vineri, 10 octombrie 2014

Bine ai venit în România "World Press Cartoon"!


Camões, Instituto da Cooperação e da Língua / Ambasada Portugaliei la București la Salonul European de Bandă Desenată 2014


"Cele mai bune caricaturi din lume vin la SEBD!

Lucrări de caricatură și grafică satirică din presa internațională a ultimilor ani, semnate de cunoscuți caricaturiști din toate cele patru colțuri ale lumii, vin pentru prima dată la București în expoziția portugheză World Press Cartoon!

Ambasada Portugaliei la București și Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, participă cu expoziția World Press Cartoon la a patra ediție a Salonului European de Bandă Desenată, găzduit de Muzeul Național de Artă Contemporană (etajul 4) , între 16 octombrie – 2 noiembrie.

Directorul World Press Cartoon și curatorul expoziției, Rui Paulo da Cruz, a ales pentru expoziția de la București 25 din cele mai bune lucrări publicate în presa din 25 de țări de pe glob. Actualitatea socio-politico-economică este spumos ilustrată în această expoziție de caricaturiști precum polonezul Pawel KUCZYNSKI, germanul Rainer EHRT, românul Constantin PAVEL, sau rusul Mihail ZLATOWSKY.
Veți putea vedea inclusiv cele mai importante premii ale ediției 2014, anunțate oficial în Portugalia chiar în ajunul inaugurării Salonului bucureștean, pe 15 octombrie.

Vineri, 17 octombrie, 18h30, la MNAC, Rui Paulo da Cruz va vorbi despre Cartoons against monotony , invitându-l alături de el pe caricaturistul Constantin Pavel, și extinzând totodată invitația tuturor semnatarilor de caricatura și grafică satirică români.

World Press Cartoon este un salon de referință în lumea caricaturii și a graficii satirice de presă. Inspirat de concursul World Press Photo, WPC a fost înființat în Portugalia în 2005 pentru a revanșa profesioniștii caricaturii și ai graficii satirice, artiști care de cele mai multe ori nu capătă recunoașterea cuvenită.
World Press Cartoon își propune să expună, să promoveze și să premieze cele mai bune desene publicate în presa mondială de-a lungul unui an.

Constantin Pavel , Florin Balaban și Cristian Topan sunt caricaturiștii români distinși în cadrul Festivalului World Press Cartoon din Portugalia, pentru lucrările publicate în presa românească.

Toate lucrările prezentate la expoziția din cadrul Salonului European de Bandă Desenată au fost premiate la una din categoriile: grafică satirică de presă, caricatură și desen umoristic.

Salonul European de Bandă Desenată va avea loc în perioada 16 octombrie – 2 noiembrie 2014, la Muzeul Național de Artă Contemporană, etajul 4 (str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, aripa E4,Intrarea prin Calea 13 Septembrie, București).”

Comunicat (fragment)