Sărbătoare a primăverii, „Marţişorul” este o tradiţie românească veche de peste 2.000 de ani. Femeile şi fetele purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşie şi albă pentru a avea noroc şi un an îmbelşugat. În prezent, se preferă şnurul alb-roşu, reprezentativ pentru această sărbătoare, în asociere cu anumite obiecte de podoabă.
Vizitatorii vor avea ocazia să aleagă cadoul potrivit dintr-o gamă variată de pietre preţioase - safire, rubine, smaralde – montate în aur sau argint, sub formă de bijuterii sau sub forma lor naturală.
La fel de atractive pot fi şi varietăţile de cuarţ - ametist, citrin, morion, aventurin – care pot induce o stare de relaxare, confort şi bună dispoziţie. Şi acestea vor putea fi achiziţionate fie sub formă de cristale brute, fie în superbe monturi, ca brăţări şi coliere.
Din expoziţie nu vor lipsi florile de mină şi elementele de decoraţiuni interioare din minerale şi roci: piramide, sfere, obeliscuri, miniaturi de animale etc.
Muzeul Naţional de Geologie adăposteşte principalele colecţii geologice din România, adunate timp de peste 100 de ani, începand cu anul 1880, incluzând eşantioane de mare valoare preluate succesiv din colecţiile Biroului Geologic şi ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea şi studierea eşantioanelor a demarat o dată cu înfiinţarea, în 1906, a Institutului Geologic al României.
Irina IOSIP
Sursa: Muzeul Naţional de Geologie