marți, 19 noiembrie 2013

"CINEMA (I) IUBEȘTE", Radu Iulian la Clubul Caricaturiștilor, "Sorin Postolache"


Pe simeze se înșiruie nume mari de actori, regizori, scenografi și personalități din lumea fotografiei și filmului precum: Liz Taylor, Charlie Chaplin, Harry Belafonte, Katrine Hepburn, Orson Welles, Lumiere, Fred Astaire, Antonioni sau personaje din lumea desenului animat precum Micky Mouse. În total 44 de schițe "cutter-iforme", executate în manieră umoristică. O derulare interesant-jucăușă  a unor portrete executate prin scrijelire cu vârful cutterului pe peliculă de film cinematografic (lățimea de 35mm). 
Prin prelucrarea ulterioară, procedee simple succesive ca expunerea la lumină și fotografierea, respectiv magnificarea, au fost obținute decupaje și individualizări coloristice pentru fiecare portret în parte.

Interesant gândul recuperării artistice a unor materiale de mult uitate prin colțuri de atelier.

Expunerea prezentă completează calitățile curriculare ale lui Iulian Radu (Julian), care nu de puține ori a surprins prin ineditul tehnicilor și temelor abordate. Ne amintim, printre altele, de Cristul său alcătuit din cuie de bronz bătute unul lângă altul în crucea de lemn, de ideea sugerată că întreg trupul viu a devenit un instrument de tortură pentru cel rămas crucificat zile întregi, până la moartea fizică.

Drumul acesta al creației în sine, la fel de important ca și  lucrul final, l-a dus pe artist și în lumea literară, căci este autorul a două volume publicate de poezie.

"Vremea timpului", "Rubin" și "Ultimul doge" sunt numai trei dintre poeziile care au captat atenția publicului prin interpretarea actriței Doina Ghițescu.

Având ca invitați, la deschiderea expoziției, personalități cunoscute ale culturii, prieteni de suflet precum și colegi de breaslă, Julian a străbătut și de această dată cu fruntea sus și zâmbetul pe buze o altă poartă a confirmărilor personale.