniile și ideile generatoare și unificatoare de energii creatoare, firele nevăzute din țesătura imaterială necesară într-o societate sănătoasă.

Membrii redacției speră în puterea binelui general și a științelor și artelor ca factori de progres spre reevaluarea și recalibrarea societății la valorile umane și sociale superioare, echilibrate prin etică și moralitate.

Aflată în al cincilea an de la apariție, Revista lansează invitația de participare la Simpozionul AGORA.ro Ed. 2024, cu speranța unei reuniuni lărgite în vederea îndeplinirii dezideratelor sale și promovarea valorilor românești și internaționale.

Revista ARTE și SOCIETATE provoacă, așadar, la un schimb de opinii și idei, având permanent în obiectiv adevărul, realitatea, decența, respectul și atitudinea culturală în tratarea tuturor subiectelor din paginile sale.


Irina IOSIP
redactor-șef
ARTE și SOCIETATE
https://artesisocietate.weebly.com/
adresa redacției: artesisocietate@gmail.com


 

 

I N V I T A Ț I E


Simpozionul AGORA.ro, Ed. 2024

 Regulament

 Revista culturală independentă ARTE și SOCIETATE îşi propune să pună la dispoziţia scriitorilor, poeților și specialiştilor, teoreticieni și practicieni, considerați în acest context autori, un spațiu de prezentare și dezbatere a ultimelor lor creații și cercetări științifice, să faciliteze comunicarea acestora în diverse domenii culturale la nivel naţional şi internaţional şi să problematizeze teme de actualitate din domeniul artelor vizuale, separat sau în conexiune cu alte domenii artistice și științifice (muzică, teatru, filmu, sociologie, psihologie, antropologie, filozofie, istorie, arheologie, jurnalism socio-cultural, medicină, literatură etc.).


Tema ediției este „AGORA”. Aceasta vizează concepte, noțiuni, stări și acțiuni precum: moral - imoral, independent - dependent, incluziune - excluziune, evoluție - decădere, continuu - discontinuu, constructiv - distructiv, adevăr - minciună, iubire - ură, stabilitate - instabilitate, viitor - trecut, prezent - trecut, incluziune - excluziune, unitate - dezbinare, spirit - trup, clar - blurat, gând - faptă, direct - indirect, eu - celălalt, alb-negru, direct - evaziv, frumos - urât, artă - kitsch, real - ireal, cultură - incultură, oraș - sat, pace - război, sănătate - boală etc. Subiectele politice sunt excluse.

Condiții de participare
1. Sunt așteptate texte originale care reflectă activitatea și creativitatea scriitorilor, poeților, teoreticienilor și practicienilor specialiști consacraţi sau aflaţi la debutul carierei artistice sau științifice și a studenților în anii terminali din domeniile enunțate mai sus, vizând următoarele secțiuni:
       a. Studii, eseuri, comunicări științifice și articole, max. 3 materiale, fiecare respectând: abstract max. 50 cuvinte, cuvinte cheie max. 5, text și imagini – max. 5 pag. , format Word sau Libra-office și pdf., text la 1,5 rânduri, font Times New Roman 12, imaginile incluse vor fi de min. 300dpi și max. 400dpi.
       b. Proză și poezie contemporană originală: în total max. 5 pag., format Word sau Libra-office, la 1,5 rânduri, font Times New Roman 12.
2. Nu sunt acceptate opiniile defăimătoare, injurioase sau sub limita bunului simţ etic sau cultural care ar putea aduce prejudicii în vreun fel unor persoane sau unor entități, private sau publice.
3. Lucrările vor fi redactate în limba română.
4. Pentru înscriere vor fi transmise: un Curriculum vitae de max 2 pagini în care vor specifica cel puțin următoarele: numele și prenumele, anul nașterii, domiciliul, e-mailul, numărul de telefon, specializarea, studiile, activitatea dovedită în domeniu, o fotografie portret de min. 300 dpi și lucrarea / lucrările propuse pentru participare.
5. Sunt acceptate numai înscrierile transmise de autorii înșiși.
6. Simpozionul nu verifică drepturile de autor asupra informațiilor și imaginilor. Prin înscriere, autorii își asumă integral și în exclusivitate responsabilitatea asupra tuturor celor transmise, privind conținutul acestora, inclusiv din punct de vedere al paternității, corectitudinii informațiilor și originalității ideilor, informațiilor și textelor literare, precum și asupra acceptului de publicare a textelor și imaginilor.

