sâmbătă, 27 aprilie 2013

O expoziție EXPLOZIVĂ !

 O uluitoare călătorie în corpul uman, prin intermediul a peste 200 de exponate reale perfect conservate. 

Cea mai vizitată și controversată expoziție a ultimilor ani în România (și nu numai) este " The Human Body" (22 martie - 30 iunie 2013)- deschisă la Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa"

Ultimele statistici arată că de la deschiderea din 22 martie până pe 7 aprilie a.c. au vizitat expoziția peste 16.000 persoane dintre care majoritatea adulți.
 
Expoziția oferă informații detaliate anatomice și structurale prin afișarea unor corpuri, organe sau țesuturi umane reale, conservate prin procedeul special numit plastinație. Metoda de conservare oferă posibilitatea conservării perfecte și definitive până la nivel celular prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid, fără distrugeri în domeniul vizibil. Poate fi astfel prezentat un corp uman în întregul său (sau organ, țesut etc.), pot fi făcute vizibile toate sistemele componente ale acestuia: osos, muscular, nervos, circulator, digestiv, etc.

Un astfel de procedeu de conservare durează până la un an de zile ceea ce-l face și costisitor - însă calitetea produsului obținut este de excepție și ca atare, foarte căutat pentru studiul aprofundat în universitățile de profil din lumea întreagă.
 
Călătoria prin cele nouă galerii ce prezintă componentele esențiale ale anatomiei umane oferă răspunsuri la cele mai diverse răspunsuri legate de anatomia și funcționarea corpului uman:. „De ce strănutăm?.. Unde se află cele mai mici oase în corpul nostru? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilităţii? Care muşchi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai bărbatului? Care este rolul placentei?  Dar tendonul lui Ahile? Ce este o scanare TC? De câte ori respirăm, în medie, pe minut? Colesterolul, bun sau rău?” etc.

Lăsând la o parte controversa privind proveniența corpurilor expuse (corpurile umane prezentate au fost donate, în conformitate cu legislația chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory; sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale), scopul expoziției este, mai ales, unul educativ deoarece sunt expuse și organe afectate de boli precum cancerul sau ciroza, fapt ce ne atenționează  asupra faptului că organismul uman este foarte complex, delicat și ca atare este necesar să-l respectăm, protejăm și îngrijim.
 
Irina IOSIP

vezi și:
http://www.thehumanbodyexhibition.ro