joi, 7 noiembrie 2013

"Salonul Național de Grafică Aplicată", Galeria Orizont, București

 

Editat la fiecare doi ani, Salonul Național de Grafică Aplicată, singurul salon național axat pe grafica publicitară, a reunit în această ediție, grafica de carte, banda desenată, grafica satirică, afișul, nelipsind nici una dintre tehnicile grafice precum: clasicul desen, grafică digitizată, tehnici de imprimare și multiplicare, la care se adaugă colajele și tehnicile combinate.

Expoziția a fost deschisă de domnul Vasile Olac, alături de domnul Gheorghe D. Constantinescu și reprezentanți ai co-organizatorilor și susținătorilor acestui gen de artă. În cuvântul lor, aceștia au precizat caracterul ne-exhaustiv al expoziției, în acest an lipsind de pe simeze autori de valoare ai graficii românești de gen.
 

Într-o ordine întâmplătoare, independentă de ordinea expozițională de pe simeze, valoare sau ordine alfabetică autorii expuși sunt cei ce urmează.

Aurel Ștefan Alexandrescu (Alex), grafician satiric, care aduce de această dată interesante imagini filozofice, alegorii privind înrădăcinările dar mai ales desrădăcinările - ca o componentă permanentă a vieții și acțiunilor noastre. Numărul porților ce trebuie străbătute și a treptelor ce trebuie urcate este nenumărat, dar, esența este călătoria omului dinspre cunoașterea informațională spre înțelegere (și spiritualitate) și nu în sensul călătoriei celei materialicești.Octavian Covaci, un veritabil nostalgic, propune conjugări aproape sau chiar autobiografice, cu inserții de personaje legendare, în ilustrații sobre prin linie și culoare. Pulsul personajelor (mama), plecate deja din acest ciclu al vieții - ce-i stăpânesc în mod irevocabil memoria afectivă, este simbolic revitalizat de frunze reale de ginko-biloba, colate pe scrisori timbrate, fotografie și desen.


Stela Crețu, prin personajele sale povestește întâmplări din viața de zi cu zi. Mesajul  administrat în doze mici, face ca ilustrația sa să fie ușor de descifrat și de descris de către copii. Culorile armonioase și stilul plastic dar și descriptiv ale imaginilor permite accesul cititorului "mic" la o informație clară, scop atins și urmărit cu precădere în ilustrația de carte pentru copii.

Arina Gheorghiță, autoare cu solide state de plată în pedagogie și ilustrația de carte, la propriu și la figurat, prezintă o suită de personaje stilizate, vesele, dens colorate, uneori fantastice, destinate vârstelor fragede.


Otilia Borș, este prezentă pe simeze cu ilustrație de carte pentru copii dar și cu cărți deja publicate - de dat în dar. Întrebarea cu care ne-a întâmpinat „ai copii sau nepoți mici, acasă?”, reflectă caracterul altruist și bucuria de a crea și a dărui, indispensabilă unui autor de gen. Dar o mai regăsim ca personalitate și în creațiile sale umoristice: tușe cu precizie chirurgicală alcătuiesc personaje din peisajul cultural sau medical cunoscut. Există o legătură stilistică între genurile adoptate: finețea psihologică a abordării și tehnica delicată a desenului, respectiv culorile pastelate și armonioase.

Vasile Olac oferă și de această dată un afiș al actualului salon devenit și copertă a catalogului însoțitor expoziției. Bufnița, un simbol legendar al înțelepciunii - a nu se face aici nici o legătură cu personaje și acțiuni contemporane, străjuind o unealtă de scris și desenat în același timp și sfredelindu-ne conștiința cu ochii săi mari și negri, îndeamnă la analiză și cumpătare. Este definit astfel, în mod simbolic, scopul salonului dar și al graficii aplicate în general.
Alături de ilustrația clasică de carte pentru copii expune pe simeze și altfel de ilustrație de carte: cu miez, destinație precisă și deosebite valențe artistice: în tușe fine de pastel se conturează, cu migală și plasticitate, imagini și personaje expresive.


Constantin Prohib expune "esențe estetice de scris", scrieri hieroglifice sobre și elegante, realizate în spațiul digital, gen în care se încadrează și afișul său deja oficializat al expoziției.

Dumitru Verdeș, unul dintre puținii truditori în tehnicile de multiplicare - expozanți la această ediție, aduce pe simeze un grup de lucrări într-o linie sobră, dens lucrată, elaborată în alb-negru, în care textul face parte din narațiunea grafică.