Modalitatea de înscriere și participare
1. Înscrierea pentru simpozion constă în trimiterea tuturor documentelor conform celor de mai sus, printr-un singur email cu subiectul: AGORA.ro 2024 și numele participantului.
2. Se va face o selecție a lucrărilor. Selecția nu va putea fi contestată. Participanți sunt aceea care vor avea una sau mai multe lucrări selectate.
3. Participarea constă în publicarea lucrărilor selectate în Revista ARTE și SOCIETATE.

Adresa de trimitere a documentelor: artesisocietate@gmail.com

Termen de transmitere a documentelor: 30 septembrie, 2024

Precizări suplimentare
Participanții sunt de acord ca rezultatele obținute să fie făcute publice.
Lucrările, parțial sau total, vor putea fi publicate și în alte spații media, cu scopul promovării Simpozionului.
Înscrierea și participarea, respectiv publicarea, sunt gratuite și nici nu implică vreo recompensă, în favoarea autorilor, materială sau de orice altă natură.

Protecția datelor
Participarea la Simpozion presupune că autorii își exprimă în mod automat acordul cu GDPR (Regulamentul 2016/679/UE privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestora, aplicat de toate statele Uniunii Europene), acordul explicit ca datele personale transmise să fie stocate, procesate și folosite de către organizatorii Simpozionului în scopuri legate de acesta și aceste date să fie trimise entităților/organizațiilor partenere sau care au acordat recunoaștere oficială, patronaj, susținere sau acreditare evenimentului.
Informațiile personale transmise de autori: domiciliu, vârstă/data de naștere, număr de telefon și adrese de corespondență, vor fi făcute publice numai cu acordul autorului, precizat ca atare în cadrul Curriculum Vitae. Poza portret și Curriculum Vitae profesional (parțial sau total) vor putea fi publicate, dacă nu a fost specificat altfel de către autor.

Prin înscriere și participare, autorii își asumă în totalitate condițiile stipulate în prezentul document.

Simpozionul va fi însoțit de alte evenimente social - artistice care vor fi anunțate ulterior.

Simpozionul este organizat și susținut de Revista ARTE și SOCIETATE, în colaborare cu entități publice și private.


duminică, 25 august 2024

Ioan BRATILOVEANU: "Câteva reflecții despre dezvoltarea persoanală și relația ei cu Frumosul"

 

Câteva reflecții despre dezvoltarea personală și relația ei cu Frumosul



Dezvoltarea personală (care ar include vorbitul în public, educația financiară, managementul timpului, inteligenta emoțională etc.) e bună și folositoare, ar fi însă mult mai bine dacă s-ar cultiva în mod conștient și valorile estetice autentice din viața noastră, adică Frumosul: exprimat prin artă, muzică, poezie etc., fără de care nu există o dezvoltare armonioasă și completă și nici măcar nu poate fi vorba de pretenții de spiritualitate!

Cam toți înțeleg prin dezvoltare personală să devii mai eficient, cu bani fără număr și să îti atingi obiectivele. Care obiective? Tot materiale, desigur: smartphone-ul, tableta, BMW-ul, Mercedes-ul, pantofii și hainele de firmă, excursia în Dubai, Bitcoin-ul, banii, prosperitatea și „libertatea financiară”. Excesul de confort, care devine un scop în sine, dăunează grav sănătății mintale și duce la lenevirea spiritului!

Nu există dezvoltare personală completă fără dezvoltarea a gustului estetic!
Din păcate, putini dintre oamenii prosperi financiari din România se preocupă și de latura estetică a dezvoltării lor. Nu mă refer la cei de azi care cumpără arta din snobism, ca „investiție”. În general, oamenii care aveau bani acum 200, 300 sau 600 de ani erau oameni rafinați, cunoscători de artă, iubitori de muzică și literatură, adevărați mecena ai artelor și culturii. Așa-numita dezvoltare personală cuprinde nevoile umane din piramida lui Maslow, care este însă incompletă pentru că nu menționează explicit nevoile estetice și spirituale autentice care se află de fapt în vârful piramidei!

Aș dori să mai adaug un singur lucru: măsura dezvoltării unei societăți este dată nu de progresul tehnologic ci de realizările în domeniul culturii și de spiritual, iar prosperitatea financiară nu trebuie să fie un scop în sine, ci ar trebui folosită pentru a-ți face viața mai Frumoasă. Trăim acum o epocă de decadență când banul a devenit, din păcate, un scop în sine. Din nefericire, societatea din România, după 1990, a fost manelizată în mare măsură, și la propriu și la figurat.

