Gabriel RUSU, România, membru al juriului IS&PSAS 2023, "Time", culori de apă |
Magazine for Visual Arts and Artists ■ Founded in 2010 . Revistă pentru Arte Vizuale și Artiști ■ Fondată în 2010 ■ ISSN 2559-4958 ISSN-L 2559-4958
Revista culturală independentă ARTE și SOCIETATE îşi propune să pună la
dispoziţia scriitorilor, poeților și specialiştilor, teoreticieni și
practicieni, considerați în acest context autori, un spațiu de
prezentare și dezbatere a ultimelor lor creații și cercetări
științifice, să faciliteze comunicarea acestora în diverse domenii
culturale la nivel naţional şi internaţional şi să problematizeze teme
de actualitate din domeniul artelor vizuale, separat sau în conexiune cu
alte domenii artistice și științifice (muzică, teatru, filmu,
sociologie, psihologie, antropologie, filozofie, istorie, arheologie,
jurnalism socio-cultural, medicină, literatură etc.).
Ioan BRATILOVEANU
Licență
în Istorie – Filosofie, U.S.V. din Suceava
Master în Istorie
- Protejarea, valorificarea și conservarea Patrimoniului
Pictor
bisericesc
Timpul este o temă de reflecție și creație constantă în opera graficianei și sculptoriței Elena HARIGA. Dacă acum peste zece ani ne mărturisea că este aproape de a-și epuiza discursul pe această temă, astăzi, constatăm că timpul, încă, mai suscită întrebări, deliberări ideatice și rezolvări vizuale pentru artista aflată la peste opt decenii de viață.
Spirit novator și oarecum singular în arta românească, apropiată de abstractizarea brăncușiană, Hariga, rămâne un observator atent și un maestru în abordarea filozofic-ortodoxă a acestei teme.
În recenta expoziție „Timpul ce mi s-a dat” se observă o ne-grabă specifică celui obișnuit să reflecte îndelung și în profunzime, care se află deja în acea armonie divină cu sine și cu cele care îl înconjoară.
Putem aprecia că timpul are o altă valoare și însemnătate din perspectiva vârstei și experienței sale, motiv pentru care, aici, lucrările nu poartă titlu, și, adesea, nici semnătura de artist. Dar și modestia și cumințenia unei gândiri profunde dau sens aparte acestei decizii, rar regăsite la un artist.
Cândva, Elena Hariga, mărturisind sorgintea divină a creației sale artistice, atribuia ușurința și bogăția exprimării ideilor unui dicteu „al cuiva care spunea cum și ce să faci”, frumusețea constând în lucrul nepremeditat, rezultat din mișcarea necontrolată a mâinii. În mod profan, în termenii obișnuiți domeniului artistic, acestea s-ar numi inteligență creatoare, meșteșug artistic, iubire și spiritualitate înaltă, toate la un loc.
În cheia nonculorilor și a unor rare accente de culoare ca brun-auriul sau albastrul, unor stilizate semne-simbol utilizate și în alte expoziții, precum: cifrele arabe și romane, aureola sfinților, cadranul ceasului, ochiul-buclă al timpului, aripa și crucea, li se adaugă acum, repetitiv, colaje explicit figurative. Astfel, imagini ale umărului sau portretul din tinerețe al artistei amprentează timpul în toate etapele sale: trecutul, prezentul și viitorul, ca semn al existenței fizice, al trecerii și al încă prezenței. Căci, timpul, în ciuda imaterialității și ubicuității sale, în termeni și dimensiuni umane este secvențiat și marcat de evenimente, de trăiri și de existența fizică personală.
Copyright "Salt & Pepper" Magazine © Irina IOSIP│unauthorized reproduction prohibited . "Salt & Pepper" Magazine © toate drepturile rezervate Irina IOSIP
■
E-mail: salt.pepper.m@gmail.com
For invitations, exhibitions, contests, events, info . Pentru invitații, expoziții, concursuri, evenimente, informații
Contact Form . Formular scrisoare
Mandatory writing . Conținut obligatoriu:
√ Your Name & Surname/Organisation . Numele și Prenumele dvs./Organizația