luni, 22 februarie 2010

„Cuptorul cu ... Mecle” al lui Bogdan Petry


Bogdan Petry, caracter puternic, format şi formator de opinie în stilul caracteristic revistei „Academia Caţavencu”, al cărei ilustrator de copertă este, prezintă o expoziţie consistentă, de o reală forţă grafică, pe simezele Clubului caricaturiştilor „Sorin Postolache”, la „Cuptorul cu Lemne”. 
 
Portretele şarjă, reprezentând personaje perfect recognoscibile, independente sau inspirat structurate în compoziţii ludice de o deosebită savoare, satirizează, clar şi concis, o parte reprezentativă a societăţii noastre contemporane. Băsescu ţinând între degete un mic Boc sub formă de gărgăriţă, C.T. Popescu oarecum demonizat şi parazitat de un mic extraterestru, Tudor Octavian croşetând încă un pic, Dinescu cu mânecile suflecate pregătit pentru orice, Geoană vrăjit de „flacăra violet” a lui Băsecu, sunt tot atâtea sinteze şi metaforizări ale unor evenimente sau atitudini reale.



Salutat cu admiraţie de către colegii de breaslă pentru înalta clasă în mânuirea tabletei grafice, Petry mărturiseşte că „ilustraţia computerizată, necesită minuţiozitate, mult timp şi anume efort creeator”. Concluzionând că această decizie personală a fost pe deplin asumată şi necesară pentru grafica de presă contemporană ce o practică, urmând logic stăpânirii lucrului cu uneltele clasice: creion, tuş, pensulă, cărbune, ş.a.m.d., la nivel profesionist.



 Bogdan Petry s-a format şi reformat, abordând de-a lungul carierei, multe domenii ale artelor vizuale: grafică de şevalet, pictură, benzi desenate, caricatură, ilustraţie. Iar anul trecut, a experimentat grafica satirică în sala de judecată, executînd crochiuri la procesele lui Gigi Becali. Sunt necesare viteza de lucru, precizia desenului, ochiul format pe caractere umane. În străinătate, încă mai sunt căutaţi graficienii specializaţi în acest domeniu.

Expoziţia este în curs de desfăşurare şi poate fi vizitată şi în luna martie a.c.