Alex Ciubotariu completează spațiul expozițional cu genul bandă desenată, el fiind creatorul celebrului personaj pisica pătrată.Sergiu Grapă este ilustratorul ce se „joacă” tehnic și ideatic și cu ilustrația de carte dar și cu grafica satirică, în mod performant din ambele puncte de vedere. Lucrările sale digitale, de o mare acuratețe și sugestivitate grafică sunt concepute artistic și tematic în sensul cel mai actual al genului.


Gheorghe D. Constantinescu - personajele sale, puternic conturate, ne aduc aminte pe alocuri de fabulele grafice de altă dată, de puterea de sugestie și mesajul lor tranșant. Linia și culoarea, materialul și efemerul implicat, realitatea și imaginarul umoristic conduc fără putință de tăgadă la concluziile logice. Linia continuă se desfășoară cu exact subțierile și îngroșările necesare unui desen solid, percutant.

Constantin Ciosu, unul dintre seniorii graficii satirice românești și internaționale, este prezent pe simeze cu superbe alegorii. Finele aluzii și calmele admonestări se constituie în adevărate lecții de etică, predate cu fermitate și curtuazie - ce pot fi accesate la orice nivel de vârstă sau înțelegere. Fiecare desen dovedește o profundă înțelegere a lucrurilor. Fără putință de tăgadă, desenele sale fac parte dintre „poveștile nemuritoare” ale graficii satirice românești.

Gabriel Bratu surprinde în această expoziție cu portretele sale poetice, într-un desen simplu și sobru în același timp.

Ștefan Popa Popa's având pe simeze o singură lucrare de această dată, un portret complex dar delicat-stilizat realizat în culori de apă, este susținătorul material și al acestei ediții (catalog și eveniment).

În secțiunea specială „in memoriam” sunt prezenți în viul grafic, doi dintre artiștii plecați dintre noi în ultimul an, Cristian Marcu și Albert Poch.


Alăuri de aceștia, într-o viziune grafică inconfundabilă, sunt prezente trei lucrări pe pânză de mari dimensiuni ale lui Horațiu Mălăele. Semnătura sa, și ea inconfundabilă ca grafie, face parte din întreg.

Victor Chiriloaie -Chiril și Viorel Baciu, sunt doi dintre artiștii cu o îndelungată activitate în grafica satirică, care printr-o reprezentare simplă, aerată, asigură acuratețea unui mesaj interesant, mereu actual.

Pavel Botezatu este unul dintre autorii cunoscuți de ilustrație de carte dar și de umor grafic. Caracterul arhaic sau fantastic al personajelor concepute într-o grafică elaborată, elegantă și delicat colorată, este totdeauna suportul pentru o poveste și o morală de actualitate.

Constantin Pavel, un cunoscut și „vechi” ilustrator umoristic de presă și creator de soluții deosebit de originale la situații de multe ori comune, generează ca de obicei spontane hohote de râs.

Octavia Țarălungă, o ilustratoare cu o foarte îndelungată activitate artistică, este prezentă pe simeze cu ilustrație de carte (de învățătură) pentru copii: „întâmplări” povestite cu calm, în culori plăcute. Detaliile aducând informații suplimentare utile sunt bine structurate și conduse în cadrul temei fiecărei lucrări. Unele dintre poveștile sale învață despre ceea ce este normal, firesc și corect în viață (chiar și în viața de zi cu zi), altele descifrează vise și speranțe ale copilăriei.


Romeo Răileanu, este unul dintre cei mai atent urmăriți graficieni satirici din presa românească contemporană, care ne atrage prin deosebita acuratețe a portretului și perfecta recognoscibilitate a personajelor. Desenele sale sunt completate cu texte ce subliniază o informație de ultimă actualitate, dar fără de care - lucru de reținut, situația descrisă poate fi descifrată cu ușurință în caracterul ei general.

Leonte Năstase, spre deosebire de ediția precedentă când s-a făcut remarcat printr-o suită de colaje pastelat colorate - lumini și umbre de culoare, aduce în ochiul și mintea privitorului acele idei și grafii spontane caracteristice stilului său jurnalistic.

Lista expozanților se continuă cu Radu Dan, autor cu multiple valențe artistice: sculptor, ilustrator, scenograf, cu a sa sugestivă și de actualitate grafică satirică „și eu, cui rămân?”, respectiv cu Eugen Mirea, autor ce aduce inserții umoristice în compozițiile sale.

 
N.B. Din păcate, sala de expoziții Orizont nu permite o expunere corespunzătoare a lucrărilor de grafică, care în majoritate implică geam de protecție, iluminarea neavând orientarea corespunzătoare, fapt ce face dificilă vizionarea lucrărilor și implicit fotografierea acestora.