marți, 28 noiembrie 2023
luni, 27 noiembrie 2023
DRAGOȘ PĂTRAȘCU, "ANATOMIA MEMORIEI", Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași
ANATOMIA MEMORIEI
D R A G O Ș P Ă T R A Ș C U
20 noiembrie - 20 decembrie 2023
Artistul vizual Prof. Univ. Dr. Dragoș Pătrașcu, profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, expune instalația intitulată „ANATOMIA MEMORIEI”, la Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași, Bd. Carol, nr.8, timp de o lună.
O parte din instalație s-a construit chiar din întâlnirea cu locul și cu oamenii pe care i-am cunoscut aici.”
Imagine afiș : Dragoș Pătrașcu, „De la fereastra mea” (1990)
duminică, 26 noiembrie 2023
Cristina TALPAN: "În chip de lumină - Coca MARCU"
ÎN CHIP DE LUMINĂ - Coca MARCU
Prof. dr. Cristina Talpan
Ana-Irina Iorga: Ștefania Roxana Stoica cu expoziția "Confesiuni"
CONFESIUNILE UNEI FETE CUMINȚI
Autoarea are un background artistic în design ambiental și grafic, pe care l-a parcurs treptat, aprofundat și cu plăcere. Putem spune că este un artist al formelor și al structurilor. Acest lucru se reflectă în tablourile aflate în expoziție, în care sunt prezente cele două dimensiuni: cea estetică și cea funcțională.
Se remarcă lucrări care creează o lume a structurilor, se remarcă, de asemenea, lucrări care dau naștere unei lumi a decorului. În privința structurilor prezente în galerie, artista le-a ales pe cele delicate și sensibile. Ne putem imagina că reprezintă structura unui moment din procesul de creație, sau structura unui mecanism oniric sau structura unui dispozitiv de stimulare a reveriei, dacă nu chiar a reveriei înseși!
Lumea decorului are propriile sale structuri ascunse. Ceea ce se oferă aici privirii este forma frumoasă. Se detașează un freamăt de estetism naturalist, prezent în flori și în copaci, dar și unul de estetism intimist aș zice, prezent în aspectele unei feminități abia schițate, incomplete. Atmosfera creată de acest decor este caldă și plăcută. Un ambient zen.
Pictura Ștefanei Roxana Stoica este de factură lirică, cu accente subiective majore reflectate în ritmicități și cromatici poetice, iar lumea ei este o lume a bucuriei sincere și discrete. Atenția acordată propriului univers interior ne-o evocă pe Simone de Beauvoire cu remarcabila lucrare memorialistică „Amintirile unei fete cuminți”. În siajul acestei impresii putem spune că expoziția Ștefanei Roxana Stoica este o invitație la a lectura Confesiunile unei fete cuminți.
miercuri, 15 noiembrie 2023
Cu toamna în suflet...
DESPRE ARTĂ ȘI LUMINĂ,
LUMINA COLORATĂ A TOAMNEI DE AFARĂ și DIN SUFLETELE OAMENILOR
Dacă ai lumină în suflet, sub toate aspectele ei, emoționale, spirituale, intelectuale și culturale (nu neapărat în această ordine), atunci poți vedea și înțelege și lumina de afară, fie ea din natură fie din ceilalți.
Toamna, toamna ne putem bucura de un ultim spectacol oferit de metamorfozele coloristice ale naturii, de lumina și culorile ei calde, vibrante și atât de variate, de la verde, galben, roșu până la brun închis, în contrast cu albastrul profund al cerului.
Noi, oamenii, suntem conectați la natură și mai mult, facem parte din ea și, acestor frumoase culori, le asociem, în mod emoțional, viața în plinătatea ei, bucuria și iubirea împărtășită - statornicul liant între oameni, oameni și natură. Trăirile noastre sunt cu atât mai puternice cu cât memoria ne amintește de toamnele plumbuite ale lui Bacovia și de acoperământul alb și rece ce urmează să se aștearnă peste natura adormită.
... Cu toamna în suflet
marți, 14 noiembrie 2023
Ana-Irina Iorga: Radu Doru Luca cu expoziția "Dincolo de zid"
O FABULĂ SEMIOTICĂ
Dacă expozițiile ar fi însoțite de muzică și dacă eu ar trebui să fac alegerea, aș opta imediat pentru Pink Floyd, albumul ”Zidul”. Nu doar titlurile sunt cele care rezonează între ele – ”Dincolo de zid” și ”Zidul”, ci și luciditățile cu accente uneori ironice, alteori sentimentale, uneori dramatice, alteori opace rezonează; și acestea sunt cele care direcționeză ambele creații: una muzicală, cealaltă vizuală.
Radu Doru Luca este un artist consacrat atât ca sculptor cât și ca pictor, iar această expoziție este o dovadă indubitabilă. Estetica lucrărilor îmbină forța sculpturală și versatilitatea picturală, gravitând în jurul conceptului de înstrăinare, de alienare și a corelatului său care este problematica celuilalt.
Expresia ”dincolo de zid” poate însemna, în funcție de punctul de referință al subiectului epistemic, și înafara zidului, unde este sau ar trebui să fie libertatea, și înăuntru, în centrul creat de circumferința zidului, acolo unde este însingurarea, și chiar în mijlocul zidului, acolo unde este Ana lui Manole, acolo unde este jertfa și moartea sacrificială. În cazul expoziției ”Dincolo de zid”sunt idenficabile doar primele două semnificații.
În exterior, libertatea se izbește de indiferența Celuilalt, de nepăsarea și chiar de ostilitatea lui. Pentru a nu-l pierde pe Celălalt, libertatea se va lăsa afectată de compromis. Recuperarea Celuilat, însă, este un eșec. Aceasta este prima formă de înstrăinare.