Aspectul estetic este important pentru simplul motiv ca peste 90% din informații le primim prin intermediul văzului, asta o spun oamenii de știința. Deci, ceea ce este urât sau Frumos în exteriorul nostru ne va influenta pozitiv sau negativ starea interioara. Un exemplu mai clar: în Italia, Anglia și Elveția nu poți schimba culoarea acoperișului sau a fațadei casei după bunul plac, ci trebuie să se încadreze în gama cromatică din jur. La noi s-a construit în ultimii 30 de ani haotic, în dulcele stil mioritic manelizat și astfel, peisajul urban din multe localități din țară este deseori pestriț și dizarmonios. Cauza? Nu a fost vorba de lipsa banilor ci de lipsa de interes și educație față de aspectul estetic. Ne place sau nu, gradul de civilizație al unui popor este dat și de acest aspect.

Fără cultivarea unor valori estetice autentice, omul este condamnat să penduleze între planul de jos al instinctelor animalice și lumea rece, a intelectului și a tehnologiei digitale, care ne dezumanizează, ne robotizează.

Din păcate, realitatea tristă este că elita financiară, politică și intelectuală de azi nu mai este atât de interesată ca în trecut de promovarea unor valori estetice autentice.

Din păcate, astăzi, spațiul vizual este acaparat de cinema si fotografia digitala, internet, tablete și telefoane. Din acest motiv pictura propriu-zisă a fost devalorizată masiv. Iar așa-zisa elită financiară și politică nu mai este interesată de promovarea / susținerea Frumosului. Mai este ceva: prea multă tehnologie digitală l-a înstrăinat pe omul contemporan de natură, de el însuși și de Divinitate. Sensibilitatea / inima lui prin urmare s-a răcit... de aici criza.

Pictura (la fel și muzica) înseamnă de fapt să te exprimi pe tine însuți... Adică, când cineva pictează ceva, nu poate falsa nimic ci își exprimă propriile sentimente.
Ca artist / muzician nu poți minți sau păcăli pe alții... nu poți ascunde emoțiile dinlăuntrul tău.
Astfel, există o diferență importantă între muzică și pictură pe de o parte și avocați, jurnaliști, cei din mass media, politică, religie, spiritualitate și dezvoltare personală - pe de altă parte . Toți cei care folosesc arta oratoriei / public speaking nu au neapărat nevoie să fie autentici, să vorbească din proprie experiență sau să fie sinceri. E suficient să aibă o bună abilitate oratorica pentru a fi convingători sau pentru a-i manipula pe alții. O mare parte dintre aceștia vorbesc adesea despre lucruri pe care nu le-au experimentat personal absolut deloc.

Un aspect interesant: pe măsură ce s-a dezvoltat tehnologia și a crescut interesul oamenilor pentru ea, în aceeași măsură a scăzut interesul pentru pictură; toți doresc ca ecranele telefoanelor, tabletelor și televizoarelor să fie cu calitate și rezoluție cât mai mari... iar pictura a devenit tot mai simplă, simplistă, simplificată, mai facil de executat, mai abstractă și... cu „rezoluție” minimă. Asta se poate observa începând cu arta de la 1890 încoace. Sunt și excepții, dar tot mai puține, din păcate. Cauza? Fiecare apreciază doar pictura / muzica cu care „rezonează”.

...Un om superficial -caracteristic societății de consum actuale- poate aprecia doar o pictură / piesă muzicală lipsită de consistență. E mai ușor de ascultat o manea decât o muzica de Bach, care este mult mai greu de „digerat”.

Din ceea ce am observat eu dar și alți colegi pictori cu care mai discut, cei mai câștigați în treaba asta cu arta - sunt cei care vând pensule, culori, materiale și mai puțin pictorii. Care este cauza? Simplu: lumea nu mai apreciază pictura în general, nu o mai consideră drept valoare, pentru că tot spațiul vizual a fost invadat în ultimele decenii de imaginea digitală, printuri, cinematografie, youtube, internet, facebook... toate acestea au condus direct sau indirect la devalorizarea masivă a picturii propriu-zise. Ce consideră lumea drept valoare: Mercdes-ul, BMW-ul, smartphone-ul, tableta, laptopul, pantofii și hainele de firmă, distracția și manelele. Societate de consum... care consumă pâine și circ.
 
O pictură sau o piesă muzicală de calitate este greu de făcut dar și greu de digerat de privitor pentru că presupune un anumit nivel de cultură și sensibilitate.

