duminică, 7 martie 2010

Constantin CIOSU, un senior al graficii satirice româneşti (continuare din 28 februarie 2010)


Pentru a practica profesia de caricaturist, sunt necesare anumite calităţi intelectuale, spirituale, morale. Care sunt acestea şi care este relevanţa acestora în raport cu calităţile artistice intrinseci ale unui bun grafician satiric? Modestia se află printre ele? Ea este o necesitate sau poate fi un dezavantaj pentru artist? 

„Cred că cea mai importantă calitate a unui caricaturist este să aiba umor, har, şi nu în ultimul rând, să ştie a desena. Nu vreau să dau lecţii nimănui, dar vreau să vă spun cum văd eu un caricaturist şi de ce pun accent pe desen. Daca nu ai studiat cât de cât figura umană, e greu să abordezi ipostaze comice, mişcare, mimică, deformarea trăsăturilor, care să accentueze ideea şi să producă zâmbetul privitorului. Marii artişti au ajuns la un stil propriu de reprezentare şi de simplitate tocmai pornind de la desen. În elaborarea desenului trebuie să ştii să-l paginezi, să ai noţiuni de perspectiva (prin desen şi culoare) iar armonia coloristică şi accentul pe esenţial pune în valoare desenul. Şi modestia trebuie să facă parte din comportamentul caricaturistului. In ce mă priveste, poate am exagerat cu modestia mea, niciodata nu mi-a placut să ies in faţă, am considerat că înaintea mea trebuie sa iesă opera mea.”


Cum aţi defini caricatura de succes ?

“Cel care vrea să relizeze o caricatură de succes (nu este obligatoriu să aibă succes) pe lângă abilitaţile practice, desen, compoziţie, culoare, umor, etc., mai întâi trebuie să fie foarte informat, să ştie unde se află pe scara valorilor faţă de masa caricaturiştilor. Prin comparaţie cu cei mai buni, să încerce să se ridice la nivelul acestora, nu fară multă muncă. Azi, din păcate, realitatea bate regula, în funcţie de jurii neprofesioniste, desene mediocre obţin “succese”.”

Regulamentele concursurilor s-au dovedit uneori a nu fi respectate de către înşişi organizatorii. Un exemplu ar fi cel al cataloagelor. Cum comentaţi ?

„Am păţit şi eu de multe ori aşa ceva şi nu mai trimit nimic în asemenea locaţii. Unii îşi fac planul de activitaţi (valabil şi la noi), îl bifează, apoi respectul pentru participanţi nu mai contează.”




Ce aşteptări aveţi de la o revistă ca a noastră?

Iniţiativa dvs. este mai mult decât laudabilă, va umple un gol în domeniul umorului. Sper să fie interesantă şi să pună accentul pe calitate. Doresc revistei un drum cât mai lung şi cu multe aprecieri.”

Acum vă rog ca ultima întrebare să vi-o adresaţi singur şi apoi să răspundeţi.

Oare câte mii de ore am petrecut în faţa planşetei, renunţând la multe în viaţă...a meritat ? Răspunsul este: cu siguranţă DA !”

Domnule Constantin CIOSU, vă mulţumesc şi vă urez şi eu ca mulţi ani de acum încolo să ne înnobilaţi spiritul cu caricaturile dvs.

 (interviu realizat în 25 februarie 2010)
 
Irina IOSIP