duminică, 17 martie 2013

"Peisaj italian - artiști italieni și lumea înconjurătoare", 15 martie - 10 aprilie, la Palatul Șuțu, București


Caracterizată în mod sugestiv de istoricul de artă dr. Marian Constantinescu, ca o apropiere de arte povera sau minimalism, expoziția itinerează și în România, după ce a tranzitat artistic mai multe țări europene.

Intr-o succesiune de lucrări de mici dimensiuni, greu de ordonat după criteriile clasice de expunere, autorii demonstrează abilitate tehnică și imaginație în a utiliza cele mai diverse materiale, dintre care nu lipsesc: lemnul, metalul, materialele textile, sticla, ceramica sau plasticul..

Per ansamblu, peisajul este perceput ca un joc al întâmplărilor interioare, reflexiilor sau a adnotărilor vis a vis de un exterior numai uneori peisagistic. Un joc devenit serios, crez și scop pentru mai mult de 100 de artiști, puternic personalizat fiind de cele mai diverse tehnici de lucru, pornind de la pictura cu materialele clasice ca ulei sau acryl, plastifierea, instalația sau colajul până la fotografia pe cristal.
Materialele sunt utilizate, de cele mai multe ori în starea lor brută de prelucrare industrială sau preluate din natură, cu simplitate și sinceritate.

Unitară prin diversitatea elementelor ei, expoziția se încadrează în orientarea stilistică contemporană a căutărilor de noi simboluri și exprimări artistice, în care socialul are un cuvânt de spus.