Ioan BRATILOVEANU
Licență în Istorie – Filosofie, U.S.V. din Suceava
Master în Istorie - Protejarea, valorificarea și conservarea Patrimoniului
Pictor bisericesc


 

joi, 15 august 2024

Liviu Stănilă, România: "Fără cuvinte"

 

 

Liviu Stănilă, "Fără cuvinte", tuș, 29,7x21cm

sâmbătă, 10 august 2024

Ana Irina IORGA: "Paradigma meandrelor artistice"




PARADIGMA MEANDRELOR ARTISTICE


La Chișinău, în perioada 9 – 14 iulie 2024, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Taberei Internaționale de Pictură și Grafică „Meandre cromatice”, sub egida mai multor instituții de cultură: Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, Salonul Profesorilor de Arte Vizuale din Republica Moldova, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Coordonatorii proiectului sunt două cunoscute artiste: prof. univ. dr. Eleonora Brigalda din Republica Moldova și prof. dr. Ofelia Huțul din România. 
 
Ediția aceasta s-a derulat sub directoratul artistic al dlui prof. dr. Ștefan Popa din Chișinău, care a și curatoriat expoziția ce a reunit lucrările realizate de participanți. Conceptul său s-a referit la unitatea în diversitate a tuturor produselor create în tabără, unitate exprimată de designul expozițional al cărții deschise. Conceptul curatorial propus este, așadar, legat de cunoașterea conservată în obiect. Un asemenea obiect este și cartea și tabloul; minunată întâlnire!
 
Chiar și așa, semnul sub care atât tabăra cât și expoziția au avut, de fapt, loc - este semnul meandrelor, cuvânt care ne întâmpină pe afiș și care ne direcționează imediat înțelegerea spre ideea de drumuri sinuoase, cu urcușuri și coborâșuri, spre ideea de mișcări circulare și spiralate, în dreapta și în stânga, în sus și în jos. Așadar primul contact cognitiv este cu reprezentarea mișcării ne-rectilinii și a drumului ne-drept, ne-direct. Adevărul este că rareori drumul direct ne conduce la țintă. Atât în viață cât și în artă.
 
Privind lucrările din expoziția finală, dar privind și îndărătul lor, acolo unde este efortul creator al artistului, înțelegem semnificația titlului „Meandre cromatice”. Mereu revine în acest proiect internațional conceptul de „meandre”, care îmi evocă, și vizual și semantic, semne sau motive fundamentale de pe cusăturile noastre tradiționale, pe care le găsim pe ii și cămăși și care descriu trei „căi”: calea cu flori, calea ocolită și calea rătăcită. Ele sunt poteci prin pădure, trasee ale cunoașterii, itinerarii spirituale, drumuri în viață.
 
„Calea rătăcită” este ispita abaterii din drum, ispita renunțării la orice efort, ispita abandonării scopului propus; schimbarea completă a direcției, a țelului, în cele din urmă a sinelui.
 
„Calea ocolită” desemnează necesitatea îndepărtării temporare, a distanțării în vederea înțelegerii, așa cum facem un pas înapoi pentru a vedea mai bine un tablou de mari dimensiuni, pentru a-l înțelege în integralitatea sa.
 
Iar „calea cu flori” exprimă înaintarea în lumină; așa cum lumina simbolizează cunoașterea adevărului, și calea aceasta simbolizează înaintarea nu doar către adevăr, ci și în adevăr. În cusăturile de pe iile și cămășile tradiționale românești, cele trei căi nu sunt neapărat segmente ale aceluiași întreg, dar dacă le privim ca părți ale unui proces, atunci ultima dintre ele, cea care finalizează procesul, este calea cu flori.
 
Meandrele le conțin pe toate acestea, asemenea unui proces care se reia mereu și mereu, cu fiecare om în parte, cu fiecare lucrare de artă în parte. Toate tablourile expuse în această lună la Biblioteca Națională a Republicii Moldova sunt rezultate ale parcurgerii unor astfel de drumuri care reprezintă tot atâtea călătorii interioare ale artiștilor, înaintări și întoarceri, îndepărtări și reveniri, distanțări și apropieri. Toate acestea sunt moduri de ieșire din sine însuși, moduri specifice actului de cunoaștere.
 
În acest fel, printr-un ocol de gândire, re-ajungem la ideea curatorială de bază, a cunoașterii conservate în obiect, „recte” în tablou. Artistul iese din sine și se îndepărtează de el însuși pentru a înainta către ceea ce îl preocupă, către ceea ce îl interesează, fie obiect neînsuflețit, fie persoană, și apoi se întoarce la sine cu tot cu acesta, cu tot cu aceasta, configurându-și-l / configurându-și-o mental sieși și (re)prezentându-l / (re)prezentând-o artistic celorlalți.
 
