sâmbătă, 22 iunie 2013

Seducţia unghiului drept la SALONUL MIC BUCUREŞTI, Centrul Artelor Vizuale - Galeria Căminul Artei



"Unghiul drept te-a sedus sau l-ai sedus ? Aceasta este întrebarea !"

"Ambiguitatea formulării te agaţă de semnul întrebării generat de interogaţia: unghiul drept a fost sedus sau a sedus? Relaţiile antagonice disciplină, rigoare, rigiditate VS sentiment, emoţie, trăire dezvoltă valenţe vizuale cu impact meditativ. Din formal (de la formă) prin concept sau simbol, traseul se ramifică după bunul tău plac. "

curator Ionuț Theodor BARBU
Preşedinte al Asociaţiei Culturale ZervasArt.RO
 

 
"Salonul Mic Bucureşti (SMB), organizat de Asociaţia ZervasArt.RO în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Pictură Bucureşti, îşi urmează an de an un traseu ascendent previzibil în ceea ce priveşte selecţia lucrărilor şi numărul participanţilor. Începând cu această ediţie există o extindere reprezentativa la nivel naţional prin participarea unor artişti din: Bistriţa, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Suceava, Timişoara. Provocarea tematică, componentă esenţială stimulativ-meditativă şi faptică, surprinde la fiecare ediţie astfel: PictoBrand.RO, Secţiuni, Familia CUBOID, Imaginea corpului uman VS Geometrii subiective, Fantasme, Ce-ţi trece prin cap şi-ţi iese pe mână?, Seducţia unghiului drept. Pornind de la dimensiunea impusa a laturii mari de maxim 50 de cm, fiecare artist se poate exprima sub imboldul  SMB mixed media” respectând sau interpretând propunerea anuală. Plăcerea creativă a panotării, fluctuaţiile direcţionale ce definesc discursul expoziţional sunt trecute prin sita proprie a duetului artist-curator. Lucrările sunt asumate şi revărsate, contextualizate după formule cu esenţe inventate ad-hoc. Diversitatea stilistică, varietatea tehnicilor vizuale, juxtapunerea elementelor paradoxale, alcătuirea familiilor cromatice, de textură sau structură, creează în cadrul expoziţiei un traseu interesant cu subtilităţi şi rafinamente orchestrale."
- prof. pictor Ionuţ Theodor Barbu
 


 Cu participarea a 100 de artiști, SMB - aflat la cea de a șaptea ediție, reunește 100 lucrări înrudite dialectic și inspirațional de o temă ofertantă, generatoare de poezie vizuală, iar pe un fond de subtilități a unor concluzii ideatice și stilistice, incluzând esențializat: concept, credință, declarație, joc ș.a.m.d.
Aproape toate tehnicile posibile sunt prezente pe simeze, de la pictură, grafică, instalație, sculptură, la instalație sau fotografie, de la concept de media, la mixtură totală.
Printre participanți sunt și invitați speciali ai salonului ce onorează universitatea, de la aproape toate secțiile Universității de Artă.




În cuvântul său de deschidere a expoziției, criticul Aurelia MOCANU a făcut referire, ca punct de plecare al discuției, la clasicul unghi drept - istorizat, al începutului modernității, la modernismul nordic olandez și curentul de stil care a proclamat unghiul drept ca esența imaginii nu numai în artele tridimensionale și al arhitecturii. Un început care a scos în evidență o evoluție, dezvoltarea spiritual-artistică ce a urmat în timp, asumată de arta românească vizuală contemporană și prin prezenta expoziție.

 

"Prin forțele acestea, prin colegialitățile care sunt onorante (mulți profesori din București, mulți profesori din țară) pentru că avem multe orașe reprezentate: Clujul, Buzăul, Galațiul, Giurgiul, (...) scopul acesta de a reuni artiști și de a se verifica și de a fi o provocare pe formate mici este perfect atins." (...)
"Ionuț Theodor Barbu încearcă să apropie cât mai bine, pe familii, în dialoguri formale, în dialoguri de toate soiurile - acelea vizuale și subliminale, lucrările între ele într-un spațiu dat (...) Provocarea și plăcerea lui mare este să vadă cum a însămânțat în stilistica fiecăruia, în atelierul fiecăruia, pe o temă dată, o idee. (...) Și această răbdare și această putere de a-și asuma mult, o întreagă clasă de colegi întru profesie este rar. (...) Degeaba ai multe lucrări dacă lucrările se distrug între ele sau nu se potențează între ele. Lucrările acum, sunt, zic eu, aranjate optim, se pot vedea foarte multe lucrări din estetic cu valori în plus. Se pot vedea întâlniri de familii de spirite care poate  nu se cunoșteau înainte." 
- din cuvântul de deschidere al expoziției, criticul Aurelia MOCANU -


Site Salonul Mic București : http://salonulmicbucuresti.wordpress.com/