În interior, însingurarea este tristețe, suferință, neputință, ranchiună, revoltă. Dar nimeni nu le aude, nimeni nu le vede, nimeni nu le înțelege. Aceasta este a doua formă de înstrăinare.
Individul liber dinafară poate fi curios cu privire la ce se întâmplă după zid, dar nu este dispus nici să-l sară, nici să-l demoleze, nici măcar să scoată o cărămidă. Este ca și când nu ar vrea să-l întâlnească pe cel singur, ca și când ar fuge de singurătate.
Individul singur dinăuntru poate fi și el curios cu privire la ce se întâmplă după zidul care îl înconjoară, dar nici el nu este dispus să-l dărâme, să-l deschidă sau să scoată o singură cărămidă din el. Este ca și când nu ar vrea să-l întâlnească pe cel liber, ca și când ar fugi de libertate.
În această fabulă semiotică, cei doi pot fi doi oameni diferiți, fiecare celuilaltul fiecăruia, dar pot fi și două componente ale aceluiași sine, fiecare cealalta fiecăreia. Oricum am înțelege, morala este aceeași: indisponibilitatea de a ajunge la celălalt, imposibilitatea comunicării cu el și refuzul cunoașterii lui.
În acest fel concepe și desenează Radu Doru Luca înstrăinarea ființei umane, temă filosofică majoră a ultimelor secole: un zid. Un zid poate fi material, văzut, cum ar fi zidul Berlinului, despărțitor, divizator al întregului, dar poate fi și nematerial, nevăzut, cum sunt zidurile din noi – din mintea noastră, din inima noastră, din privirea noastră.
Ambivalența zidului este apoi extinsă în notă argheziană. Pe zid se târăsc dezgustătoare reptile, animale vertebrate și totodată animale sufletești. Pe același zid cresc, însă, și flori, podoabe vegetale și în același timp podoabe sufletești. Pe cât de poetic, pe atât de dramatic.
Totuși, pentru Radu Doru Luca scopul demersului său artistic nu pare a fi dărâmarea zidului, ci transfigurarea lui în opusul său: din obstacol în punte, din înstrăinare în comunicare și comuniune, din piatră în inimă.
Zidul este, fără îndoială, un element sculptural. Spațiul de dincolo de zid poate fi orice. Sau: deși poate fi orice, poate fi transfigurat în opusul său.
Sub acest simbol iconic expoziția ne vorbește, în plus, și despre o sculpturalitate
transfigurată în picturalitate.
Prof. dr. Ana-Irina Iorga
sâmbătă, 11 noiembrie 2023
Irina Anghel: "Vrem"
Vrem tot și toate pentru noi,
Dar, mai ales ăilalți să vadă
Că, deși-n suflet suntem goi,
Avem cu ce face paradă.
Ne fudulim în superficialitate
C-o haină, c-un pantof,
Și totul pentru popularitate,
Iar sufletul rămâne limitrof.
În fond...acolo e izvor-amarul,
Din el țâșnesc adevăratele nevoi:
Vrem multă iubire — cu carul
La care nu ne-am înjugat și noi.
duminică, 5 noiembrie 2023
Call for: Salonul de Fotografie Iași 2023, expoziție 11-19 decembrie 2023
SALONUL DE FOTOGRAFIE IAȘI 2023
Primăria Municipiului Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Clubul Fotografilor Iași și Centrul Municipal de Memorie Vizuală din Iași, organizează prima ediție a Salonului de Fotografie Iași 2023.
- Pot participa doar fotografi ieșeni (din municipiu sau județ).
- Expoziția cu lucrările participanților va avea loc în perioada 11-19 decembrie 2023, la Galeriile de Artă „Victoria” din Iași.
- Vernisajul va avea loc luni, 11 decembrie, la ora 18,30.
- Fiecare participant va trimite pentru expoziție un număr maxim de 3 fotografii alb-negru sau/și color, făcute (obligatoriu) pe parcursul anului 2023.
- Tema este liberă.
- Imaginile, (având minim 3000 pixeli pe latura mare și rezoluția de 300 Pixeli/Inch vor fi salvate Jpeg la rezoluție maximă și vor fi denumite cu numărul imaginii_titlul imaginii_numele autorului) vor fi trimise până pe 23 noiembrie (ora 20) pe adresa de email fotodusa@gmail.com împreună cu un număr de telefon mobil pentru contact.
- Nu se pot trimite imagini manipulate digital sau făcute cu ajutorul softurilor AI, singurele intervenții acceptate fiind cele legate de strălucire, contrast, culoare, claritate, conversie din color în alb-negru.
- Pentru expoziție vor fi alese un număr de 50 imagini, selectorul lor fiind artistul fotograf Florin Andreescu (https://www.adlibri.ro/).
- Nu se vor acorda premii, Salonul dorindu-se a fi o imagine din anul 2023 a activității fotografilor ieșeni.
- Imaginile care vor alcătui expoziția vor fi printate pe hârtie fotografică, urmând ca, după închiderea expoziției, imaginile să fie date participanților.
- Pentru publicitatea evenimentului (expoziție, vernisaj) cât și pentru alcătuirea catalogului, imaginile vor putea fi folosite de organizatori (în presă și/sau media) fără plata drepturilor de autor, trimiterea imaginilor considerându-se acceptarea de către participanți a acestui punct.
- Nu se percepe nici un fel de taxă de participare.
- Fiecare participant, va primi, după terminarea expoziției, catalogul în format digital al Salonului.