Prin urmare, meandrele semnifică cursurile inegale și ne-rectilinii ale cunoașterii artistice, iar lucrările expuse sunt rezultatul în formă estetică a acestora, care ni se adresează și nouă, privitorilor. Deși noi primim de-a gata, într-o sintaxă care nu ne aparține, dar pe care suntem chemați să o descifrăm, frumusețile create cu mult efort de alții, constatăm totuși că avem în comun cu creatorii lor plasarea în aceeași paradigmă a meandrelor sub semnul căreia s-a desfășurat această expoziție.
 
Și creatorul și privitorul operei de artă se îndepărtează de propriul sine pentru a cunoaște semnificații, în cunoașterea de sine. În cele din urmă, scopul nostru comun este cunoașterea de sine.
 
Noi cu certitudine suntem privilegiații acestei călătorii printre meandrele cromatice, tematice, conceptuale și emoționale ale artiștilor expozanți. Acolo unde încetează sentimentul de efort apare sentimentul de triumf și de bucurie. Triumful este al artiștilor, bucuria este a noastră. Ne bucurăm cu privirea și cu înțelegerea, în toate registrele noastre afective.
 
Orice tablou este un prilej de a ne cunoaște pe noi înșine, fie că suntem artiști, fie că suntem doar privitori, intrând în paradigma meandrică. Și dacă aceasta ne evocă tema labirintului, atunci centrul nu poate fi decât frumusețea, cea despre care Dostoievski spunea că va salva lumea.

Prof. dr. Ana-Irina Iorga



luni, 5 august 2024

"Timpul ce mi s-a dat", Elena HARIGA la Galeria Simeza

 

TIMPUL CE MI S-A DAT

 

Timpul este o temă de reflecție și creație constantă în opera graficianei și sculptoriței Elena HARIGA. Dacă acum peste zece ani ne mărturisea că este aproape de a-și epuiza discursul pe această temă, astăzi, constatăm că timpul, încă, mai suscită întrebări, deliberări ideatice și rezolvări vizuale pentru artista aflată la peste opt decenii de viață.

Spirit novator și oarecum singular în arta românească, apropiată de abstractizarea brăncușiană, Hariga, rămâne un observator atent și un maestru în abordarea filozofic-ortodoxă a acestei teme.

În recenta expoziție „Timpul ce mi s-a dat” se observă o ne-grabă specifică celui obișnuit să reflecte îndelung și în profunzime, care se află deja în acea armonie divină cu sine și cu cele care îl înconjoară. 

Putem aprecia că timpul are o altă valoare și însemnătate din perspectiva vârstei și experienței sale, motiv pentru care, aici, lucrările nu poartă titlu, și, adesea, nici semnătura de artist. Dar și modestia și cumințenia unei gândiri profunde dau sens aparte acestei decizii, rar regăsite la un artist.

Cândva, Elena Hariga, mărturisind sorgintea divină a creației sale artistice, atribuia ușurința și bogăția exprimării ideilor unui dicteu „al cuiva care spunea cum și ce să faci”, frumusețea constând în lucrul nepremeditat, rezultat din mișcarea necontrolată a mâinii. În mod profan, în termenii obișnuiți domeniului artistic, acestea s-ar numi inteligență creatoare, meșteșug artistic, iubire și spiritualitate înaltă, toate la un loc.

În cheia nonculorilor și a unor rare accente de culoare ca brun-auriul sau albastrul, unor stilizate semne-simbol utilizate și în alte expoziții, precum: cifrele arabe și romane, aureola sfinților, cadranul ceasului, ochiul-buclă al timpului, aripa și crucea, li se adaugă acum, repetitiv, colaje explicit figurative. Astfel, imagini ale umărului sau portretul din tinerețe al artistei amprentează timpul în toate etapele sale: trecutul, prezentul și viitorul, ca semn al existenței fizice, al trecerii și al încă prezenței. Căci, timpul, în ciuda imaterialității și ubicuității sale, în termeni și dimensiuni umane este secvențiat și marcat de evenimente, de trăiri și de existența fizică personală.

Vizitatea expozițiilor Elenei Hariga a devenit un act cultural necesar. Este timpul să ne bucurăm de lumina din ochii și de pe chipul unui creator aflat la deplina maturitate artistică. Să apreciem sinceritatea sa umană și artistică, arta sa prin care ne apropiem mai mult de divinitate. Este timpul să ne conștientizăm sinele interior și să ne apropiem de marea creație. 
 
Irina IOSIP


joi, 1 august 2024

Irina IOSIP, România: "Fără cuvinte"

 

Irina IOSIP, "Fără cuvinte", pastel & tuș, 21x29 cm