duminică, 2 februarie 2025

Festivalul „Salt & Pepper” ediția I - IUBIREA: Mihaela CRĂCIUN, România

 

Festivalul „Salt & Pepper”

ediția I - IUBIREA

 

Artă

 

Mihaela CRĂCIUN, România

 



 

 Arta – limbajul iubirii și al sufletului


Arta este pentru mine cea mai profundă expresie a iubirii. Este iubirea pentru viață, pentru oameni, pentru frumusețea ascunsă în imperfecțiunile existenței. Prin fiecare lucrare pe care o creez, caut să aduc la lumină ceea ce este nevăzut, dar simțit – o iubire care vindecă, inspiră și conectează.

Pictura este o chemare și o formă de rugăciune. Fiecare culoare pe care o aleg, fiecare simbol pe care îl aștern pe pânză, este o mărturie a iubirii care mă înconjoară și mă motivează. Este dorința de a da sens haosului, de a capta emoțiile crude și de a le transforma în ceva care atinge sufletul celuilalt. În artă, iubirea devine un limbaj universal – o punte între inimi, o taină împărtășită fără cuvinte.

Când pictez, simt că sunt doar un instrument al unei forțe mai mari, al iubirii divine care mi-a fost dăruită pentru a o împărtăși. Această iubire mă face să văd frumusețea în cele mai simple lucruri: în jocul umbrelor, în imperfecțiunea unui simbol, în tăcerea unei linii. Totul devine un cântec de mulțumire, un dar oferit lumii.

Arta abstractă, plină de simboluri, îmi permite să explorez cele mai profunde dimensiuni ale iubirii. Nu doar iubirea romantică, ci iubirea ca energie a vieții – iubirea care ne leagă de natură, de Dumnezeu, de umanitate. Fiecare lucrare devine o oglindă în care privitorul își poate găsi propriile emoții, propriile răspunsuri.

Arta – chemare divină și expresie a sufletului.

Arta nu este doar ceea ce fac, ci ceea ce sunt. Este chemarea care îmi răsună în interior, ca un ecou al sufletului meu către lume. Prin fiecare tușă, fiecare simbol și fiecare culoare, încerc să dezvălui ceea ce nu poate fi spus în cuvinte – emoții care ating profunzimea ființei, fragmente dintr-o poveste universală care ne conectează pe toți.

Pasiunea pentru artă este o binecuvântare, dar și o responsabilitate. Este dorința constantă de a explora nevăzutul și de a traduce în formă ceea ce simțim cu inima, dar nu putem defini. De multe ori mă întreb de unde vine această iubire profundă pentru abstract, pentru simboluri care par să vorbească unei alte părți din noi, una care transcende raționalul. Poate că răspunsul se află în natura umană – acea nevoie ancestrală de a înțelege, de a ne conecta și de a căuta sensuri mai mari decât noi.

Simt că arta mea este ghidată de ceva mai presus de mine. În momentele de creație, parcă devin un martor, iar mâinile mele lucrează dintr-o inspirație divină. Este o experiență care îmi aduce pace și un sentiment de comuniune cu tot ceea ce există. Fiecare simbol, fiecare linie este o punte între mine și cei care privesc, o invitație la introspecție, la redescoperirea frumuseții ascunse în lume și în noi.

Pentru mine, arta nu este doar despre frumusețe, ci despre adevăr. Adevărul stă în imperfecțiune, în emoție, în viața așa cum este ea – vibrantă, fragilă, intensă. Fiecare lucrare este un dar de la sufletul meu către al vostru ceilalți, o încercare de a capta momentele efemere ale existenței și de a le transforma în eternitate.Arta este iubire, introspecție și dar. Este felul meu de a trăi, de a simți și de a mulțumi pentru darurile vieții.

Mihaela CRĂCIUN, artist plastic

sâmbătă, 1 februarie 2025

Festivalul „Salt & Pepper” ediția I - IUBIREA: Ioan BRATILOVEANU, România

 

Festivalul „Salt & Pepper”

ediția I - IUBIREA

 
Artă și Jurnalism 
 
 
"Maica Domnului cu pruncul", 2024,
tempera cu ou pe lemn, poleială cu bol,
37 cm x 47 cm
 

CUGETĂRI DESPRE FRUMOS ȘI PERCEPȚIE

„Frumosul va salva lumea” spunea Dostoievski.. mai exact, cum și de ce?

Consider că Dumnezeu se manifestă în mod subtil în creație prin intermediul Frumosului. Un om insensibil, care nu poate fi emoționat de frumusețea naturii, a artei, muzicii, picturii, arhitecturii, sculpturii, literaturii, poeziei etc, este doar la un nivel redus de dezvoltare a ființei sale și foarte departe de Divinitate… și poate fi, adesori, o persoană lipsită de scrupule. De fapt, acesta ar fi și un bun test pentru a cunoaște pe cineva. E simplu: pentru a percepe Frumosul e necesară o deschidere a sensibilității iar în cazul legăturii cu Divinitatea această deschidere trebuie sa fie cu mult mai mare..!

Nu întâmplător, culegerea de scrieri ortodoxe este numită Filocalia - care înseamnă în limba greacă „iubirea de frumusețe divină”. 

În sensul lor cel mai înalt, Frumosul, Libertatea, Fericirea și Iubirea sunt de fapt sinonime! Acolo unde este Liberatate nemărginită, este prezentă și Fericire pură, Iubire și Frumusețe dincolo de cuvinte...

În ultima instanță, evoluția noastră este despre dezvoltarea și (re)educarea percepției, acesta fiind un proces continuu, presupunând mult efort personal și conștient pe o perioadă mai îndelungată. Nu întâmplător folosim, adesea, expresia: după mai mult timp văd situația aceea cu alți ochi. Un alt exemplu: atunci când mai multe persoane vizionează același film, fiecare îl va povesti și „filtra” diferit, în conformitate cu propria lui percepție.

Deschiderea treptată a sufletului spre Frumos duce astfel spre o rafinare a percepției, în paralel cu dezvoltarea sensibilității și ridicarea nivelului de conștiință.

Despre percepție, arta de a vedea, vorbește și A.S. Exupery în Micul Prinț: „E foarte simplu: nu poți vedea bine decât cu inima, esențialul este invizibil pentru ochi.” Și aceasta din cauză că percepția interioară e în strânsă legătură cu dezvoltarea sensibilității noastre, care ține de inim și nu de intelect!

În Ortodoxie, sărbătoarea Schimbării la față este foarte însemnată. Lumina lui Dumnezeu, care permisese mai întâi Apostolilor să îl „vadă” pe Hristos, îi ridică la o stare superioară viziunii şi cunoştinţei omeneşti când ea străluci mai puternic. Troparul acestei Sărbători subliniaza că apostolii „au văzut slava Ta pe cât li se putea!”

Este relevant, în acest context, și ceea ce zicea Iisus: „Ochi au și nu văd, urechi au și nu aud!”.

„Luminătorul trupului este ochiul. Deci dacă ochiul tău e curat, tot trupul tău va fi luminat; dar dacă ochiul tău e rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e in tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult?” (Matei 6, 22-23) - iată o referire clară la percepție și curățenia vederii interioare.

Evident, sunt mai multe nivele de percepție / înțelegere dar acest lucru este valabil în orice domeniu de activitate.

Ioan BRATILOVEANU
Licență în Istorie – Filosofie, U.S.V. din Suceava
Master în Istorie - Protejarea, valorificarea și conservarea Patrimoniului
Pictor bisericesc