vineri, 22 martie 2013

O carte-album de referință: "Stilul National în Artele Vizuale. Artele decorative", autor Maria Camelia Ene



Evenimentul, de la Palatul Șuțu, ocazionat de lansarea pe piață a volumului, a reunit specialiști în domeniu, precum: Prof dr. Adina Nanu, Dr. Cezara Mucenic, Prof. dr. Ioan Opris, Virgil Nitulescu - Director al Muzeului Taranului Roman și Arh. Madalin Ghigeanu, care au remarcat nu numai caracterul deosebit al volumului, din punct de vedere documentar și editorialistic, dar au apreciat și oportunitatea apariției acestuia, în contextul globalizării generale și a pericolului pierderii identității și valorilor naționale.

Cartea-album, bogat documentată tehnic și imagistic reprezintă sinteza primei părți „Artele decorative" din teza de doctorat intitulată „Stilul National în Artele Vizuale” a istoricului Maria Camelia Ene ce aduce în spațiul public, într-o organizare și viziune personală o temă care ar trebui să ne preocupe pe toți, cei de astăzi și de mâine: cristalizarea, coerența și continuitatea stilului național în artele vizuale precum și particularitățile și originalitatea acestuia în contextul internațional.
Din filonul național, se știe, s-au inspirat dea lungul timpului numeroși plasticieni și arhitecți români, iar însuși Constantin Brâncuși l-a esențializat ca spirit românesc pur în opere magistrale.

Prezentările și discuțiile pe marginea subiectului, abordat din perspective diferite: al istoricului, al arhitectului, al oficialului administrativ, al profesorului, respectiv și nu în cele din urmă al autorului însuși, au adus un supliment informativ deosebit, o analiză aproape detaliată a lucrării, respectiv a perioadelor istorice acoperite de lucrare.

Lucrarea oferă o imagine complexă asupra activităților legate de artele vizuale, arhitectură sau meșteșug popular, pe o perioadă de peste 100 de ani, de la sfârșit de secol XIX, la perioada interbelică a secolului XX, inclusiv: pictura bisericească, ceramica artistică, costum, construcțiile ca spații de locuit, organizații, comerțul cu arte decorative în București, influențe, artiști, expoziții ș.a.m.d.

Publicația, sobră și elegantă, marcă a editurii NOI Media Print, se recomandă a fi de referință pentru demersuri ulterioare, fiind utilă deopotrivă specialiștilor în domeniu cât și colecționarilor, și este, în același timp, o lectură plăcută, lesnicioasă, pentru marele public.
 
Irina IOSIP